Αλκοόλ: Πόσα χρόνια ζωής «κόβει» κάθε ποτήρι

Η ικανότητα του σώματός να επεξεργάζεται το αλκοόλ μειώνεται με την ηλικία. Αυτό συμβαίνει γιατί το νερό που περιέχεται στο σώμα μειώνεται, με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλότερη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα.

Οι υγρές θερμίδες σε άτομα άνω των 40 ετών, αντιπροσωπεύουν το 22% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, που αντιστοιχούν σε πάνω από 350 θερμίδες κάθε μέρα.

Μπορεί να μην συνειδητοποιείτε πόσες θερμίδες καταναλώνετε μέσω των ποτών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επηρεάζουν το σωματικό σας βάρος. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που αύξησαν την πρόσληψη ροφημάτων με ζάχαρη, από ένα την εβδομάδα σε ένα ή περισσότερα την ημέρα πρόσθεσαν 358 θερμίδες ημερησίως και κέρδισαν σημαντικό βάρος κατά τη διάρκεια 8 ετών.

Αν και επικίνδυνη για την υγεία θεωρείται κατ’ εξοχήν η μεγάλη κατανάλωση του, μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη έρχεται να επισημάνει ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση «κόβει» χρόνια ζωής.

Η μελέτη, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία για σχεδόν 600.000 ανθρώπους από 19 χώρες, δημοσιεύεται στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση αλκοόλ που ξεπερνά το συνιστώμενο όριο είναι αντίστοιχοι με αυτούς που προκύπτουν λόγω του καπνίσματος, υπογραμμίζει ο Ντέιβιντ Σπιγκελχάλτερ από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Εγκέφαλος

Το αλκοόλ δρα ως κατασταλτικό στον εγκέφαλο, που είναι το κέντρο ελέγχου του σώματος. Μπορεί αρχικά να σου προκαλέσει ένα αίσθημα ευφορίας, αλλά αυτό διαρκεί για λίγο και συνήθως ακολουθείται από κατάθλιψη.

Η μακρόχρονη κατανάλωση μπορεί να καταστρέψει τα εγκεφαλικά κύτταρα και να προκαλέσει απώλεια μνήμης και διανοητικά προβλήματα.

Επίσης, «κλέβει» νερό από τον εγκέφαλο, γι’ αυτό και στις περιπτώσεις που έχεις πιεί πολύ, όταν το σώμα ξεκινά το μεταβολισμό του αλκοόλ, μπορεί να αισθανθείς ζαλάδα και πονοκέφαλο.

Καρδιά

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καταπονεί την καρδιά, προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και καρδιακών παθήσεων. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό (αρρυθμίες) και με τον καιρό να εξασθενήσει τους καρδιακούς μύες. Αυτό είναι γνωστό ως μυοκαρδιοπάθεια και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο.

Συκώτι

Το συκώτι είναι το όργανο που διασπά το αλκοόλ που καταναλώνουμε. Απελευθερώνει ένα ένζυμο που ονομάζεται αλκοoλική αφυδρογονάση (ADH), το οποίο μετατρέπει το αλκοόλ σε μόρια που είτε απορροφούνται είτε αποβάλλονται από τον οργανισμό. Κάθε άνθρωπος μεταβολίζει το αλκοόλ με διαφορετικούς ρυθμούς, ανάλογα με την ποσότητα του ενζύμου ADH που παράγει το συκώτι του.

Συνήθως, οι γυναίκες έχουν χαμηλότερα επίπεδα ADH από τους άνδρες, συνεπώς μεταβολίζουν το αλκοόλ πιο αργά και για αυτόν τον λόγο ο αριθμός των προτεινόμενων μερίδων για τις γυναίκες είναι μικρότερος. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι το συκώτι μπορεί να διασπά μόνο μία μονάδα αλκοόλ περίπου την ώρα, και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να επιταχύνεις αυτή τη διαδικασία. Το υπόλοιπο κυκλοφορεί στο αίμα, τον εγκέφαλο και τα άλλα όργανα και θα συνεχίσει να κυκλοφορεί μέχρι να διασπαστεί όλο από το συκώτι.

Όταν το σώμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το αλκοόλ που βρίσκεται στο σύστημά του, το ποσοστό αλκοολαιμίας αυξάνεται, προκαλώντας οξεία δηλητηρίαση από το αλκοόλ, που ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα τη λιποθυμία, το κώμα ή ακόμη και το θάνατο.

Αίμα και έντερα

Η υπερβολική ποσότητα αλκοόλ ερεθίζει το στομάχι και μπορεί να οδηγήσει σε ναυτίες, κράμπες, κοιλιακούς πόνους και διάρροια.
Η κατανάλωση τροφής πριν ή κατά τη διάρκεια επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ από το αίμα.

Όραση

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών, με αποτέλεσμα να κοκκινίζουν και να δείχνουν «ματωμένα». Επηρεάζει επίσης τα σήματα που στέλνουν τα μάτια στον εγκέφαλο, η όραση θολώνει και γίνεται δυσκολότερο να κρίνεις τις αποστάσεις και τις ταχύτητες.
Για το λόγο αυτό, σε πολλά τροχαία εμπλέκονται είτε οδηγοί είτε πεζοί, με υψηλά επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους.

Ακοή

Μετά από αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να διαπιστώσεις ότι σου είναι πιο δύσκολο να ακούσεις τους ήχους ή να εντοπίσεις την πηγή τους. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να αντιδράσεις σωστά σε ό,τι συμβαίνει γύρω σου. Αυτός εξάλλου, είναι ένας από τους λόγους που συμβαίνουν τόσα ατυχήματα με πεζούς που έχουν καταναλώσει αλκοόλ.

Ομορφιά

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά την εμφάνιση τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών. Η συστηματική κατανάλωση αφυδατώνει το σώμα και το δέρμα. Αυτό γίνεται γιατί εμποδίζει την απελευθέρωση αντι-διουρητικών ορμονών και τα νεφρά αποβάλλουν υπερβολική ποσότητα νερού.

Επίσης, οι υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κάτω από το δέρμα και καταλήγουν στην εμφάνιση αντιαισθητικών φλεβών στη μύτη και τα μάγουλα. Σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή σου παίζει και ο καλός ύπνος, και θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το αλκοόλ εμποδίζει τον ύπνο REM (Rapid Eye Movement), που είναι η πιο σημαντική φάση του ύπνου, στερώντας σου έτσι τη δυνατότητα να ξεκουραστείς σωστά.

Πρόσθεσε σε αυτά και την άσχημη αναπνοή, γιατί μπορεί το συκώτι να μεταβολίζει τη μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ, ωστόσο το 5-10% αποβάλλεται από τα ούρα, τον ιδρώτα και την αναπνοή.

Διαβάστε επίσης 

Πώς να επιλέγετε τροφές, που επιβραδύνουν τις ρυτίδες

Τρόφιμα: Πόσο καιρό μπορείτε να τα διατηρήσετε με ασφάλεια στο ψυγείο;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.