Σαρακοστιανά εδέσματα: Μυστικά για να μειώσουμε τις θερμίδες

Τα σαρακοστιανά εδέσματα έχουν την τιμητική τους στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας καθώς δίνουμε στον εαυτό μας τη δικαιολογία ότι τα τρώμε μια φορά το χρόνο.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τα οφέλη και τις παγίδες που μπορεί να έχουν τα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας και πως μπορούμε να τις ξεπεράσουμε ώστε να μην δούμε τον δείκτη της ζυγαριάς μας να ανεβαίνει.

Σαρακοστιανά εδέσματα Καθαράς Δευτέρας

Λαγάνα

Το ιδιαίτερο ψωμί που μας περιμένει μια φορά το χρόνο, η λαγάνα, φτιάχνεται χωρίς προζύμι (άζυμος άρτος), μόνο με αλεύρι και νερό, παραμένοντας «πλακέ» με αρκετή κόρα και λίγη ψίχα. Συνοδεύει υπέροχα την ταραμοσαλάτα και τη φασολάδα μας, ενώ το σουσάμι της μας παρέχει φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β5), αλλά και βιταμίνη Ε. Στο σουσάμι συναντάμε, επίσης, πρωτεΐνη, όπως και υδατάνθρακα, χρειάζεται, όμως, προσοχή στην κατανάλωσή της, από όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους, καθώς οι θερμίδες μιας φέτας μπορεί να ξεπεράσουν τις 60.

Ταραμοσαλάτα

Μια πολύ διαφορετική «σαλάτα» βρίσκεται κάθε χρόνο στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, η οποία φτιάχνεται από ταραμά, δηλαδή αλατισμένα αβγά μπακαλιάρου ή κυπρίνου, που έπειτα από διάφορες διεργασίες, φτάνουν στη μορφή που γνωρίζουμε. Η πρώτη αυτή ύλη έχει αρκετά οφέλη για την υγεία μας, αφού είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και D, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο και φώσφορο, ωφελώντας τα μάτια, τα οστά, το ανοσοποιητικό, ενώ αν προσθέσουμε και τα οφέλη του ελαιολάδου στην εξίσωση, τότε διαπιστώνουμε ότι η ταραμοσαλάτα ευεργετεί και την καρδιά μας, καθώς τα μονοακόρεστα λιπαρά του λαδιού συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης.

Μέχρι εδώ όλα καλά, εκτός από το νάτριο του ταραμά, το οποίο υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες, επηρεάζοντας την αρτηριακή πίεση, συν του ότι οι θερμίδες της ταραμοσαλάτας μπορεί να ξεπερνούν τις 100 σε μια κουταλιά. Για να φτιάξετε ταραμοσαλάτα, επιλέξτε τον άσπρο ταραμά, καθώς ο κόκκινος παίρνει το χρώμα του από χρωστικές.

Χταπόδι

Το θαλασσινό στοιχείο στο σαρακοστιανό τραπέζι είναι έντονο και το χταπόδι είναι πρώτο και καλύτερο στη λίστα, με το χαμηλότερο ποσοστό χοληστερόλης από όλα τα θαλασσινά. Είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνη Β12 και σίδηρο, ενώ έχει ταυτόχρονα χαμηλή θερμιδική αξία, αποδίδοντας 82 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.

Στα αρνητικά του βρίσκουμε τη δυσκολία που παρουσιάζει στην πέψη, γι’ αυτό ειδικά αν πάσχετε από δυσπεψία, κρατήστε το σε επίπεδο μεζέ ή συνοδευτικού, όπως άλλωστε συνηθίζεται. Κι ένα μικρό μυστικό; Αντί να το βράσετε σε νερό, προτιμήστε να το βράσετε σε κρασί ή ξίδι, για να βγει πιο μαλακό.

Γαρίδες

Μικρές, μεγάλες, τροφαντές, ισχνές, οι γαρίδες έχουν επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Ταιριάζουν άψογα με την ταραμοσαλάτα και μας χαρίζουν υψηλές συγκεντρώσεις δυο μοναδικών αντιοξειδωτικών συστατικών της ασταξανθίνης και του σεληνίου, όπως και πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνη Α, ασβέστιο και σίδηρο.

Αν είστε λάτρεις της γαρίδας, αλλά παρουσιάζετε υψηλή χοληστερίνη, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην κατανάλωσή της, ενώ πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι οι πουρίνες της αυξάνουν το ουρικό οξύ. Όσον αφορά τη σιλουέτα σας, μια μερίδα γαρίδες βραστές ή ψητές αποδίδουν περίπου 80 θερμίδες, οπότε δεν αποτελούν απειλή.

Καλαμαράκια

Μαζί με το χταπόδι και τις γαρίδες, τα καλαμαράκια ολοκληρώνουν τον κύκλο των θαλασσινών του τραπεζιού, παρέχοντας στον οργανισμό μας χαλκό, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο, ιώδιο, ω-3 λιπαρά και βιταμίνες Β2, Β3, Β12. Όπως και οι γαρίδες, έτσι και τα καλαμαράκια αποδίδουν περίπου 80 θερμίδες ανά μερίδα, ενώ είναι πλούσια και σε σελήνιο, που αποτελεί το αντιοξειδωτικό του θυρεοειδή.

Χαλβάς

Περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που συντελούν στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, ενώ οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β κάνουν καλό στο νευρικό μας σύστημα. Προσοχή στις θερμίδες, που φτάνουν τις 165 στα 30 γραμμάρια, οι οποίες αυξάνονται ανάλογα με το αν περιέχει ξηρούς καρπούς, σοκολάτα κ.λπ.

Σαρακοστιανά εδέσματα: Μυστικά για να μειώσουμε τις θερμίδες

Επιλέξτε τα θαλασσινά να είναι ψητά ή αχνιστά και όχι τηγανητά ή με πολλές σάλτσες, αναφέρει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Κική Γούτα.

Προσοχή στην ποσότητα της ταραμοσαλάτας και ειδικά τα άτομα με αυξημένη πίεση, αφού ο ταραμάς περιέχει πολύ αλάτι. Μία με δύο κουταλιές ταραμά στο τραπέζι είναι αρκετό.

Οι ελιές μας ας είναι ως πέντε. Ας αναλογιστούμε πως πέντε ελιές θερμιδικά ισοδυναμούν με ένα κουταλάκι γλυκού ελαιόλαδο.

Η κατανάλωση χαλβά ας περιοριστεί σε ένα με δύο κομμάτια στο μέγεθος σπιρτόκουτου.

Προσοχή στη λαγάνα 2-3 φέτες το πολύ μέσα στην ημέρα μας είναι αρκετές.

Το κρασί, το ούζο και γενικά τα αλκοολούχα ποτά που συνοδεύουν το Σαρακοστιανό τραπέζι είναι καλό να μη ξεπερνάει τα 1-2 ποτήρια .

Το τουρσί, όπως και ο ταραμάς, περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού. Καλό είναι να να καταναλώνεται σε περιορισμένη ποσότητα και με προσοχή ειδικά από άτομα που έχουν υπέρταση.

Σημαντικό είναι να υπάρχει ποικιλία από τα εδέσματα στο πιάτο χωρίς όμως υπερβολές. Ο έλεγχος χάνεται όταν υπάρχει υπερβολική κατανάλωση τροφίμων και όχι στα διαφορετικά εδέσματα ή στην υψηλή θερμιδική αξία τους.

Διαβάστε επίσης 

Θαλασσινά: Δώρο για την υγεία η κατανάλωσή τους

Καφές: Πώς επηρεάζει την υγεία μας και ποιο είναι το «ημερήσιο όριο»

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.