Τα υπέρ και τα κατά της διαλειμματικής νηστείας

-

Η διαλειμματική νηστεία είναι μία δημοφιλής διατροφή που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη. Ο περιορισμός των θερμίδων ή των ωρών πρόσληψης των γευμάτων μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη, όπως η απώλεια βάρους και ο μειωμένος κίνδυνος διάφορων ασθενειών. Ωστόσο, τα επιστημονικά δεδομένα και οι έρευνες είναι ακόμα σε πρώιμο σταδιο σχετικά με την επίδραση της διαλειμματικής νηστείας στην υγεία των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας.

Τι είναι η διαλειμματική νηστεία

Πρόκειται για μία μέθοδο, η οποία περιορίζει μέσα στην ημέρα ή την εβδομάδα ή μερικές φορές και τα δύο τις ώρες και την ποσότητα που θα φάμε. Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις:

Ποια είναι τα οφέλη της

Τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας φαίνεται να επηρεάζουν πολλές πτυχές της υγείας. Αυτές οι επιδράσεις θα μπορούσαν θεωρητικά να προκύψουν από την αλλαγή ενός μεταβολικού διακόπτη.

Ειδικότερα, η διαλειμματική νηστεία μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο αίματος). Έτσι, ο οργανισμός χρησιμοποιεί λίπος αντί για γλυκόζη ως πηγή ενέργειας, αφού μετατρέψει το λίπος σε κετόνες. Αυτή η μετατόπιση από τη γλυκόζη στις κετόνες ως πηγή ενέργειας αλλάζει την βιοχημεία του σώματος και έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία: απώλεια βάρους, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη, χαμηλότερα επίπεδα LDL – «κακής» χοληστερόλης, υψηλότερα επίπεδα HDL – «καλής» χοληστερόλης και χαμηλότερο δείκτη φλεγμονής.

Η διαλείπουσα νηστεία σχετίζεται επίσης με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, τουλάχιστον σε ζώα. Αυτό οφείλεται σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ό,τι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να επιτρέψει στους κινητήρες παραγωγής ενέργειας (μιτοχόνδρια) κάθε κυττάρου να παράγουν ενέργεια πιο αποτελεσματικά και να παραμείνουν σε πιο νεανική κατάσταση.

Ποιοι πιθανοί κίνδυνοι υπάρχουν

Aρχικά, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η εφαρμογή της έχει υπάρξει ελλιπής, με αποτέλεσμα και τα στοιχεία που έχουν οι ειδικοί να είναι ακόμα λιγότερα.

Συγκεκριμένα, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να είναι επικίνδυνη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Όσον αφορά στην απώλεια βάρους, η απότομη μείωση κιλών μπορεί να επηρεάσει τα οστά, το συνολικό ανοσοποιητικό σύστημα και τα επίπεδα ενέργειας. Ταυτόχρονα, η στέρηση γλυκόζης, που είναι το βασικό καύσιμο των κυττάρων, λόγω των αυξημένων ωρών νηστείας, πιθανότατα δημιουργεί σωματική και πνευματική κόπωση.

Επιπλέον, οι 16 ώρες νηστείας που προτείνει το συγκεκριμένο διατροφικό σχήμα πιθανότατα να δημιουργήσει προβλήματα σε άτομα με γαστρίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αυξημένες ώρες που μένει κάποιος νηστικός έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή έκκριση γαστρικού υγρού στο στομάχι, το οποίο λόγω της οξύτητας του μπορεί προκαλέσει καούρες, τυμπανισμό και να επηρεάσει αρνητικά τη χλωρίδα του εντέρου, δημιουργώντας πιο έντονα συμπτώματα κολίτιδας.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι η διαλειμματική νηστεία ενώ υπόσχεται ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου, σε άτομα που λαμβάνουν αντιδιαβητική αγωγή είτε με δισκία είτε με ινσουλίνη, είναι πιθανόν να έχουν περισσότερες κρίσεις υπογλυκαιμίας, λόγω των αυξημένων ωρών νηστείας.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.