Τι συμβαίνει στο σώμα σας, όταν αναμιγνύετε αλκοόλ και καφεΐνη; Ένας γιατρός εξηγεί

Τα κοκτέιλ που συνδυάζουν αλκοόλ και καφεΐνη δεν είναι μια νέα ιδέα σε καμία περίπτωση: το ρούμι και η κόκα κόλα, τα ενεργειακά ποτά, ο ιρλανδικός καφές, το εσπρέσο μαρτίνι και πολλοί άλλοι συνδυασμοί ανάμεικτων ποτών σερβίρονται στα μπαρ εδώ και χρόνια.

Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε καφεΐνη και αλκοόλ μαζί; Π.χ. το εσπρέσο μαρτίνι (ή άλλοι συνδυασμοί ποτού-καφεΐνης) είναι ασφαλές για απόλαυση – ή δεν πρέπει να τα ανακατεύουμε;

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν αναμιγνύετε το αλκοόλ με την καφεΐνη;

Ας ξεκινήσουμε με το συστατικό καφεΐνης ενός μαρτίνι εσπρέσο, το οποίο η Δρ Seema Bonney MD, γιατρός Λειτουργικής Ιατρικής, Αντιγήρανσης και Μακροζωίας στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ λέει στο realsimple.com ότι πρέπει να προσέξετε. Όταν καταναλώνετε καφεΐνη, «αυτή αποτρέπει την υπνηλία και καταστέλλει την αδενοσίνη, μια φυσική χημική ουσία στο σώμα που βοηθά στη ρύθμιση της εγρήγορσης και της υπνηλίας και συσσωρεύεται στον εγκέφαλό σας όλη την ημέρα».

Με το αλκοόλ, από την άλλη, «συσσωρεύεται αδενοσίνη, με αποτέλεσμα να νιώθεις υπνηλία», συνεχίζει. Όταν και τα δύο αναμειγνύονται και καταναλώνονται, η καφεΐνη μπορεί να κρύψει τις κατασταλτικές επιδράσεις του αλκοόλ. «Αυτό κάνει τους πότες να αισθάνονται πιο προσεκτικοί και δίνει την αίσθηση ότι μπορούν να χειριστούν μηχανήματα ή να οδηγήσουν ενώ έχουν περισσότερο αλκοόλ, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ατυχημάτων, αναπηρίας και θανάτου», λέει.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η καφεΐνη σε ξεσηκώνει. Πιθανότατα έχετε ακούσει να προτείνουν ένα δυνατό φλιτζάνι καφέ σε κάποιον που έχει πιει πάρα πολύ. «Η καφεΐνη δεν έχει καμία επίδραση στον μεταβολισμό του αλκοόλ από το συκώτι και επομένως δεν μειώνει τη συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα ούτε μειώνει την έκπτωση των λειτουργιών», λέει.

Μπορεί να είναι διπλάσια η αφυδάτωση

Το αλκοόλ είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι η κατανάλωσή του απομακρύνει ενεργά το νερό από το σώμα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο όταν ξυπνάτε μετά από μία νύχτα με πολύ αλκοόλ νιώθετε απαίσια: το σώμα σας είναι αφυδατωμένο. «Επειδή η καφεΐνη είναι ένα ήπιο διουρητικό, ο συνδυασμός μπορεί να είναι ακόμα πιο αφυδατικός», λέει η Δρ Bonney.

Για να αποτρέψετε την αφυδάτωση, το νερό είναι ο καλύτερος φίλος σας.

«Αν σκοπεύετε να πιείτε μερικά κοκτέιλ το βράδυ, είναι καλύτερο να είστε καλά ενυδατωμένοι όλη την ημέρα: Πίνετε πολύ νερό καθημερινά , καταναλώστε ένα ποτήρι νερό ανάμεσα σε κάθε ποτήρι αλκοόλ και πιείτε άλλο ένα ποτήρι νερό πριν πάτε για ύπνο.

Το πολύ είναι ανθυγιεινό για την καρδιά σας.

Εκτός από το να νομίζει λάθος το σώμα σας ότι μπορείτε να χειριστείτε περισσότερο αλκοόλ από το συνηθισμένο, το μείγμα καφεΐνης και αλκοόλ μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνο για την καρδιά σας. «Έχει ήδη διαπιστωθεί ότι οι υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία της καρδιάς, ο συνδυασμός αλκοόλ με καφεΐνη θα μπορούσε να σας βάλει σε μεγαλύτερο κίνδυνο, ειδικά εάν τα καταναλώνετε τακτικά μαζί», εξηγεί η Δρ Bonney.

“Η καφεΐνη και το αλκοόλ διεγείρουν την κολπική μαρμαρυγή, γνωστή και ως ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Και τα δύο μπορούν να έχουν τρομερή επίδραση στην ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερα προβλήματα υγείας”, λέει.

Συμπέρασμα

Απολαύστε το κοκτέιλ σας, αλλά πάντα με μέτρο. «Ένας περιστασιακός, απολαυστικός εσπρέσο μαρτίνι ή άλλο σύνθετο κοκτέιλ δεν είναι πιθανό να βλάψει, απλώς θέλουμε να αποφύγουμε τη συνήθεια να αναμειγνύουμε αλκοόλ και καφεΐνη», λέει η Δρ Bonney.

Εάν δυσκολεύεστε να μείνετε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια μιας βραδινής εξόδου και θέλετε να δοκιμάσετε κάποιο είδος αλκοόλ και ροφήματος καφεΐνης, ο Δρ Bonney λέει να εξετάσετε την ποσότητα καφεΐνης στο ρόφημα. «Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε καφεΐνη, τόσο μεγαλύτερη είναι η διεγερτική δράση και η κάλυψη των επιδράσεων του αλκοόλ», λέει.

Η Δρ Bonney επισημαίνει ότι ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ έχει περίπου 95 έως 165 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης σε κάθε φλιτζάνι, ενώ ένα ενεργειακό ποτό περιέχει συνήθως από 40 έως 350 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης και τυπικά περιλαμβάνει πρόσθετα σάκχαρα, που είναι ένα επιπλέον διεγερτικό.

Διαβάστε επίσης

Το κρύο απειλεί την καρδιά – Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Τηλεφωνική γραμμή για μετακινήσεις έκτακτης ανάγκης από τον ΕΕΣ

Τι να μαγειρέψετε και τι να προσθέσετε στο φαγητό για να ζεσταθείτε

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.