Μυστικά για να μην πάρετε βάρος από το τσιμπολόγημα σε αυτό το κύμα κακοκαιρίας

Το τσιμπολόγημα τον χειμώνα και ειδικά όταν βιώνουμε κύμα κακοκαιρίας είναι δεδομένο γιατί πραγματικά το σώμα χρειάζεται επιπλέον θερμίδες, αλλά ξαφνικά βρισκόμαστε με επιπλέον βάρος.

Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, «οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί ώστε να έχουν υποσυνείδητες παρορμήσεις για υπερφαγία και περιορισμένη ικανότητα να αποφύγουν τα επιπλέον κιλά, ειδικά τον χειμώνα».

Ενώ μπορεί να είμαστε γενετικά διατεθειμένοι να τρώμε πιο πολύ και να αποθηκεύουμε περισσότερο λίπος κατά τους χειμερινούς μήνες, σύμφωνα με το forbes.com., υπάρχουν και άλλες αιτίες για την υπερκατανάλωση τροφής που θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτές.

Δείτε πως θα αποφύγετε το τσιμπολόγημα στο κρύο και στο νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα.

1: Κρυώνουμε όταν έχει κακοκαιρία, το ρίχνουμε στο τσιμπολόγημα και παίρνουμε βάρος

Όταν η εσωτερική θερμοκρασία πέφτει, το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες για να καταπολεμήσει το κρύο. Το μυαλό μας λέει να φορέσουμε ένα επιπλέον στρώμα ρούχων και να φάμε ένα ζεστό φαγητό ή να πιούμε ένα ποτό με θερμίδες, όπως διπλά μπισκότα σοκολάτας και μόκα λευκής σοκολάτας. Πιο εύκολα από ποτέ, οι προσπάθειές μας για υγιεινό φαγητό δεν έχουν αντίκρισμα και το τσιμπολόγημα γίνεται η αιτία για να πάρουμε βάρος.

ΛΥΣΗ: Για να ζεσταθείτε χωρίς να καταναλώνετε πολλές θερμίδες και χωρίς να καταφεύγετε στο τσιμπολόγημα, δοκιμάστε να πίνετε ζεστά τσάγια, ειδικά πικάντικα τσάγια και σούπες με βάση το ζωμό με φασόλια και λαχανικά. Ο καφές λειτουργεί επίσης, καθώς η καφεΐνη ενισχύει φυσικά τον μεταβολισμό και θερμαίνει το σώμα από μέσα προς τα έξω. Απλώς θυμηθείτε να ελέγχετε την ποσότητα της κρέμας και της ζάχαρης.

2: Είμαστε λιγότερο δραστήριοι

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε το κρύο σε εξωτερικούς χώρους, είναι λιγότερο πιθανό να διατηρήσουμε μια ρουτίνα άσκησης και πιο πιθανό να μειώσουμε την κίνηση γενικά. Είτε είναι οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες ή οι μικρότερες μέρες, η τάση είναι επίσης να τρώμε περισσότερο. Όσο λιγότερο δραστήριοι είμαστε, τόσο πιο πιθανό είναι να καλύψουμε αυτό το κενό στο χρόνο τρώγοντας… πάρα πολύ.

ΛΥΣΗ: Αν και η προσπάθεια διατήρησης μιας ρουτίνας άσκησης μπορεί να είναι η καλύτερη (αλλά σχετικά λιγότερο εφικτή), υπάρχουν δημιουργικοί τρόποι για να κρατήσετε το σώμα σε κίνηση. Περπατήστε τα τετράγωνα γύρω από το σπίτι σας και επιλέξτε σκάλες όποτε είναι δυνατόν. Ίσως η οπτική εικόνα της εμφάνισης σας με το στενό τζιν που δεν σας πολυκάνει θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη χειμωνιάτικη νωθρότητα. Εάν δεν έχετε κίνητρο για να κινηθείτε, τουλάχιστον εξαπατήστε τον εαυτό σας ώστε να αισθάνεστε χορτάτοι τρώγοντας λογικά και ενσωματώνοντας σύνθετους υδατάνθρακες όπως βρώμη, κριθάρι, καστανό ρύζι και ψωμί ολικής αλέσεως στη διατροφή σας.

3: Αφυδάτωση

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, στην πραγματικότητα ιδρώνουμε τόσο πολύ τον χειμώνα όσο και τις άλλες εποχές. Λόγω της θέρμανσης, του υπερβολικού ντυσίματος με τα πολλά στρώματα ρούχων, το σώμα μας μπορεί εύκολα να αφυδατωθεί. Αυτό θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής (για να μην αναφέρουμε τα κρυολογήματα και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τον χειμώνα), καθώς η αντίδραση του οργανισμού στην αφυδάτωση συχνά συγχέεται με το αίσθημα πείνας.

ΛΥΣΗ: Αν και ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την αφυδάτωση είναι να πίνετε τουλάχιστον οκτώ φλιτζάνια νερό κάθε μέρα, τα ζεστά τσάγια και οι σούπες θα μπορούσαν να καλύψουν στην ημερήσια πρόσληψη υγρών και να βοηθήσουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Προσέξτε τα σημάδια και τα συμπτώματα της αφυδάτωσης, όπως τη δίψα, τους πονοκέφαλους, τις μυϊκές κράμπες και το σκούρο χρώμα των ούρων.

4: Η θλίψη του χειμώνα

Αν και μόνο ένα μικρό ποσοστό ατόμων υποφέρει στην πραγματικότητα από Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή, την κατάθλιψη που συνδέεται με αλλαγές στις εποχές, πολλοί άνθρωποι που βιώνουν μια περίοδο θλίψης είναι πιθανό να αναζητήσουν παρηγοριά σε τροφές με πολλές θερμίδες.

ΛΥΣΗ: Αντί να καθίσετε στον καναπέ τρώγοντας ένα κουτί σοκολατάκια, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να πάτε στο γυμναστήριο, ή να κάνετε μεγάλες βόλτες, δραστηριότητες δηλαδή που απελευθερώνουν ενδορφίνες και σας κάνουν χαρούμενους. Επιπλέον, παρακολουθήστε τα γεύματα και τα σνακ με μία εφαρμογή φαγητού ή δραστηριότητας. Δεδομένου ότι το να τρώτε από καθαρή πλήξη είναι ένα συχνό μοτίβο, η παρακολούθηση της πρόσληψης θερμίδων θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό ορισμένων από τις πιο αδύναμες στιγμές σας για να κάνετε ανάλογα τις αλλαγές που πρέπει.

5: Πιστεύουμε ότι ήδη έχουμε πάρει βάρος

Πολλοί από εμάς μπαίνουμε στο χειμώνα πιστεύοντας ήδη ότι θα πάρουμε βάρος, επομένως έχουμε προετοιμαστεί για αποτυχία ή, με άλλα λόγια, υπερφαγία. Αυτός ο τύπος σκέψης είναι ιδιαίτερα επιζήμιος, αφού το πώς σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε υπαγορεύει το φαγητό που επιλέγουμε ή τσιμπολογάμε. Για παράδειγμα, κάποιος με κακή διάθεση μπορεί να επιλέξει σοκολάτα, ενώ κάποιος με καλή διάθεση μπορεί να επιλέξει φράουλες. Ως εκ τούτου, η θεωρία της θετικήε νοοτροπίαε θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ελέγξουμε το φαγητό μας και να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων.

ΛΥΣΗ: Προετοιμάστε το μυαλό σας για θετική σκέψη. Τώρα που γνωρίζετε μερικούς από τους κύριους λόγους για τους οποίους τρώμε υπερβολικά, προγραμματίστε τα γεύματά σας και τις καθημερινές προπονήσεις σας που βοηθούν στην οικοδόμηση αυτής της νοοτροπίας, αφήστε το τσιμπολόγημα και έτσι δεν θα πάρετε βάρος.

Αλλά για να πιστέψετε πραγματικά ότι θα μπορούσατε να αποφύγετε την αύξηση βάρους, θα μπορούσατε να κάνετε κάτι τόσο απλό όσο να λέτε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τα σενάρια υπερκατανάλωσης τροφής.

Διαβάστε επίσης

Το εμβόλιο που προστατεύει καλύτερα από την Όμικρον

Απότομη αύξηση βάρους – Τι μπορεί να φταιει

Ναυτία μετά το σεξ: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.