Βασιλόπιτα κέικ ή τσουρέκι; Ποια είναι η διατροφική τους αξία και ποιες οι θερμίδες;

Στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι που βρίσκεται προ των πυλών τίθεται το δίλημμα εάν διατροφικά είναι καλύτερη η “Βασιλόπιτα τύπου κέικ ή βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι;” Ποια είναι η διατροφική τους αξία και ποιες οι θερμίδες;

Όπως λέει η Ελίνα Ασημακοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc-Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, υπάρχουν δύο ειδών βασιλόπιτες, τύπου κέικ και τύπου τσουρέκι.Η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες χάρη στη μαστίχα και στο πορτοκάλι που έχει ως συστατικά.

Έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης η ποσότητα βουτύρου που περιέχει είναι μικρότερη σε κορεσμένα λίπη σε σχέση με την βασιλόπιτα τύπου κέικ.

Η βασιλόπιτα τύπου κέικ αυξάνει τη χοληστερόλη στο αίμα που είναι ένοχη για καρδιαγγειακές παθήσεις. Πρέπει όμως να αναφέρουμε ότι αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου λόγω του γάλακτος και των αμυγδάλων, συστατικό απαραίτητο για τα οστά και τα δόντια.

Βασιλόπιτα κέικ

Θερμίδες: 350Kcal

Ενέργεια: 350Kcal
Ολικά λιπαρά: 18γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 9γρ
Μονοακόρεστα λιπαρά: 6γρ
Πολυακόρεστα λιπαρά: 4γρ
Χοληστερόλη: 78
Νάτριο: 308mg

Καλή Πηγή Ασβεστίου

Τόσο το γάλα όσο και τα αμύγδαλα τα οποία περιέχει είναι πολύ καλές πηγές ασβεστίου, στοιχείο απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών και ιδιαίτερα σημαντικό για τη σύσπαση των μυών και την πήξη του αίματος

Καλή Πηγή Αντιοξειδωτικών

Η βασιλόπιτα τσουρέκι περιέχει μαστίχα καθώς και ξύσμα πορτοκαλιού, εκ των οποίων και τα δύο έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τα κύτταρα από τις επιδράσεις των ελευθέρων ριζών

Σχετικά χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά

Λόγω του ότι περιέχει μικρότερη ποσότητα βουτύρου και ζάχαρης, η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι περιέχει λιγότερες θερμίδες από την ίδια ποσότητα βασιλόπιτας κέικ. Επίσης, τόσο τα ολικά όσο και τα κορεσμένα λιπαρά της είναι χαμηλότερα από αυτά της βασιλόπιτας κέικ

Βασιλόπιτα τσουρέκι

Θερμίδες: 255 Kcal
Ολικά λιπαρά: 12γρ
Κορεσμένα λιπαρά: 4γρ
Μονοακόρεστα λιπαρά: 5γρ
Πολυακόρεστα λιπαρά: 3γρ
Χοληστερόλη: 65
Νάτριο: 105mg

Χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Το νάτριο, βασικό συστατικό του αλατιού, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αρτηριακή πίεση. Η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι περιέχει συνήθως τη μισή ποσότητα αλατιού από τη βασιλόπιτα κέικ

Περιέχει μαχλέπι & μαστίχα

Το μαχλέπι δίνει την ιδιαίτερη μυρωδιά στο τσουρέκι και λόγω της κουμαρίνης και άλλων πικρών ουσιών που περιέχει, διαθέτει χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες.

Η μαστίχα εκτός από το μεθυστικό άρωμα της, έχει και θεραπευτικές ιδιότητες για το στομάχι και το στόμα, έχει αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθάει στην επούλωση των πληγών.

Κοιτάζοντας τα παραπάνω στοιχεία, φτανει κανείς στο συμπέρασμα πως η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι είναι περισσότερο ωφέλιμη για τον οργανισμό μας από την βασιλόπιτα τύπου κέικ, αφού συνδυάζει την απόλαυση της γλυκιάς γεύσης με χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων, νατρίου και λιπαρών.

Διαβάστε επίσης 

Tροφές που μας κρατούν ζεστούς το χειμώνα

Κατεψυγμένα λαχανικά: Αυτές είναι οι καλύτερες μέθοδοι για την απόψυξή τους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.