Κουμαρόμελο: Θεραπευτικές ιδιότητες και τρόποι χρήσης

Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν μεγάλη προσοχή και προστασία του οργανισμού μας. Το κουμαρόμελο, είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας για μία εξαιρετικά υγιή διατροφή. 

Στην Αρχαία Ελλάδα ο Ιπποκράτης είχε τονίσει τη σημασία πολλών φυτών και βοτάνων, γεγονός που αποτέλεσε τη βάση της σύγχρονης φαρμακολογίας, συμβάλλοντας στη θεραπεία πολλών ασθενειών. Μέσα σε αυτά είναι και τα κούμαρα.

Από τη γύρη των ανθών της κουμαριάς, οι μέλισσες μας βοηθούν να βγάλουμε το απίθανο κουμαρόμελο. Το κουμαρόμελο περιέχει εξαιρετικά ισχυρές ιδιότητες ενδυνάμωσης και προστασίας του οργανισμού.

Το μέλι κουμαριάς είναι μέλι πολύ υψηλής θρεπτικής αξίας. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Έχει πικρή έως πικρόγλυκη γεύση και είναι γνωστό ότι βοηθάει στη ρύθμιση της χοληστερίνης, και την προστασία εμφάνισης θρομβώσεων. Το μέλι κουμαριάς είναι από τα μέλια με τις λιγότερες θερμίδες.

Ιδιότητες

Είναι πολύ πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Αυτό το καθιστά μια από τις καλύτερες επιλογές για την τόνωση του οργανισμού. Οι φυσικές αντιβιοτικές ουσίες του δίνουν την ιδιότητα της ασπίδας προστασίας από διάφορες ασθένειες.

Μία άλλη χρήση για το μέλι από κούμαρα είναι διουρητικό και αντισηπτικό του ουροποιητικού συστήματος. Από τα αρχαία χρόνια ήταν γνωστό ότι, ενώ το μέλι κουμαριάς δεν είναι θερμιδικά δυνατό σε σχέση με άλλα μέλια. Περιέχει χαμηλό ποσοστό γλυκόζης και φρουκτόζης. Το γεγονός αυτό το κάνει ένα μέλι που συχνά συνίσταται σε περιπτώσεις δίαιτας, καθώς και για Διαβητικούς τύπου Β. Κατόπιν συνεννόησης με τον ιατρό σας φυσικά.

Θεραπευτικές δράσεις

τα νωπά φύλλα και οι βλαστοί του είναι διουρητικοί και στυπτικοί.

τα φύλλα χρησιμοποιούνται επίσης κατά της διάρροιας, της δυσεντερίας, της κυστίτιδας και της ουρηθρίτιδας.

οι γαργάρες βοηθούν στον πονόλαιμο.

η ρίζα του φυτού χρησιμοποιούνταν για την αρτηριοσκλήρυνση, την κακή κυκλοφορία του αίματος και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

ο καρπός της κουμαριάς, το κούμαρο, θεωρείται διουρητικό αλλά χρησιμοποιείται και σαν στυπτικό κατά της διάρροιας.

τα νέα φύλλα της κουμαριάς που μαζεύονται όλο το χρόνο, είναι στυπτικά και συνιστώνται κατά της αιμοπτύσεως, της αιματουρίας και της αιμορραγίας της μήτρας.

Χρησιμοποιούνται επίσης, κατά της διάρροιας, της λευκόρροιας, της χρόνιας βρογχίτιδας καθώς και των χρόνιων παθήσεων της κύστης και των νεφρών. Είναι ακόμη, διουρητικά, λιθοτριπτικά και κατά του κατάρρου.

τα ώριμα κούμαρα συνιστώνται σε δυσκοιλιότητα και αεροφαγία.

βοηθά στις φλεγμονές.

είναι τονωτικό για τους εξασθενισμένους οργανισμούς στους, οποίους χορηγείται μαζί με κρασί, κανέλα και ζάχαρη.

το μέλι από το άνθος της κουμαριάς βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης, στις κεφαλαλγίες και στο στομαχόπονο.

Προσοχή: Τα κούμαρα πρέπει να τρώγονται τη στιγμή που είναι απολύτως ώριμα. Αν τα καταναλώσουμε όταν έχουν υπερωριμάσει ξινίζουν λόγω της ζύμωσης και του σχηματισμού αλκοόλης. Αν φάμε αρκετά τέτοια κινδυνεύουμε από δηλητηρίαση.

Αν φάμε ανώριμους καρπούς είναι άνοστοι και στυφοί και μπορεί να προκαλέσουν αναγούλα και εμετό. Τα τρώμε λοιπόν μόνο στην απόλυτη ωρίμανσή τους όταν είναι γλυκά και εύγευστα.

Πηγή:enallaktikidrasi.com

Διαβάστε επίσης 

Αύξηση βάρους ή γλυκά ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου;

6 τρόποι για ζεστό και άνετο σπίτι αυτό το χειμώνα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.