15 + 1 τρικ για να αντικαταστήσεις τα υλικά που λείπουν από την κουζίνα

Οι εορτές συνοδεύονται από επισκέψεις και γεύματα. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που είστε οικοδέσποινα, χρειάζεται να μαγειρέψετε και τελευταία στιγμή ανακαλύπτετε ότι σας λείπουν βασικά υλικά; Ίσως κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας να χρησιμοποίησε το τελευταίο λεμόνι χωρίς να σας το πει ή ίσως απλά ξεχάσατε να αγοράσετε ζάχαρη γυρνώντας από τη δουλειά.

Ό,τι κι αν είναι, πάρτε μια βαθιά ανάσα. Το δείπνο μπορεί ακόμα να σερβιριστεί χωρίς να χρειαστεί να πάτε στο κοντινότερο κατάστημα τροφίμων. Απλώς αντικαταστήστε τα υλικά που έχετε ήδη στη διάθεσή σας.

Εάν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, σας έχουμε τη λύση. Πήγαμε στην Kimberly Baker, διευθύντρια της ομάδας Clemson Extension Food Systems and Safety Team στο Πανεπιστήμιο Clemson και σεφ Brett Ashcraft στο Queenie’s Southern Restaurant and Bar και ζητήσαμε πολύτιμες συμβουλές.

15 + 1 τρικ για να αντικαταστήσεις τα υλικά που λείπουν από την κουζίνα

Βουτυρόγαλα

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορείτε ακόμα να φτιάξετε τα διάσημα μπισκότα βουτυρογάλακτος, ακόμα κι αν σας λείπει το βουτυρόγαλα. Ο Ashcraft λέει ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα φλιτζάνι βουτυρόγαλα με μισό φλιτζάνι πλήρες γάλα αναμεμειγμένο με μισό φλιτζάνι κρέμα γάλακτος.

Εάν δεν έχετε ξινή κρέμα, η Baker λέει ότι μπορείτε να προσθέσετε ένα φλιτζάνι γάλα σε μια κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι. Προσθέτει ότι θα πρέπει να το αφήσετε να καθίσει για πέντε λεπτά και να ανακατέψετε πριν το χρησιμοποιήσετε.

Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Είναι εύκολο να φτιάξετε το δικό σας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του στο σπίτι. Η Baker συνιστά να ανακατέψετε ένα φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ένα κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ, ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι για να φτιάξετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του σε μια πρέζα.

Χυμός λεμονιού

Το εκχύλισμα λεμονιού αντικαθιστά αποτελεσματικά το χυμό λεμονιού σε γλυκές συνταγές όπως μάφιν ή κέικ λεμονιού για παράδειγμα. Χρησιμοποιήστε 1 κουταλιά εκχύλισμα λεμονιού για κάθε 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού ή ½ κουτ. γλυκού εκχύλισμα λεμονιού για συνταγές που χρησιμοποιούν ξύσμα λεμονιού.

Φρέσκα βότανα

Τα φρέσκα βότανα έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής, ειδικά αν δεν τα αποθηκεύετε σωστά. Εάν βρίσκεστε στη μέση μιας συνταγής και ανακαλύπτετε ότι τα φρέσκα βότανα σας έχουν μαραθεί , ο Baker λέει ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε τα αποξηραμένα βότανα. Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι τα αποξηραμένα βότανα έχουν πολύ πιο συμπυκνωμένη, ισχυρή γεύση.

Για το λόγο αυτό προτείνει να αντικαταστήσετε το ένα τρίτο της ποσότητας που απαιτείται στη συνταγή. Με άλλα λόγια, ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα βότανα θα αντικαθιστούσε τρία κουταλάκια του γλυκού ή μια κουταλιά της σούπας φρέσκα βότανα.

Καστανή ζάχαρη

Μπορείτε ακόμα να κεράστε τους καλεσμένους σας κέικ ρούμι με μαύρη ζάχαρη, ακόμα κι αν σας έχει τελειώσει η καστανή ζάχαρη. «Για να αντικαταστήσετε την καστανή ζάχαρη, ανακατέψτε ένα φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη με ένα τέταρτο φλιτζάνι μελάσα», λέει ο Baker. Για να το αντισταθμίσει αυτό, προτείνει να μειώσετε τα συνολικά υγρά στη συνταγή σας κατά ένα τέταρτο φλιτζάνι.

Αμύγδαλο τριμμένο (αλεύρι αμυγδάλου)

Για να κάνουμε 100 γρ. τριμμένο αμύγδαλο, χρειαζόμαστε 100 γρ. άσπρα ανάλατα αμύγδαλα και 1 κουταλιά ζάχαρη ή αλεύρι. Βάζουμε τα υλικά σε μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Το αλεύρι ή η ζάχαρη χρειάζονται για να απορροφούν το αμυγδαλέλαιο και να αποφεύγεται έτσι ο σχηματισμός σβόλων.

Βούτυρο

Το να ανακαλύψετε ότι σας έχει τελειώσει το βούτυρο ενώ είστε στη μέση της προετοιμασίας του γεύματος μπορεί να είναι απογοητευτικό, αλλά ευτυχώς υπάρχουν πολλές καλές υποκαταστάσεις που πιθανώς έχετε ήδη στην κουζίνα σας. Μαργαρίνη, ελαιόλαδο, φυτικό λάδι και λάδι καρύδας μπορούν όλα αυτά τα υλικά, να χρησιμοποιηθούν για συνταγές που απαιτούν βούτυρο. Για τα αρτοσκευάσματα, μπορείτε ακόμη και να δημιουργήσετε και να αντικαταστήσετε συστατικά όπως βούτυρο ξηρών καρπών, σάλτσα μήλου ή πολτοποιημένα αβοκάντο σε βάση ένα προς ένα.

Τοματοπολτός

Εάν έχετε κονσέρβα ντομάτες, έχετε ένα εύκολο υποκατάστατο για τον πελτέ ντομάτας. Απλώς τα ανακατεύουμε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Μαγειρέψτε τις ντομάτες ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξουν και να μειωθούν περίπου στο ένα τρίτο της αρχικής ποσότητας. Ένα κουτί ντομάτας 14,5 γραμμαρίων, θα αποδώσει το ίδιο με ένα κουτάκι 6 γραμμαρίων πελτέ ντομάτας.

Γάλα εβαπορέ

1 κούπα μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κούπα κρέμα γάλακτος.

Γάλα ελαφρύ: 1 κούπα μπορεί να αντικατασταθεί με 1/4 κούπας σκόνη γάλακτος και 210 ml νερό ή με 1/2 κούπα άπαχο εβαπορέ και 1/2 κούπα νερό.

Γάλα ζαχαρούχο συμπυκνωμένο: 1 κούτι μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κούπα γάλα σε σκόνη και 2/3 κούπας ζάχαρη και 1/2 κούπα ζεστό νερό και 3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο, χτυπημένα όλα μαζί στο μπλέντερ.

Γάλα πλήρες: 1 κούπα μπορεί να αντικατασταθεί με 1/2 κούπα εβαπορέ και 1/2 κούπα νερό ή με 1 κούπα απαχο γάλα και 2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο ή με 1/4 κούπας γάλα σκόνη και 210 ml νερό και 1 κουταλιά λιωμένο βούτυρο.

Γιαούρτι απλό

1 κούπα μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κούπα ξινή κρέμα γάλακτος ή μια κούπα ξινόγαλο ή μια κούπα κρέμα γάλκτος μαζί με 1 κουταλιά χυμό λεμονιού.

Εσαλότ

μπορεί να αντικατασταθεί με ίση ποσότητα πράσινο κρεμμύδι (μόνο το άσπρο) ή με ξερό κρεμμύδι (1 μικρό κρεμμύδι = 3 εσαλότ).

Κορν φλάουρ

1 κουταλιά σούπας μπορεί να αντικατασταθεί με 2 κουταλιές αλεύρι ή 1 κουταλιά σκόνη πατάτας ή 1 κουταλιά ρυζάλευρο.

Κρέμα γάλακτος

1 κούπα μπορεί να αντικατασταθεί με 210 ml πλήρες γάλα και 2 κουταλιές (25 γρ.) λιωμένο ανάλατο βούτυρο.

Κρέμα γάλακτος heavy: 1 κούπα μπορεί να αντικατασταθεί με 160 ml πλήρες γάλα και 1/3 κούπας (75 γρ.) λιωμένο ανάλατο βούτυρο.

Κρεμόριο (cream of tartat):

1 κουταλάκι τσαγιού κρεμόριο μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κουταλάκι ξύδι ή χυμό λεμονιού.

Κρεμμυδάκια πράσινα

μπορεί να αντικατασταθούν με πράσα ή εσαλότ ή σχοινόπρασο.

Λάιμ (γλυκολέμονο) ξύσμα

1 κουταλάκι μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.

Πηγή: southernliving.com

Διαβάστε επίσης 

Ποιες είναι οι τροφές που ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος

Ακούστε το τραγούδι για την ΠΕΑΝΔ από την Μελίνα Ασλανίδου, τον Γιώργο Θεοφάνους και τον Θάνο Παπανικολάου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.