Οι λόγοι, για τους οποίους πρέπει να εντάξετε τη σταφίδα στη διατροφή σας

Απίθανο και δυναμωτικό σνακ, πρέπει σίγουρα για πολλούς λόγους να το έχουμε στη διατροφή μας, αλλά, μην ξεχνάτε, με μέτρο.

Oι σταφίδες είναι καλή πηγή φυτοθρεπτικών συστατικών που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Είναι επίσης πλούσιες σε σίδηρο, βιταμίνες και ανόργανες ουσίες.

Αποτελούν καλή πηγή μαγνησίου, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία της καρδιάς, καθώς και για την καλή λειτουργία των μυών. Τέλος, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Σταφίδα ονομάζεται το αποξηραμένο σταφύλι. Η σταφίδα διακρίνεται σε δύο είδη, τη μαύρη και την άσπρη. Η άσπρη λέγεται και σουλτανίνα. Τρώγεται σκέτη ως γλυκό και προστίθεται συνήθως σε κέικ και διάφορα γλυκά. Η κύρια διεργασία παραγωγής έχει να κάνει με την ξήρανση του καρπού, κυρίως της μαύρης σταφίδας, στον ήλιο για μερικές ημέρες. Η πιο γνωστή ποικιλία μαύρης σταφίδας είναι η κορινθιακή, η οποία παράγεται κατά 80% στην Ελλάδα.

Τι θα προσέξετε

Έχουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες και σύμφωνα με μελέτες, δεν προσφέρουν στον ίδιο βαθμό τα οφέλη για την υγεία από ό,τι σε φρέσκια μορφή. Ωστόσο, μπορούν να αποτελέσουν μια υγιεινή επιλογή για σνακ, σε δημητριακά, σε σαλάτες, και σε άλλες συνταγές και άρα σίγουρα θα έχετε όφελος αν τις συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Πώς ωφελούν στην υγεία

Δρουν κατά της δυσκοιλιότητας

Η σταφίδα περιέχει συρρικνωμένες φυτικές ίνες εξαιτίας της αφυδάτωσης που έχει υποστεί. Η κατανάλωση σταφίδας έχει ως αποτέλεσμα να διογκώνονται οι φυτικές ίνες που περιέχει, λόγω των υγρών του στομάχου. Αυτό προσθέτει όγκο στην τροφή που κινείται μέσω του εντερικού σωλήνα και βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Οι σταφίδες περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές επειδή έχουν επίδραση καθαρτικού βοηθώντας στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Μας παχαίνουν με τρόπο… υγιή

Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε φρουκτόζη και γλυκόζη και περιέχουν αρκετές θερμίδες. Ο ρόλος τους στην υγιεινή διατροφή ενισχύεται λόγω των πολλών βιταμινών, αμινοξέων και ανόργανων αλάτων που περιέχουν, όπως το σελήνιο και φώσφορο. Η φρουκτόζη που περιέχεται στις σταφίδες, τις καθιστά μια εύπεπτη τροφή και καλή πηγή ενέργειας. Αποτελεί ιδανικό σνακ για όσους γυμνάζονται και θέλουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις στις προπονήσεις τους.

Έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Έχουν υψηλή συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά, όπως κατεχίνες, στο αίμα. Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες που οδηγούν σε ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και βοηθούν στις μεταστάσεις.

Υπέρταση

Έρευνες δείχνουν πως υπάρχει μία θετική συσχέτιση μεταξύ της μείωσης της υπέρτασης και της κατανάλωσης σταφίδας λόγω του καλλίου που περιέχει σαν τροφή.

Αναιμία

Περιέχουν μια σημαντική ποσότητα σιδήρου που βοηθά άμεσα στην αντιμετώπιση της αναιμίας. Περιέχει επίσης αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για το σχηματισμό νέων αγγείων. Η υψηλή περιεκτικότητα των σταφίδων σε χαλκό συμβάλλει επίσης στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Οστά

Το ασβέστιο, το οποίο είναι το κύριο στοιχείο των οστών μας, περιέχεται στις σταφίδες, ενώ παράλληλα περιέχουν και βόριο. Το βόριο είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή διαμόρφωση των οστών και την αποτελεσματική απορρόφηση του ασβεστίου. Το κάλιο επίσης είναι ένα άλλο απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στις σταφίδες, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση και ανάπτυξη των οστών, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες της οστεοπόρωσης.

Χοληστερίνη

Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στις σταφίδες, συμβάλλουν στην καλή καρδιακή υγεία, ενώ προστατεύουν από εντερικές ασθένειες και ανάπτυξη βακτηριδίων.

Πηγή: Body Hub

Διαβάστε επίσης

Πλεύρης: Ο εμβολιασμός είναι η λύση ενάντια στην πανδημία

Χρόνια προστατίτιδα: Τα κρουστικά κύματα βελτιώνουν τη στύση

Ελαιόλαδο: Κάνει καλό ή κακό στο τηγάνισμα;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.