Τα καλύτερα τρόφιμα για τις ενοχλήσεις στο στομάχι

Απαλλαγείτε από τη δυσπεψία, το φούσκωμα και άλλα συμπτώματα από το στομάχι και γενικά το γαστρεντερικό σύστημα, κάνοντας έξυπνες διατροφικές επιλογές με τα κατάλληλα τρόφιμα.

- Advertisement -

Οι ενοχλήσεις στο στομάχι είναι απολύτως φυσιολογικές και συμβαίνουν σε όλους. Μπορεί να προκαλούνται από οτιδήποτε, ένα γεύμα που δεν σας άρεσε ή τη λάθος ώρα, το άγχος, τα νεύρα…

Παράσιτα και τροφικές αλλεργίες ή ευαισθησίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν στομαχικά προβλήματα.

Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε όταν έχετε στομαχικές διαταραχές που θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα.

- Advertisement -

Όταν έχετε ενοχλήσεις στο στομάχι, τα πιο εύπεπτα τρόφιμα είναι μια καλή επιλογή.

Οι 10 από τις καλύτερες τροφές για να τρώτε όταν έχετε πόνο ή δυσφορία στο στομάχι:

Τζίντζερ

Εάν υποφέρετε από ναυτία, το τζίντζερ μπορεί να σας βοηθήσει να μετριάσετε τα συμπτώματά σας

Μυρωδικά και μπαχαρικά

«Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν σε διάφορα βότανα και μπαχαρικά όταν έχουν πόνο στο στομάχι», λέει η Δρ Carolyn Kaloostian, οικογενειακός ιατρός και γηρίατρος στο Keck School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC). «Το τζίντζερ, η γλυκόριζα, το χαμομήλι, ο δυόσμος και η μέντα μπορούν να ηρεμήσουν το στομάχι σας».

Το χαμομήλι, για παράδειγμα, καταπολεμά τη ναυτία, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθά στη μείωση των αερίων και ανακουφίζει το στομάχι. Η γλυκόριζα φαίνεται επίσης να έχει ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και να μειώνει τον πόνο στο στομάχι.

Ο κόλιανδρος, το κάρδαμο και ο μάραθος έχουν βρεθεί ότι βοηθούν στη δυσπεψία, και τη μείωση του φουσκώματος και της δυσκοιλιότητας . Αν και οι ακριβείς λόγοι για αυτό δεν είναι καλά κατανοητοί ή μελετημένοι, πιστεύεται ότι μπαχαρικά όπως ο κόλιανδρος μπορεί να διεγείρουν το έντερο για την πέψη.

Κράκερς

Μπορεί να μην έχετε μεγάλη όρεξη εάν έχετε ενοχλήσεις στο στομάχι, αλλά είναι σημαντικό να τρώτε κάτι ελαφρύ και εύπεπτο. Δοκιμάστε να τσιμπήσετε απλά κράκερ χωρίς γαρνιτούρες.

Φρυγανιά

Όπως και τα κράκερ, η φρυγανιά είναι εύκολο να αφομοιωθεί και πιθανότατα δεν θα σας κάνει να αισθανθείτε χειρότερα.

Ασπρο ρύζι

Το απλό λευκό ρύζι χωνεύεται εύκολα και παρέχει ενέργεια επειδή περιέχει υδατάνθρακες.

Κοτόπουλο ή ψάρι χωρίς καρυκεύματα και χωρίς πέτσα

Ακόμα και όταν έχετε στομαχικές διαταραχές, κάποια στιγμή θα πεινάσετε. Το ψητό κοτόπουλο ή το ψητό ψάρι χωρίς καρύκευμα και χωρίς πέτσα είναι εύκολο να αφομοιωθούν, παρέχοντας πρωτεΐνες και κορεσμό.

Ομελέτα

Εύκολη στην πέψη και στην προετοιμασία, η ομελέτα είναι ένα καλό φαγητό όταν σας ενοχλεί το στομάχι.

Μπανάνες

Αυτό το φρούτο αφομοιώνεται εύκολα και βοηθά επιπλέον και στη διάρροια γιατί οι μπανάνες περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες.

Πλιγούρι βρώμης

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι συνήθως μία υγιεινή επιλογή, και όταν το έντερό σας είναι αναστατωμένο η βρώμη μπορεί να είναι ανακουφιστική, λέει η Maxine Smith, διαιτολόγος στο Κέντρο Ανθρώπινης Διατροφής του Cleveland Clinic.

Όπως και οι μπανάνες, η βρώμη «είναι πηγή διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να ομαλοποιήσουν τις κινήσεις του εντέρου και να είναι καλύτερα ανεκτές από το σιτάρι, το οποίο είναι μια αξιοσημείωτη πηγή αδιάλυτων ινών», λέει.

Σούπες

Οι σούπες με βάση το ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών είναι εύπεπτες και παρέχουν βιταμίνες, πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας. Οι σούπες μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο εάν έχετε έμετο ή διάρροια.

Πηγή: health.usnews.com

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.