Διώξτε το λίπος της κοιλιάς τρώγοντας έξυπνα

Το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς εκτός από αντιαισθητικό εγκυμονεί και πολλούς κινδύνους για την υγεία. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν απέδειξαν ότι το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά (γύρω από το στομάχι) μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη της καρδιακής νόσου, της υπέρτασης, σε μεταβολικές δυσλειτουργίες, άσθμα, τη νόσο Alzheimer, την αθηροσκλήρωση και σε προβλήματα γονιμότητας.

Το κλειδί για την απώλεια του λίπους από την περιοχή της κοιλιάς είναι μια διατροφή που όταν συνδυάζεται με την τακτική άσκηση, μειώνει πολύ περισσότερο την ποσότητα του λίπους γύρω από το ήπαρ, την καρδιά και το πάγκρεας.

Ποια είναι όμως αυτή η έξυπνη δίαιτα;

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ηarvard, με επικεφαλής την καθηγήτρια  Iris Shai δημοσίευσε μια σημαντική μελέτη σχετικά με τα αποτελέσματα που έχει η άσκηση όταν συνδυάζεται με τη Μεσογειακή διατροφή που χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (ζάχαρη, ψωμί, μακαρόνια, ρύζι κλπ)

Για τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Hepatology, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες στο σώμα 278 παχύσαρκων ατόμων, χαρτογραφώντας τα αποθέματα λίπους τους, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια 18μηνη δοκιμαστική περίοδο, για να αναλύσουν τα αποτελέσματα των διάφορων διατροφικών επιλογών στην εναπόθεση λίπους σε διάφορα όργανα του σώματος.

Η μελέτη έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή χαμηλών υδατανθράκων μειώνει περισσότερο την ποσότητα του λίπους γύρω από το ήπαρ, την καρδιά και το πάγκρεας, σε σχέση με τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών με παρόμοιο αριθμό θερμίδων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η μέτριας έντασης σωματική άσκηση μείωσε την ποσότητα του σπλαχνικού λίπους που αποθηκεύεται στο στομάχι.

Η μείωση του ηπατικού λίπους είναι ένας καλύτερος παράγοντας πρόβλεψης για τη μακροπρόθεσμη υγεία σε σχέση με το σπλαχνικό λίπος, το οποίο μέχρι πρότινος θεωρούταν ο βασικότερος παράγοντας.

Πάντως τα ευρήματα της μελέτης συνεισφέρουν σημαντικά στην ολοένα και καλύτερη κατανόηση του γεγονότος ότι, για πολλούς παχύσαρκους ανθρώπους, το υπερβολικό ηπατικό λίπος δεν είναι απλώς ένα σημάδι κινδύνου για την υγεία σχετιζόμενου με την παχυσαρκία, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Πηγή: Journal of Hepatology

Διαβάστε επίσης 

Κόκκινο κρέας: Πόσο να τρώω μέσα στην εβδομάδα;

Διατροφή για γερή καρδιά, οι 5 στόχοι

Το αιώνιο λάθος που κάνουμε στη διατροφή

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.