Τι είναι το αλκαλικό νερό – Είναι καλό για σένα;

Τι είναι το αλκαλικό νερό; Είναι πιο υγιεινό από το νερό της βρύσης; Υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές πριν εντάξουν στη διατροφή τους το αλκαλικό νερό;

Το αλκαλικό νερό καθορίζεται από το επίπεδο pH του, λέει η Dana Ellis Hunnes, διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο RR-UCLA στο Λος Άντζελες. Το pH δείχνει πόσο όξινη ή αλκαλική είναι μία ουσία.

Το νερό της βρύσης και το νερό πηγής έχουν συνήθως ουδέτερο pH 7, λέει η Hunnes. Τα περισσότερα αλκαλικά νερά έχουν pH 8 ή 9.

Τα αλκαλικά νερά περιέχουν επίσης μέταλλα όπως:

  • Ασβέστιο
  • Κάλιο
  • Μαγνήσιο
  • Διττανθρακικό

Είναι μια πιο υγιεινή επιλογή το αλκαλικό νερό ;

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το αλκαλικό νερό θα μπορούσε να προσφέρει συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία. Ουσιαστικά, αλκαλικό γίνεται και το νερό στο οποίο ρίχνεις σόδα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος στο περιοδικό Medical Gas Research υποδηλώνει ότι η κατανάλωση αλκαλικού νερού θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στη συνοχή των κοπράνων και στη χλωρίδα του εντέρου.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biology of Sport αναφέρει ότι η κατανάλωση αλκαλικού νερού «φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην ενυδάτωση του οργανισμού μετά από έντονη άσκηση. Η κατανάλωση αλκαλικού νερού συσχετίστηκε επίσης με θετική επίδραση στο pH των ούρων.

Μια προηγούμενη μελέτη στο SAGE Journals δείχνει ότι η κατανάλωση αλκαλικού νερού μπορεί να έχει θεραπευτικά οφέλη για ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Ορυκτά σε αλκαλικό νερό

Επειδή το αλκαλικό νερό περιέχει μέταλλα, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας εάν σκοπεύετε να το καταναλώσετε, λέει η Sandra Arevalo, διαιτολόγος Διευθύντρια της Κοινότητας και της Εκπαίδευσης ασθενών στο Νοσοκομείο Montefiore Nyack στο Nyack της Νέας Υόρκης. Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν ορισμένα από τα μέταλλα στο αλκαλικό νερό μπορούν να επηρεάσουν τα φάρμακα που παίρνετε, τονίζει.

Πιθανοί κίνδυνοι του αλκαλικού νερού

Η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων αλκαλικού νερού – π.χ., ένα μπουκάλι κάθε δεύτερη μέρα – δεν θα επηρεάσει σημαντικά την υγεία σας, σύμφωνα με τις συμβουλές του Henry Ford Health System.

“Ωστόσο, εάν πίνετε ένα γαλόνι αλκαλικού νερού καθημερινά, το σώμα σας πρέπει να εργαστεί σκληρά για να διατηρήσει το pH του και αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου, το σώμα σας θα παράγει περισσότερους γαστρικούς χυμούς και πεπτικά ένζυμα”.

Για άτομα που πάσχουν από νεφρική νόσο ή λαμβάνουν φάρμακα που μεταβάλλουν τη νεφρική τους λειτουργία, τα μέταλλα σε αλκαλικό νερό θα μπορούσαν να αρχίσουν να συσσωρεύονται στο σώμα τους.

Η κατανάλωση αρκετού αλκαλικού νερού θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει το pH του γαστρεντερικού σας, το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να επηρεάσει το pH του αίματός σας και να αυξήσει τον κίνδυνο για μεταβολική αλκάλωση.

Η μεταβολική αλκάλωση είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν το αίμα γίνεται υπερβολικά αλκαλικό.

Τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια
  • Κούραση
  • Οίδημα κάτω άκρου
  • Έμετος

Σοβαρές περιπτώσεις μεταβολικής αλκάλωσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διέγερση, επιληπτικές κρίσεις και κώμα.

Το αλκαλικό νερό είναι πιο υγιεινό από άλλους τύπους νερού; Δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για να πει κανείς οριστικά ότι το αλκαλικό νερό είναι πιο υγιεινός από άλλες επιλογές νερού.

«Τα συνολικά δεδομένα δεν φαίνεται να δείχνουν ότι το αλκαλικό νερό είναι σημαντικά πιο υγιεινό από το κανονικό νερό», λέει ο Hunnes.

Πηγή: health.usnews.com

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.