Tiger nuts ή κίτρινη κύπερη: Η υπερτροφή που λάτρευαν οι Φαραώ

Άλλη μία υπερτροφή έρχεται από το παρελθόν για να ενταχθεί στις διατροφικές προτιμήσεις του μέλλοντος. Τα καρύδια τίγρης ή tiger nuts ή κίτρινη κύπερη είναι μια από τις λιχουδιές που έχουν βρεθεί σε μεγάλες ποσότητες σε τάφους των Φαραώ.

Τα καρύδια τίγρης είναι στην πραγματικότητα κόνδυλοι που αναπτύσσονται από τη ρίζα ενός υπόγειου φυτού, όπως οι πατάτες. Έχουν μια γλυκιά, γήινη γεύση με ένα άρωμα βανίλιας. Τρώγονται συνήθως είτε ψητά, αλεσμένα (σε αλεύρι ή βούτυρο) ή με το γάλα.

Το τελευταίο διάστημα τα tiger nuts έχουν γίνει δημοφιλή λόγω της διατροφής AIP (Autoimmune Protocol) – ή το αυτοάνοσο πρωτόκολλο – η οποία στοχεύει στη μείωση της φλεγμονής, του πόνου και άλλων συμπτωμάτων που προκαλούνται από αυτοάνοσες ασθένειες.

Μερικοί θεωρούν ότι η διατροφή AIP αποτελεί επέκταση της διατροφής Paleo (γνωστής και ως «δίαιτα του ανθρώπου των σπηλαίων»), αλλά ακόμη και πιο αυστηρή. Οι επιστήμονες δεν έχουν τεκμηριώσει επαρκώς τους ισχυρισμούς των υποστηρικτών της διατροφής AIP, η οποία στην Αμερική έχει σημαντική δημοτικότητα.

Οφέλη κίτρινης κύπερης

Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας της κίτρινης κύπερης σε φυτικές ίνες, με την κατανάλωση των tiger nuts επιτυγχάνεται πιο εύκολα η αίσθηση κορεσμού, με αποτέλεσμα λιγότερες λιγούρες και άρα λιγότερες θερμίδες.

Επίσης, λόγω φυτικών ινών, διευκολύνεται η λειτουργία και περιορίζεται η δυσκοιλιότητα.

Το γάλα που παράγεται από τα tiger nuts, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και C, ενώ το λάδι κύπερης είναι ισάξιο του ελαιόλαδου σε επίπεδο ελαϊκού οξέος σε ότι αφορά την ανακούφιση από ερεθισμούς του δέρματος.

Πηγή: health.usnews.com

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.