Τα κάστανα αποτελούν μια από τις πιο θρεπτικές τροφές του χειμώνα, με διατροφικό προφίλ που ξεχωρίζει από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς. Παρότι συχνά μπαίνουν στην ίδια κατηγορία, στην πραγματικότητα μοιάζουν περισσότερο με δημητριακό, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε σύνθετους υδατάνθρακες και το χαμηλό τους λίπος.
Εκτός από τη βιταμίνη C, τα κάστανα προσφέρουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, κάλιο και μαγγάνιο, στοιχεία που ενισχύουν το νευρικό σύστημα, βοηθούν στην αντιμετώπιση της κόπωσης και στηρίζουν τη φυσιολογική λειτουργία των μυών. Το χαμηλό τους νάτριο, σε συνδυασμό με το υψηλό κάλιο, συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Έχουν σημαντικά χαμηλότερα λιπαρά από άλλους ξηρούς καρπούς, κάτι που τα καθιστά πιο ελαφριά επιλογή, ενώ η φυσική τους γλυκύτητα τα κάνει δημοφιλή τόσο ως σνακ όσο και ως βάση για συνταγές, από σούπες μέχρι γλυκά.
Βιταμίνες που θωρακίζουν τον οργανισμό
Η παρουσία αντιοξειδωτικών βοηθά στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, ενώ τα μέταλλα υποστηρίζουν τη λειτουργία της καρδιάς και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η ισορροπημένη γεύση τους επιτρέπει να ενσωματωθούν εύκολα στη μαγειρική, από ζεστές σούπες και σαλάτες μέχρι επιδόρπια με εποχιακό χαρακτήρα.
Ο διατροφολόγος Dr. Michael Turner, πισημαίνει ότι τα κάστανα έχουν αδικηθεί επικοινωνιακά σε σχέση με άλλους δημοφιλείς ξηρούς καρπούς. «Πολλοί δεν γνωρίζουν πως τα κάστανα παρέχουν ενέργεια με ήπια αύξηση του γλυκαιμικού φορτίου, κάτι που τα κάνει ασφαλή για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Είναι ένας καθαρός, φυσικός υδατάνθρακας, ιδανικός για τους χειμερινούς μήνες όταν ο οργανισμός χρειάζεται ενισχυμένη θρέψη», αναφέρει.
Παράλληλα, τα κάστανα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμα για άτομα με προδιάθεση σε μεταβολικές διαταραχές ή όσους επιδιώκουν καλύτερο έλεγχο του βάρους. Η σταδιακή απελευθέρωση ενέργειας αποτρέπει τις λιγούρες και στηρίζει μια πιο σταθερή μεταβολική λειτουργία, ενώ η φυσική τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες, συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα «ήπιο» ενεργειακό καύσιμο που συνδυάζει γεύση, θρεπτική αξία και αίσθηση ζεστασιάς, χαρακτηριστικά που το αναδεικνύουν σε αυθεντικό superfood του χειμώνα.
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα: Το φυσικό boost ενέργειας
Η υπερτροφή που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και αέρια


















