Παρτίδα νωπής μυζήθρας ανακαλεί από την αγορά ο ΕΦΕΤ, καθώς κρίθηκε μη ασφαλής, έπειτα από εργαστηριακό έλεγχο που εντόπισε σταφυλοκοκκικές εντεροτοξίνες, ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή τροφική δηλητηρίαση. Οι έλεγχοι του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ συστήνεται στους καταναλωτές να αποφύγουν κάθε κατανάλωση του συγκεκριμένου προϊόντος.
Εντοπισμός επικίνδυνων τοξινών
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας προχώρησε στη δειγματοληψία νωπής μυζήθρας με την εμπορική ονομασία «Μυζήθρα Νωπή – ΑΒΙΓΑΛ», παραγωγής 15 Νοεμβρίου 2025 και ανάλωσης έως 5 Δεκεμβρίου 2025. Τα αποτελέσματα του Τμήματος Υγιεινής Τροφίμων του Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών έδειξαν παρουσία σταφυλοκοκκικών εντεροτοξινών τύπου SEA έως SEE, επικίνδυνων μικροβιακών παραγόντων που δεν εξουδετερώνονται με το μαγείρεμα.

Άμεση ανάκληση από την αγορά
Μετά τη διαπίστωση, ο ΕΦΕΤ απαίτησε την πλήρη απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας, τόσο των συσκευασιών των 400 γραμμαρίων όσο και του 1,6 κιλού. Η εταιρεία ΑΒΙΓΑΛ ΑΕ – Αχαϊκή Βιομηχανία Γάλακτος, που παράγει και συσκευάζει το προϊόν, βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης της ανάκλησης, ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί συνεχίζουν τους επιτόπιους ελέγχους στη διατροφική αλυσίδα.
Σύσταση προς τους καταναλωτές
Ο ΕΦΕΤ καλεί όσους έχουν ήδη προμηθευτεί την επίμαχη μυζήθρα να μην τη χρησιμοποιήσουν και να την επιστρέψουν στο σημείο αγοράς. Η κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν σταφυλοκοκκικές εντεροτοξίνες μπορεί να προκαλέσει έντονα γαστρεντερικά συμπτώματα, κυρίως σε παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ευάλωτο ανοσοποιητικό.
Την ίδια ώρα, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, ανακαλεί από την αγορά σταφιδοκέικ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου, προέβη σε δειγματοληψία τροφίμου με τα στοιχεία: «ΣΤΑΦΙΔΟΚΕΪΚ – THE COOKIE MASTERS» με ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από τις 30/11/25, συσκευασίας καθαρού βάρους περίπου 500 γρ. Το προϊόν παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα από την Δ. ΓΟΥΡΓΟΥΛΗΣ Μον. ΕΠΕ που εδρεύει στη Ζαχάρω Ηλείας.
Το προϊόν εξετάστηκε από το Α’ Τμήμα, της Α’ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών, του Γενικού Χημείου του Κράτους της ΑΑΔΕ και χαρακτηρίστηκε μη ασφαλές, καθώς διαπιστώθηκε να περιέχει την ουσία «κουμαρίνη» σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο νομοθετικό επιτρεπτό όριο για τη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμου.
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Πόσο αλάτι κρύβει το ψωμί που τρώμε καθημερινά; Μελέτη ΕΦΕΤ
Τα αποξηραμένα φρούτα που αυξάνουν απότομα το σάκχαρο


















