Η γεύση ενός φαγητού ξεκινά από τα μάτια. Το χρώμα των τροφών επηρεάζει την όρεξη, την προσμονή και την απόλαυση πριν καν φτάσουμε στο πρώτο δάγκωμα. Οι έντονες αποχρώσεις, τα ζωηρά χρώματα, συχνά μας δελεάζουν περισσότερο. Στον αντίποδα, οι «μαύρες» υπερτροφές και ειδικά εκείνες με κατάμαυρη όψη, μπορεί να μη φαίνονται αρχικά ελκυστικές, αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι από τις πιο ωφέλιμες για την υγεία.
Οι μαύρες υπερτροφές δεν είναι απλώς μια τάση που έρχεται και φεύγει. Η συστηματική μελέτη τους έχει δείξει, ότι, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων νοσημάτων, να συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και να βοηθήσουν στον έλεγχο του βάρους. Από τα μαύρα μούρα μέχρι τις φακές μπελούγκα, κρύβουν θρεπτικούς θησαυρούς που αξίζουν χώρο στο καθημερινό μας τραπέζι.
Οι «μαύρες» υπερτροφές που αλλάζουν τα δεδομένα στη διατροφή
Στη σύγχρονη κουζίνα, τα μαύρα ζυμαρικά αποτελούν πλέον μια εικόνα που δεν ξενίζει. Το χρώμα τους προέρχεται από το μελάνι της σουπιάς ή του καλαμαριού και δεν έχει μόνο αισθητική αξία. Το μελάνι είναι πλούσιο σε γλουταμάτη, αμινοξύ με σημαντικό ρόλο στη γνωστική λειτουργία και στον μεταβολισμό. Σε συνδυασμό με θαλασσινά, δημιουργείται ένα γεύμα που δεν είναι απλώς γκουρμέ αλλά και θρεπτικό.
Το μαύρο σουσάμι ως εναλλακτική θρεπτική ενίσχυση
Καθημερινό αλλά εξαιρετικά πολύτιμο, το μαύρο σουσάμι ξεπερνά το λευκό σε ασβέστιο, ενώ παρέχει σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Μικρή ποσότητα αρκεί για να εμπλουτίσει σαλάτες, γιαούρτι ή ψωμί, προσφέροντας πυκνή θρεπτική αξία χωρίς καμία επεξεργασία.
Τα μαύρα μούρα ως ασπίδα ενάντια στο λίπος και τη φλεγμονή
Η επιστήμη έχει τεκμηριώσει τη συμβολή τους στη μείωση του σωματικού λίπους. Οι ανθοκυανίνες και οι πολυφαινόλες τους, πέρα από τον έλεγχο βάρους, βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς, ενισχύουν τον εγκέφαλο και φαίνεται να λειτουργούν προληπτικά απέναντι στον διαβήτη τύπου 2. Χωρίς υπερβολή, θεωρούνται «υπερ-τροφή» με ισχυρή βιολογική δράση.
Το μαύρο ρύζι
Κάποτε θεωρούνταν τόσο πολύτιμο που το απολάμβαναν μόνο οι αυτοκράτορες της Κίνας. Σήμερα, η διατροφική επιστήμη εξηγεί το γιατί. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε, βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος και ενισχύει τη διαδικασία της πέψης. Παράλληλα, δεν περιέχει γλουτένη, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία.
Η λαμπερή μαύρη τους όψη θυμίζει χαβιάρι και για αυτό έχουν αποκτήσει το προσωνύμιο «το χαβιάρι των οσπρίων». Πέρα από την εμφάνιση, διαθέτουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές πρωτεΐνες και σίδηρο. Συμβάλλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης και αποτελούν βασικό σύμμαχο για ισχυρό ανοσοποιητικό.
«Οι μαύρες τροφές αποτελούν έναν από τους πιο ισχυρούς συμμάχους της πρόληψης στη διατροφή, λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ανθοκυανίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες, μειώνουν τη φλεγμονή και συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου», δηλώνει η Dr. Sarah Brewer, κλινική διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Eat Well, Live Longer. Όπως επισημαίνει, η συστηματική κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά απέναντι σε σοβαρά νοσήματα, από την καρδιοπάθεια μέχρι τις μεταβολικές διαταραχές.
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Τα πάντα για τους ηλεκτρολύτες και την ενυδάτωση


















