Όταν το ουρικό οξύ είναι σε υψηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις όπως η ουρική αρθρίτιδα και οι πέτρες στα νεφρά.
Όταν το σώμα παράγει υπερβολική ποσότητα ουρικού οξέος ή δεν μπορεί να το αποβάλει αποτελεσματικά, το αποτέλεσμα είναι μια πάθηση γνωστή ως υπερουριχαιμία, η οποία με τη σειρά της είναι δυνατόν να προκαλέσει επώδυνες εξάρσεις και χρόνια προβλήματα υγείας.
Η ουρική αρθρίτιδα, είναι μια επώδυνη μορφή αρθρίτιδας που προκαλείται από τον σχηματισμό κρυστάλλων ουρικού οξέος στις αρθρώσεις.
Ο ρόλος της διατροφής και οι τροφές που καταναλώνουμε σχετίζονται με το ουρικό οξύ.
Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγω όταν τα επίπεδα ουρικού οξέος μου είναι υψηλά;
- Κόκκινο κρέας
Το κόκκινο κρέας, συμπεριλαμβανομένου του βοδινού, του αρνιού και του χοιρινού, έχει συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, οι οποίες διασπώνται σε ουρικό οξύ στον οργανισμό. Όσον αφορά τη διαχείριση του ουρικού οξέος, η μείωση της πρόσληψης κόκκινου κρέατος μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Επιλέξτε άπαχο κρέας πουλερικών ή φυτικές πρωτεΐνες, όπως συνιστάται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.
2. Κρέατα οργάνων
Αν και τα κρέατα οργάνων, όπως το συκώτι, τα νεφρά και τα γλυκάδια, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι επίσης εξαιρετικά υψηλά σε πουρίνες. Η κατανάλωση αυτών των τύπων κρέατος μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος.
3. Ορισμένα θαλασσινά
Τα θαλασσινά αποτελούν γενικά μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά ορισμένα είδη μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε πουρίνες. Τα οστρακοειδή, όπως οι γαρίδες, τα καβούρια και τα μύδια, είναι ιδιαίτερα γνωστά για τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου που περιέχουν.
Θαλασσινά που πρέπει να αποφεύγετε: Γαύρος, σαρδέλες, σκουμπρί
4. Ζαχαρούχα ποτά
Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, που βρίσκεται συνήθως στα αναψυκτικά και τα ζαχαρούχα ποτά, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος. Η φρουκτόζη είναι ο μόνος υδατάνθρακας που είναι γνωστό ότι αυξάνει την παραγωγή ουρικού οξέος. Τα ζαχαρούχα ποτά αποτελούν σημαντικό κίνδυνο εάν προσπαθείτε να διατηρήσετε τα επίπεδά σας υπό έλεγχο, σύμφωνα με το Διεθνές Περιοδικό Μοριακών Επιστημών.
Ακόμη και οι χυμοί φρούτων με πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να είναι επιβλαβείς. Η επιλογή νερού ή μη ζαχαρούχων ποτών μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Portfolio .
5. Αλκοόλ
Το αλκοόλ, ειδικά η μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά, είναι γνωστό ότι επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα ουρικού οξέος. Η μπύρα περιέχει υψηλά επίπεδα πουρινών, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των νεφρών να αποβάλλουν το ουρικό οξύ.
6. Επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά περιέχουν κρυμμένα σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη που μπορούν να συμβάλουν σε μεταβολικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων επιπέδων ουρικού οξέος, όπως αναφέρεται στο Aspects of Molecular Medicine.
7. Γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να είναι ωφέλιμα σε κάποιο βαθμό, αλλά όσα αναφέρουν υψηλά λιπαρά, συνήθως έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πουρίνες. Το πλήρες γάλα, η κρέμα γάλακτος και ορισμένα τυριά πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ .
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για ασθενείς με καρκίνο που έκαναν εμβόλιο mRNA για την COVID-19