Η ομορφιά και η δύναμη στα μαλλιά, δεν εξαρτώνται μόνο από τα προϊόντα περιποίησης ή τις θεραπείες που εφαρμόζουμε εξωτερικά. Η υγιεινή διατροφή παίζει εξίσου καθοριστικό ρόλο, καθώς επηρεάζει άμεσα την υγεία του τριχωτού της κεφαλής, κι αυτό με τη σειρά του καθορίζει την ποιότητα και τη ζωτικότητα της τρίχας. Δεν μπορεί να υπάρξουν δυνατά μαλλιά χωρίς ένα υγιές υπόστρωμα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στις νεότερες ηλικίες η τριχόπτωση σχετίζεται συχνά με κακή διατροφή, ενώ στις γυναίκες γύρω στα 50 η απώλεια μαλλιών είναι συχνά αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών. Ωστόσο, δεν είναι οι μοναδικοί παράγοντες. Το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου και το παρατεταμένο στρες επηρεάζουν εξίσου τη ζωτικότητα της τρίχας.
Οι super τροφές που ενισχύουν τα μαλλιά
Η επιστροφή σε μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να προσφέρει ορατά αποτελέσματα μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες. Οι παρακάτω τροφές λειτουργούν σαν φυσικά “συμπληρώματα” για τα μαλλιά, βοηθώντας στην ανάπτυξη, την αντοχή και τη λάμψη τους.
Τα αυγά αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης, ενώ περιέχουν ψευδάργυρο, σελήνιο, θείο και σίδηρο, τέσσερα στοιχεία απαραίτητα για την οξυγόνωση των θυλάκων της τρίχας.
Τα πουλερικά, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και σίδηρο, ουσίες που προλαμβάνουν τη θαμπάδα και τη θραύση της τρίχας.
Οι ξηροί καρποί είναι σύμμαχοι των μαλλιών χάρη στα Ω-3 λιπαρά οξέα, τον ψευδάργυρο και τη βιταμίνη Ε. Τα καρύδια, τα κάσιους και τα αμύγδαλα προστατεύουν από την τριχόπτωση και ενισχύουν τη φυσική λάμψη.
Τα φασόλια και οι φακές είναι φυτικές πηγές πρωτεΐνης, πλούσιες σε σίδηρο, ψευδάργυρο και βιοτίνη, απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξη νέων, υγιών τριχών.
Τα σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και τα σέσκουλα προσφέρουν βιταμίνες Α και C, βοηθώντας το σώμα να παράγει σμήγμα, το φυσικό μαλακτικό των μαλλιών.
Τα καρότα ενισχύουν το τριχωτό με βιταμίνη Α, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της υγρασίας και της ελαστικότητας της τρίχας.
Τέλος, τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, όπως το πρόβειο γιαούρτι και το τυρί cottage, παρέχουν ασβέστιο, βιταμίνες D και Β5, στοιχεία που «θρέφουν» εκ των έσω την τρίχα και συμβάλλουν στη συνολική αντοχή της.
Η διατροφή είναι ο καθρέφτης των μαλλιών μας
Η Δρ. Anabel Kingsley, της Philip Kingsley Clinics στο Λονδίνο, τονίζει ότι «η κατάσταση των μαλλιών είναι συχνά αντανάκλαση της συνολικής μας υγείας. Η έλλειψη πρωτεΐνης ή σιδήρου είναι από τους πιο συχνούς διατροφικούς λόγους τριχόπτωσης, ιδιαίτερα στις γυναίκες».
Όπως εξηγεί, η σωστή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μέσω της διατροφής μπορεί να κάνει τη διαφορά: «Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η βελτίωση η λάμψη και η δύναμη στα μαλλιά είναι εμφανής, αρκεί να υποστηρίζεται από ισορροπημένη καθημερινή διατροφή και καλό ύπνο».
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Γιατί ασπρίζουν πρόωρα τα μαλλιά σας; Οι λόγοι που δεν γνωρίζατε
Αφυδατωμένα μαλλιά: Το μυστικό για να επαναφέρετε τη λάμψη τους