Απλά, οικονομικά τρόφιμα που κρύβουν οφέλη για καρδιά, εγκέφαλο και ανοσοποιητικό

Στην καθημερινότητά μας συχνά θεωρούμε ότι μόνο τα «εξωτικά superfoods» προσφέρουν οφέλη υγείας. Ωστόσο, πολλές φορές οι πραγματικοί διατροφικοί «θησαυροί» κρύβονται στα πιο απλά και προσβάσιμα τρόφιμα της κουζίνας μας.

Οι φακές, τα μήλα, τα καρότα και τα καρύδια είναι μερικά μόνο παραδείγματα τροφών που έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμες. Σύμφωνα με μελέτες, τα όσπρια είναι τρόφιμα, πλούσια σε φυτικές ίνες και φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου και στον έλεγχο της χοληστερόλης. Τα καρότα, από την άλλη, χάρη στη β-καροτίνη, προστατεύουν την όραση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Όπως αναφέρει η διατροφολόγος Dr. Sarah Brewer, συγγραφέας και σύμβουλος διατροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο: «Συχνά παραβλέπουμε τις θρεπτικές αξίες απλών τροφών επειδή θεωρούμε ότι για να βελτιώσουμε την υγεία μας χρειάζονται ακριβά και σπάνια προϊόντα. Στην πραγματικότητα, τρόφιμα όπως τα μήλα ή οι ξηροί καρποί έχουν κλινικά τεκμηριωμένα οφέλη, από τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας μέχρι τη βελτίωση της υγείας του εντέρου.»

Απλά τρόφιμα που κρύβουν οφέλη

Μήλα: Περιέχουν κουερσετίνη και πηκτίνη, που σχετίζονται με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.
Καρύδια: Πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα φυτικής προέλευσης, μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν τον εγκέφαλο.
Γιαούρτι: Με τα προβιοτικά του, βοηθά στη σωστή ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας.
Φακές: Χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition,  έδειξε ότι η συστηματική κατανάλωση ξηρών καρπών και οσπρίων συνδέεται με μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη τύπου 2. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι η τακτική ένταξη αυτών των απλών τροφών στη διατροφή μπορεί να έχει ισχυρή προληπτική δράση.

Η υγεία δεν απαιτεί πάντα περίπλοκες συνταγές ή εξωτικά προϊόντα. Συχνά, οι «κρυφές υπερδυνάμεις» βρίσκονται στα πιο απλά και οικονομικά τρόφιμα που καταναλώνουμε εδώ και δεκαετίες. Το κλειδί είναι η συνέπεια, η ποικιλία και η ισορροπημένη προσέγγιση στη διατροφή.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Αγοράζουμε τρόφιμα με βάση το κόστος και την ασφάλεια – Σε τι διαφέρουμε από τους άλλους Ευρωπαίους

Τρόφιμα χωρίς συντηρητικά: Υγιεινή επιλογή ή κρυφός κίνδυνος;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.