Η διαλειμματική νηστεία έχει καθιερωθεί ως μία από τις πιο δημοφιλείς διατροφικές τάσεις της τελευταίας δεκαετίας. Την υιοθετούν επιχειρηματίες της τεχνολογίας, σταρ του Χόλιγουντ και πολιτικοί όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σουνακ. Η υπόσχεση είναι απλή: αντί να μετράμε θερμίδες, αλλάζουμε μόνο το πότε τρώμε.
Μέχρι σήμερα, αρκετές μελέτες είχαν καταδείξει ότι η παράταση της νυχτερινής νηστείας μπορεί να βελτιώσει τον μεταβολισμό, να βοηθήσει στην κυτταρική αποκατάσταση και ίσως να συμβάλλει στη μακροζωία. Όμως, νέα στοιχεία έρχονται να ανατρέψουν την εικόνα.
Η πρώτη μεγάλη μελέτη και τα ανησυχητικά ευρήματα
Ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 19.000 ενήλικες και διαπίστωσαν ότι όσοι περιόριζαν την πρόσληψη τροφής σε λιγότερες από οκτώ ώρες ημερησίως είχαν 135% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση με όσους έτρωγαν μέσα σε διάστημα 12-14 ωρών.
Η σχέση με τη συνολική θνησιμότητα ήταν ασθενέστερη, ωστόσο ο καρδιαγγειακός κίνδυνος παρέμενε σταθερός σε όλες τις ηλικιακές, φυλετικές και κοινωνικοοικονομικές ομάδες – ακόμη και μετά την προσαρμογή για διατροφική ποιότητα και άλλους παράγοντες τρόπου ζωής.
Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο
Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι καπνιστές, τα άτομα με διαβήτη και όσοι πάσχουν ήδη από καρδιολογικά προβλήματα ήταν εκείνοι που επηρεάζονταν περισσότερο από τον στενό χρονικό περιορισμό τροφής. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση, ωστόσο το μήνυμα είναι αρκετά ισχυρό ώστε να θέσει σε αμφισβήτηση την ασφάλεια της νηστείας για όλους. Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ζονγκ από το Πανεπιστήμιο Shanghai Jiao Tong, χαρακτήρισε το εύρημα «απροσδόκητο», καθώς έρχεται σε αντίθεση με μικρότερες βραχυπρόθεσμες μελέτες που είχαν δείξει οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία.
Ο ενδοκρινολόγος καθηγητής Ανούπ Μίσρα, σε συνοδευτικό άρθρο, αναγνώρισε τα πιθανά οφέλη της διαλειμματικής νηστείας, όπως απώλεια βάρους, βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, επεσήμανε και τους κινδύνους: ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, υπερβολική πείνα, πονοκεφάλους, αλλά και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο για ορισμένες ομάδες.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η διαλειμματική νηστεία δεν είναι «μαγική λύση». Χρειάζεται εξατομικευμένη εφαρμογή, ιδιαίτερα για όσους πάσχουν από διαβήτη, καρδιοπάθειες ή άλλες χρόνιες παθήσεις. «Μέχρι να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία, ίσως είναι ασφαλέστερο να εστιάζουμε περισσότερο στο τι τρώμε και λιγότερο στο πότε», καταλήγει ο καθηγητής Ζονγκ.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Πρωινό: Τι δεν πρέπει να τρώτε αν έχετε υψηλή χοληστερίνη;
Τι να βάλεις στο πιάτο σου για καλύτερη υγεία – Ο απόλυτος οδηγός πρόληψης