Νέα μελέτη αποκαλύπτει ποια λαχανικά προστατεύουν από τον καρκίνο του εντέρου

Μια νέα επιστημονική μελέτη δείχνει ότι τα σταυρανθή λαχανικά, όπως μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι και λαχανάκια Βρυξελλών, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου κατατάσσεται τρίτος σε συχνότητα παγκοσμίως και αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με περίπου 1,9 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις ετησίως.

Σταυρανθή λαχανικά και προστατευτική δράση

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMC Gastroenterology, ανέλυσε δεδομένα από 17 μελέτες με συνολικά 639.539 συμμετέχοντες και 97.595 καταγεγραμμένες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα σταυρανθή λαχανικά είχαν κατά 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λιγότερα.

Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν φυτοχημικές ουσίες όπως φλαβονοειδή, φυτικές ίνες, βιταμίνη C και καροτενοειδή, αλλά και γλυκοσινολικά. Αυτά μετατρέπονται σε βιοδραστικά ισοθειοκυανικά, κυρίως σουλφοραφάνη (SFN), που προστατεύουν τα κύτταρα από καρκινογένεση, εμποδίζουν την αγγειογένεση στους όγκους και αναστέλλουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Λαχανικά: Η ιδανική ποσότητα 

Οι ερευνητές προσδιόρισαν ότι η προστατευτική δράση αρχίζει ήδη με 20 γραμμάρια λαχανικών ημερησίως, ενώ το μεγαλύτερο όφελος παρατηρείται μεταξύ 20 και 40 γραμμαρίων. Πάνω από τα 40 γραμμάρια την ημέρα, η μείωση του κινδύνου σταθεροποιείται, χωρίς περαιτέρω σημαντικά οφέλη.

Η γεωγραφική προέλευση φαίνεται επίσης να παίζει ρόλο: τα ισχυρότερα αποτελέσματα καταγράφηκαν σε δείγματα από Βόρεια Αμερική και Ασία, ενώ σε Ευρώπη και Αυστραλία οι προστατευτικές επιδράσεις ήταν λιγότερο εμφανείς.

Παρά την ενθαρρυντική σύνδεση μεταξύ σταυρανθών λαχανικών και μειωμένου κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται με επιφύλαξη. Διαφορές στον σχεδιασμό των μελετών και στην καταγραφή της διατροφής των συμμετεχόντων αποτελούν παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.

Kαρκίνος του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνά απαντώμενος καρκίνος σε άνδρες και γυναίκες.

Η θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου πέφτει διαρκώς τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα νέα περιστατικά είναι λιγότερα, διαγιγνώσκονται νωρίτερα και οι θεραπείες έχουν βελτιωθεί κατά πολύ.

Η 5ετής επιβίωση είναι 90% για τους ασθενείς που ο καρκίνος τους εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται σε αρχικά στάδια, πριν να εξαπλωθεί. Αλλά μόνο περίπου 40% του καρκίνου του παχέος εντέρου εντοπίζονται σε αρχικά στάδια. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Υγιεινά αλλά επικίνδυνα: Τα λαχανικά που πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο

Τροφές που ανεβάζουν γρήγορα τη χοληστερόλη – Ποιες να αποφεύγετε και τι να τρώτε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.