Γύρω από τον καφέ έχουν αναπτυχθεί πολλοί μύθοι, προκαταλήψεις και παρανοήσεις που δεν υποστηρίζονται από επιστημονικά δεδομένα.
Μάλιστα, οι περισσότεροι μύθοι για τον καφέ αφορούν τον στιγμιαίο καφέ.
Ο διαιτολόγος Πάρης Παπαχρήστου, ξεδιαλύνει την κατάσταση:
Μύθος 1: «Ο Στιγμιαίος Καφές είναι χημικός»
Η αλήθεια: Πολλοί πιστεύουν – λανθασμένα – ότι ο στιγμιαίος καφές περιέχει χημικά ή πρόσθετα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για 100% φυσικό καφέ, φτιαγμένο αποκλειστικά από κόκκους καφέ.
Η διαδικασία παραγωγής του περιλαμβάνει: καβούρδισμα των κόκκων, εκχύλιση με ζεστό νερό, φιλτράρισμα (έως και 7 φορές για υψηλή καθαρότητα) και απομάκρυνση του νερού με φυσική ξήρανση (θέρμανση ή κατάψυξη). Αυτό σημαίνει ότι ο στιγμιαίος καφές είναι απλώς φιλτραρισμένος καφές σε συμπυκνωμένη μορφή – χωρίς συντηρητικά, χωρίς χημικές ουσίες, χωρίς επιπρόσθετα συστατικά. Το νερό είναι το μόνο που χρειάζεται για να τον «επαναφέρεις» στην αρχική του μορφή.
Μύθος 2: «Ο Καφές είναι Βαρύς για το Στομάχι ή την Καρδιά»
Η αλήθεια: Η επίδραση του καφέ στο πεπτικό και στο καρδιαγγειακό σύστημα έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης επιστημονικής μελέτης. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ οδηγεί σε στομαχικές διαταραχές ή καρδιολογικά προβλήματα σε υγιείς ενήλικες. Και αυτό αποδεικνύεται και από πρόσφατη έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αντιθέτως, ο στιγμιαίος καφές μπορεί να έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη σε σχέση με άλλους τύπους καφέ (π.χ. espresso ή γαλλικό). Αυτό τον καθιστά πιο «ελαφρύ» και ήπιο για τον οργανισμό. Για όσους είναι πιο ευαίσθητοι, το πλεονέκτημα του στιγμιαίου καφέ είναι ότι επιτρέπει ακριβή έλεγχο της δοσολογίας – κάθε 1g στιγμιαίου καφέ περιέχει περίπου 40mg καφεΐνης.
Μύθος 3: «Ο Καφές δεν έχει Διατροφική Αξία»
Η αλήθεια: Παρόλο που ο καφές δεν περιέχει θερμίδες ή μακροθρεπτικά συστατικά, είναι εξαιρετικά πλούσιος σε αντιοξειδωτικά. Ο στιγμιαίος καφές διατηρεί πολλές από τις βιοδραστικές ενώσεις του καφέ – κυρίως πολυφαινόλες όπως τα φαινολικά οξέα – που έχουν συνδεθεί με: αντιφλεγμονώδη δράση, προστασία από κυτταρική οξείδωση και μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως καρδιοπάθειες και διαβήτης τύπου 2. Ο στιγμιαίος καφές είναι επίσης εξαιρετικά πρακτικός: χωρίς θερμίδες, χωρίς λίπος, χωρίς σάκχαρα – μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν κάτι χωρίς να επιβαρύνουν τη διατροφή τους.
Μύθος 4: «Η Καφεΐνη είναι Επικίνδυνη»
Η αλήθεια: Η καφεΐνη είναι μία από τις πιο μελετημένες ουσίες στον χώρο της διατροφής και της φυσιολογίας. Σε μέτριες ποσότητες (έως 400mg/ημέρα για τους περισσότερους ενήλικες), θεωρείται απολύτως ασφαλής, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Η καφεΐνη: βελτιώνει τη συγκέντρωση και την προσοχή, ενισχύει τη μνήμη βραχείας διάρκειας, συμβάλλει στην πνευματική εγρήγορση και στα ταχύτερα αντανακλαστικά.
Μύθος 5: «Ο Καφές δεν βοηθά στην Αθλητική Απόδοση»
Η αλήθεια: Η καφεΐνη είναι αποδεδειγμένα εργογόνος ουσία – δηλαδή ενισχύει τη σωματική απόδοση. Συγκεκριμένα, έχει φανεί ότι:βελτιώνει την αερόβια αντοχή, ενισχύει τη μυϊκή ισχύ, καθυστερεί την εμφάνιση κόπωσης και ενισχύει την ικανότητα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης. Ο στιγμιαίος καφές προσφέρει πρακτικά πλεονεκτήματα: προετοιμάζεται γρήγορα και σου επιτρέπει να επιλέξεις την ποσότητα καφεΐνης που επιθυμείς ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας – μια εξαιρετική επιλογή για πριν από τη γυμναστική, το τρέξιμο ή άλλες μορφές άσκησης.
Μύθος 6: «Ο Καφές δεν βοηθά στη Διαχείριση του Βάρους»
Η αλήθεια: Ο καφές, όταν καταναλώνεται χωρίς ζάχαρη ή θερμιδογόνα πρόσθετα (π.χ. ζάχαρη, γάλα), δεν περιέχει θερμίδες. Παράλληλα, η καφεΐνη έχει ήπια θερμογενετική δράση, που σημαίνει ότι μπορεί να ενισχύσει παροδικά τον βασικό μεταβολικό ρυθμό. Επιπλέον, έχει φανεί πως μπορεί να μειώσει το αίσθημα της πείνας σε σύντομο χρονικό διάστημα, υποστηρίζοντας έτσι την προσπάθεια ελέγχου της ενεργειακής πρόσληψης. Εννοείται, βέβαια, ότι ο καφές δεν αντικαθιστά τη σωστή διατροφή ή την άσκηση, αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα υποστηρικτικό εργαλείο σε ένα πρόγραμμα διαχείρισης βάρους.
Ο καφές – και ιδιαίτερα ο στιγμιαίος είναι ένα 100% φυσικό ρόφημα, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και χρήσιμες ιδιότητες για το σώμα και το μυαλό. Ο στιγμιαίος καφές ειδικά προσφέρει: Απόλαυση, πρακτικότητα στην προετοιμασία, ευκολία στον έλεγχο της ποσότητας καφεΐνης και ασφαλή επιλογή για τους περισσότερους ενήλικες. Αν γνωρίζεις την αλήθεια πίσω από τους μύθους, μπορείς να απολαύσεις την αγαπημένη σου συνήθεια χωρίς ενοχές – με απόλυτη ισορροπία και γνώση.

Πάρης Παπαχρήστος
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
ΕΟΔΥ: Δέκα νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Νέα κόντρα για το «βραχιολάκι»: Λείπει το 30% των κατοίκων, λέει η ΕΙΝΑΠ