Η διατροφή που μας δροσίζει στον καύσωνα, χωρίς να μας επιβαρύνει

Η διατροφή είναι μέρος της αντιμετώπισης του καύσωνα με ορισμένες τροφές να πρωταγωνιστούν στο καθημερινό μενού.

Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει τους δικούς του μηχανισμούς για να αντιμετωπίζει τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα. Ένας από αυτούς τους μηχανισμούς είναι η μειωμένη όρεξη που έχουμε όταν έχει ζέστη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Τμήμα Επιστημών Διατροφής του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, ο υποθάλαμος, ένα κρίσιμο μέρος του εγκεφάλου, παίζει ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση τόσο της θερμοκρασίας του σώματος όσο και της πείνας και του κορεσμού. Όταν ο υποθάλαμος ασχολείται με τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, η εστίαση στην πείνα μειώνεται. Αυτός ο βιολογικός μηχανισμός μειώνει την επιθυμία για φαγητό και στη συνέχεια ελαχιστοποιεί τη θερμότητα που παράγεται από την πέψη, συμπληρώνοντας έτσι τους άλλους μηχανισμούς του σώματος να διατηρήσει ένα δροσερό εσωτερικό περιβάλλον.

Αυτό σημαίνει ότι, κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού, το σώμα μας τείνει φυσικά να τρώει λιγότερο, καθώς ο υποθάλαμος δίνει προτεραιότητα στον έλεγχο της θερμοκρασίας. Είναι μια σημαντική προσαρμοστική απόκριση για τη μείωση της παραγωγής θερμότητας από την πέψη, ενώ παράλληλα διαχειρίζεται τη θερμοκρασία του σώματος.

Επιπλέον νάτριο

Όσοι βρίσκονται ή αθλούνται σε ζέστη, θα πρέπει να δίνουν προσοχή στα επίπεδα πρόσληψης νατρίου. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια έντονων προπονήσεων σε ζεστές ημέρες, μπορεί να υπάρξει επιταχυνόμενη απώλεια αλατιού μέσω του ιδρώτα.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, οι αθλητές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν ελαφρώς την πρόσληψη νατρίου, ιδιαίτερα πριν αρχίσουν να ιδρώνουν. Η επαρκής προετοιμασία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας ηλεκτρολυτών και τη βελτίωση της απόδοσης.

Διατροφή στον καύσωνα

Όσον αφορά τη γενική διατροφή σε ζεστό καιρό, είναι σημαντική η ενσωμάτωση ενυδατικών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό στην καθημερινή διατροφή.
Επιλογές πλούσιες σε νερό, όπως πεπόνια, καρπούζι, εσπεριδοειδή και αγγούρια, αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για να παραμένετε ενυδατωμένοι και αναζωογονημένοι.

Ωστόσο, πρέπει να δίνεται προσοχή όσον αφορά ορισμένες επιλογές τροφίμων. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε διουρητικές ουσίες όπως η καφεΐνη (παγωμένος καφές ή παγωμένο τσάι) και το αλκοόλ, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην αφυδάτωση αυξάνοντας την παραγωγή ούρων.

Συνιστάται ιδιαίτερα η τακτική κατανάλωση νερού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για την αναπλήρωση των υγρών και τη διατήρηση επαρκών επιπέδων ενυδάτωσης.

Σημειώνεται επιπλέον ότι τα βαριά γεύματα, προσθέτουν θερμότητα στο σώμα.

Οι ανάγκες σε νερό δεν είναι ενιαίες και ποικίλλουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες όπως το φύλο, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, οι υποκείμενες παθήσεις, το μέγεθος του σώματος και η ηλικία.

Εστιάστε λοιπόν στα σημάδια της δίψας. Όταν διψάτε, να πίνετε. Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης

Τα φρούτα που ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο

Μύκητες ποδιών και νυχιών: 11+1 συμβουλές για να τους αποφύγετε το καλοκαίρι

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.