Ένα φιλέτο σολομού με την πλούσια γεύση του, δίνει μία υγιεινή ώθηση στον οργανισμό και σίγουρα αξίζει μία θέση στη διατροφή σας. Ο σολομός είναι από τα πλέον νόστιμα και χορταστικά ψάρια που ενισχύουν την καρδιά, την ψυχική υγεία και το μυϊκό σύστημα.
Το διατροφικό προφίλ του σολομού
Μια μερίδα 85 γραμμαρίων μαγειρεμένου σολομού εκτροφής παρέχει:
- 175 θερμίδες
- 11 γραμμάρια λίπους
- 19 γραμμάρια πρωτεΐνης
- 52 χιλιοστόγραμμα νατρίου
- 1,2 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων
- 2 μικρογραμμάρια βιταμίνης Β12
- 35 μικρογραμμάρια σεληνίου
- 11 μικρογραμμάρια βιταμίνης D
- 7 χιλιοστόγραμμα νιασίνης
- 1 χιλιοστόγραμμο βιταμίνης Β5
- 214 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου
Η ίδια ποσότητα μαγειρεμένου σολομού που δεν είναι εκτροφείου, έχει λιγότερες θερμίδες, λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και ελαφρώς περισσότερες πρωτεΐνες και ωμέγα-3.
Οφέλη σολομού
Ο σολομός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο ο οποίος μπορεί να είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο σε μεγάλες ποσότητες.
Ενισχύει την υγεία της καρδιάς
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι φιλικά προς την καρδιά επειδή βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, των τριγλυκεριδίων και της «κακής» χοληστερόλης.
Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου
Η προσθήκη ακόμη και μιας μικρής ποσότητας σολομού στη διατροφή θα βοηθά στη σκέψη και τη μνήμη, επειδή τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και μπορεί να βοηθήσουν στη γνωστική γήρανση.
Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να ενισχύσει τον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και τη μάθηση.
Βελτιώνει την ψυχική υγεία
Έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και μία μερίδα σολομού την εβδομάδα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, ειδικά στις γυναίκες.
Ο σολομός έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, η οποία, σύμφωνα με έρευνες, είναι κρίσιμη για την ψυχική υγεία, την καλή διάθεση και τη ρύθμιση του ύπνου.
Αυξάνει τη μυϊκή μάζα
Ο σολομός περιέχει πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των μυών. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση δύο μερίδων σολομού την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη μυϊκή μάζα (ή τη συνολική μυϊκή σας μάζα).
Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου
Καμία τροφή από μόνη της δεν μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε περισσότερο σολομό αυξάνουν την προστασία τους από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Βέβαια απαιτείται περισσότερη έρευνα
Βοηθά τα οστά
Μία μερίδα σολομού παρέχει περισσότερο από το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης D. Αν και η βιταμίνη D δεν είναι άμεσα υπεύθυνη για την υγεία των οστών, βοηθά στην πρόσληψη ασβεστίου από τα οστά.
Κίνδυνοι από την κατανάλωση σολομού
Ο σολομός είναι γενικά ασφαλής για κατανάλωση, ειδικά όταν είναι πλήρως μαγειρεμένος. Αλλά η κατανάλωσή του ωμού ή μη καλά μαγειρεμένου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης από παράσιτα και βακτήρια.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Καλοκαίρι: Πώς να αποφύγουμε εγκαύματα και τσιμπήματα
Το γαλλικό GEO αποθεώνει νησιά του Αιγαίου και του Αργοσαρωνικού σε ένα αφιέρωμα 28 σελίδων