Η σαλάτα είναι αδιαμφισβήτητα η απόλυτη διατροφική επιλογή του καλοκαιριού. Δροσερή, χρωματιστή και με λίγες θερμίδες. Όμως πόσο ασφαλής είναι πραγματικά; Μπορεί ένα πιάτο γεμάτο λαχανικά, όσπρια, αυγά ή ψάρι να μετατραπεί σε εστία τροφικών δηλητηριάσεων;
Η απάντηση, σύμφωνα με την καθηγήτρια διατροφής-διατολογίας, Susan Lanham-New, από το Πανεπιστήμιο του Surrey στη Βρετανία, είναι ναι, αν περιέχει ορισμένα ωμά τρόφιμα που κρύβουν βακτήρια και τοξίνες.
«Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες αυξάνουν την πιθανότητα βακτηριακής επιμόλυνσης. Πολλά από τα υλικά που βάζουμε στη σαλάτα μας, όπως φασόλια, αυγά ή ψάρια, είναι ασφαλή μόνο όταν μαγειρευτούν σωστά. Το ωμό δεν σημαίνει πάντα και υγιεινό», υπογραμμίζει η Lanham.
Ποια υλικά χρειάζονται μαγείρεμα πριν μπουν στη σαλάτα
Κόκκινα φασόλια
Τα χρησιμοποιούμε συχνά σε σαλάτα τύπου Tex-Mex, αλλά αν δεν έχουν βραστεί καλά, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές γαστρεντερικές διαταραχές. Περιέχουν φυτοαιμοσυγκολλητίνη, μια φυσική τοξίνη που αδρανοποιείται μόνο με βρασμό.
Αυγά μελάτα ή ωμά
Η χρήση τους σε σαλάτες τύπου Caesar ή ως topping αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο σαλμονέλωσης, ιδίως σε παιδιά, εγκύους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.
«Αν δεν είναι παστεριωμένα, τα αυγά δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά. Οι βακτηριακές επιμολύνσεις είναι ύπουλες και δεν έχουν πάντα άμεσα συμπτώματα», εξηγεί η Susan Lanham-New.
Ωμά ψάρια ή θαλασσινά
Μπορεί να φαίνονται γκουρμέ και θρεπτικά, αλλά αν δεν έχουν προηγουμένως καταψυχθεί στους -20°C για τουλάχιστον 24 ώρες, ενδέχεται να περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως Listeria monocytogenes.
Ωμή πατάτα
Η σολανίνη που περιέχεται στις άγουρες ή ωμές πατάτες είναι νευροτοξική και μπορεί να προκαλέσει από ναυτία μέχρι νευρολογικές διαταραχές.
Η «φρέσκια» παγίδα
Σύμφωνα με την Lanham-New, η έννοια της φρεσκάδας έχει παρερμηνευτεί. «Οι καταναλωτές συχνά εξισώνουν τη φρεσκάδα με την ωμότητα. Όμως, υπάρχουν τρόφιμα που είναι ασφαλή και θρεπτικά μόνο όταν έχουν μαγειρευτεί. Το να τα βάζουμε ωμά σε μια σαλάτα για χάρη της “υγιεινής διατροφής”, είναι λάθος και δυνητικά επικίνδυνο».
Πώς να προστατευτείτε
- Πλένετε σχολαστικά όλα τα λαχανικά – ακόμη κι αν γράφουν «έτοιμα προς κατανάλωση».
- Αποφεύγετε τα ωμά αυγά, εκτός αν είναι παστεριωμένα.
- Μην προσθέτετε ωμά όσπρια ή φασόλια – βράστε τα πρώτα.
- Αν επιλέξετε ψάρι ή θαλασσινά, βεβαιωθείτε ότι έχει προηγηθεί κατάψυξη βαθιάς ψύξης.
- Αποθηκεύστε τις σαλάτες στο ψυγείο και μην τις αφήνετε για ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Η σαλάτα είναι πράγματι μία από τις πιο υγιεινές επιλογές. Όμως, χρειάζεται προσοχή στα υλικά και στον τρόπο παρασκευής. Το καλοκαίρι, η ζέστη γίνεται σύμμαχος των βακτηρίων – όχι του εντέρου μας. «Η πρόληψη ξεκινά από την κουζίνα. Μια σαλάτα μπορεί να θρέψει ή να αρρωστήσει, ανάλογα με το τι βάζουμε μέσα», καταλήγει η Susan Lanham-New.
Photo Shutterstock