Μπορεί η μπύρα χωρίς αλκοόλ φαίνεται «αθώα», δεν παύει όμως να περιέχει ζάχαρη, υδατάνθρακες και θερμίδες. Η τακτική κατανάλωσή της, ιδιαίτερα σε ποσότητα, μπορεί να επιβαρύνει τη μεταβολική υγεία. Οι ειδικοί συνιστούν μέτρο και επαγρύπνηση ακόμη και για τα ποτά που φέρουν την ταμπέλα του «υγιεινού».
Ερευνητές από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ παρακολούθησαν 44 υγιείς νεαρούς άνδρες για τέσσερις εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καθημερινά είτε δύο μπουκάλια μπύρας χωρίς αλκοόλ (330 ml το καθένα) είτε νερό, ενώ υποβάλλονταν σε τακτικές αιματολογικές εξετάσεις.
Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, ήταν ανησυχητικά:
- Αύξηση σακχάρου στο αίμα
- Συσσώρευση ινσουλίνης, που αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για διαβήτη τύπου 2
- Αύξηση της LDL (κακής) χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων
- Πιθανή αύξηση του σωματικού βάρους, λόγω των θερμίδων και των σακχάρων που περιέχει η μπύρα χωρίς αλκοόλ
Οι πιο επιβαρυντικές μπύρες
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μπύρα σιταριού και οι λεγόμενες «μικτές μπύρες» (flavored με πορτοκάλι ή λεμόνι) είχαν τις μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Αντίθετα, οι πιο ελαφριές επιλογές όπως οι Pilsner με 0,5% αλκοόλ, φάνηκαν ελαφρώς λιγότερο επιβλαβείς.
Προσοχή στους κρυμμένους κινδύνους
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι παρότι οι μπύρες χωρίς αλκοόλ εμφανίζονται ως υγιεινές, δεν είναι απαλλαγμένες από θερμίδες και σάκχαρα, γεγονός που μπορεί να διαταράξει τον μεταβολισμό και τη λειτουργία της ινσουλίνης.
«Η μπύρα χωρίς αλκοόλ καταναλώνεται όλο και περισσότερο ως εναλλακτική λύση των αλκοολούχων ποτών. Ωστόσο, τα οφέλη και οι κίνδυνοι δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί. Διαπιστώσαμε ότι έχει δυσμενή επίδραση στον μεταβολισμό, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς της σε θερμίδες και ζάχαρη», τονίζουν οι συντάκτες της μελέτης.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Ποιοι δεν πρέπει ποτέ να πίνουν μπύρα – και είναι πολλοί
Αγαπηδάκη: Χορήγηση φαρμάκων για την παχυσαρκία και ειδικές εξετάσεις για τη νεφρική λειτουργία