Η υπερκατανάλωση ποτέ δεν είναι για καλό, αλλά όταν πρόκειται για το δέρμα, θυμηθείτε ότι αν τρώτε πολύ συχνά από κάποιες συγκεκριμένες τροφές, μπορεί να εμφανίσετε ακμή ενηλίκων.
Ορισμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και να επηρεάσουν ακόμα και τις ορμόνες, όταν δεν υπάρχει μέτρο, προκαλώντας ακόμα και ακμή.
Είναι γνωστό ότι η γενετική και ο τρόπος ζωής παίζουν επίσης ρόλο όσον αφορά την ακμή, αλλά ορισμένες τροφές μπορούν να την επιδεινώσουν.
Ακμή ενηλίκων: Μην κάνετε υπερβολές με αυτές τις 7 τροφές
Αν προσπαθείτε να αποφύγετε μια σοβαρή έξαρση και να προστατεύσετε το δέρμα σας από την ακμή, μην κάνετε υπερβολές με αυτές τις τροφές.
Γάλα βρώμης
Αν και το γάλα βρώμης είναι ένα δημοφιλές υποκατάστατο γαλακτοκομικών προϊόντων, μπορεί να προκαλέσει ακμή σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα. Πιθανόν επειδή έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
Πρωτεΐνη ορού γάλακτος
Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος βρίσκεται συχνά σε smoothies και μιλκσέικ για επιπλέον δόση πρωτεΐνης, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα.
Η υψηλή συγκέντρωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος μπορεί να ισοδυναμεί με την κατανάλωση 6-12 λίτρων γάλακτος.
Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος αυξάνει τον ινσουλινοειδή αυξητικό παράγοντα 1 (IGF-1), ο οποίος αυξάνει τα ανδρογόνα, τα οιστρογόνα και τον πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων.
Τα ανδρογόνα είναι ορμόνες όπως η τεστοστερόνη που αυξάνουν την ακμή.
Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη
Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη περιλαμβάνουν σνακ όπως μπισκότα, ζαχαρούχα σνακ, αναψυκτικά, λευκό ρύζι, λευκό ψωμί και γλυκά και είναι γνωστό ότι συνδέονται με την ακμή.
Αυτές είναι τροφές που αυξάνουν τη γλυκόζη στο αίμα, η οποία αυξάνει τη φλεγμονή και την παραγωγή λιπαρότητας στο δέρμα.
Η ζάχαρη γενικά προκαλεί φλεγμονή και μπορεί να αποτελέσει τροφή για βακτήρια και μύκητες που προκαλούν ακμή!
Συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνη Β6 ή Β12
Η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη Β6 ή Β12 είναι μια κοινή πρακτική για πολλούς, αλλά αυτό μπορεί να επιδεινώσει την ακμή.
Αυτό πιθανόν συμβαίνει επειδή οι βιταμίνες Β αλλοιώνουν το μικροβίωμα του δέρματος, ειδικά όσον αφορά την αλλαγή της συμπεριφοράς του Propionibacterium acnes (P.acnes). Το P. Acnes είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που προκαλούν την ακμή.
Υπερβολική πρόσληψη ιωδίου
Η υπερβολική πρόσληψη ιωδίου μπορεί να επιδεινώσει την ακμή.
Το ιώδιο σε μεγάλες ποσότητες βρίσκεται συνήθως στα συμπληρώματα φυκιών. Τα συμπληρώματα φυκιών μπορούν επίσης να βρεθούν σε ορισμένα smoothies που ισχυρίζονται ότι βελτιώνουν την υγεία του δέρματος.
Άπαχο γάλα
Το άπαχο γάλα είναι μια πιο υγιεινή επιλογή αν προσέχετε την πρόσληψη λιπαρών, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει ακμή.
Υπάρχουν παρατηρητικές μελέτες που έχουν δείξει αυξημένη ακμή σε εφήβους που πίνουν άπαχο γάλα. Υπάρχουν μερικές θεωρίες γι αυτό:
-Οι ορμόνες (όπως τα ανδρογόνα και ο αυξητικός παράγοντας ινσουλίνης-1) βρίσκονται στο γάλα και συμβάλλουν στις ορμονικές διακυμάνσεις στο σώμα.
-Ορισμένες πρωτεΐνες στο άπαχο γάλα μπορεί να συμβάλλουν στην επιδείνωση της ακμής.
-Ή το άπαχο γάλα αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης περισσότερο από το πλήρες γάλα.
-Μια άλλη υπόθεση συνδέει την παρουσία ιωδίου στο γάλα με την επιδείνωση της ακμής.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το άπαχο γάλα σχετίζεται με την ακμή λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε ζάχαρη.
Πρωτεΐνη με βάση τη σόγια
Σε ορισμένα άτομα, η υπερβολική κατανάλωση σόγιας μπορεί να προκαλέσει ακμή. Μπορείτε να τρώτε σόγια, αρκεί με μέτρο.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Τα μυστικά του γυναικολόγου: Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν από την επόμενη εξέταση