«Τα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά αντιμετωπίζουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παραποίησης σε σύγκριση με άλλα προϊόντα και τρόφιμα, με ετήσιες απώλειες πωλήσεων ύψους 2.289 εκατομμυρίων ευρώ και σχεδόν 5.700 θέσεων εργασίας στην ΕΕ. Μόνο στην Ελλάδα, κάθε χρόνο χάνονται 49 εκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις και πάνω από 200 θέσεις εργασίας στον τομέα αυτόν».
Αυτό επισημαίνεται από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) στο πλαίσιο της εκστρατείας του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παραποίησης, η οποία αποκαλύπτει την ανησυχητική απειλή που αποτελούν τα παραποιημένα τρόφιμα και ποτά σε ολόκληρη την ΕΕ ενώ υπογραμμίζεται ότι η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει προσφέρει στους απομιμητές, νέους τρόπους διανομής παραποιημένων τροφίμων, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο για τους καταναλωτές να αναγνωρίσουν τα αυθεντικά προϊόντα.
Η παραποίηση τροφίμων και ποτών δεν είναι απλώς ένα ζήτημα παραπλάνησης των καταναλωτών, είναι μια μορφή οργανωμένου εγκλήματος με σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, την οικονομία και την ασφάλεια στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την τελευταία εκστρατεία του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. (EUIPO) με τίτλο «Τι υπάρχει στο τραπέζι σας;», η αγορά παραποιημένων τροφίμων και ποτών παραμένει ανησυχητικά διαδεδομένη. Οι καταναλωτές καλούνται να είναι πιο προσεκτικοί από ποτέ.
Πώς να αναγνωρίσετε και να αποφύγετε τα παραποιημένα τρόφιμα
Το EUIPO προτείνει συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης:
- Αγορά μόνο από επίσημα καταστήματα και ιστότοπους – Τα μη ελεγχόμενα κανάλια πώλησης, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο, αυξάνουν τον κίνδυνο έκθεσης σε πλαστά προϊόντα.
- Έλεγχος της ετικέτας και της προέλευσης – Η ύπαρξη επίσημων σημάτων πιστοποίησης της ΕΕ, όπως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) και ΕΠΙΠ (Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα), αποτελεί ισχυρή ένδειξη αυθεντικότητας.
- Εξέταση της συσκευασίας και των στοιχείων ασφαλείας – Λάθη στην ορθογραφία, κακή εκτύπωση και ελλείψεις στα λογότυπα αποτελούν «κόκκινες σημαίες». Εργαλεία όπως QR κωδικοί και ολογράμματα ενισχύουν την ιχνηλασιμότητα και τη διαφάνεια.
- Παράλληλα, το EUIPO έχει κυκλοφορήσει τεχνολογικό οδηγό με περισσότερες από 40 λύσεις κατά της παραποίησης, τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν επιχειρήσεις για να ενισχύσουν την προστασία των προϊόντων τους.
Επιχείρηση OPSON
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα πανευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα είναι η επιχείρηση OPSON, την οποία συντονίζουν η Europol και η Interpol. Το 2024, η επιχείρηση κάλυψε 29 χώρες και οδήγησε σε:
- Κατάσχεση 22.000 τόνων τροφίμων και 850.000 λίτρων ποτών (κυρίως αλκοολούχων), συνολικής αξίας άνω των 91 εκατομμυρίων ευρώ
- Παραπομπή 278 ατόμων σε δικαστικές αρχές
- Εξάρθρωση 11 εγκληματικών δικτύων
- Το EUIPO παρέχει τεχνογνωσία σε ζητήματα διανοητικής ιδιοκτησίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία εμπορικών σημάτων και γεωγραφικών ενδείξεων, ενώ προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα στις διωκτικές αρχές.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Τα 3 μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα στα τρόφιμα και το νερό
Γιατί δεν πρέπει να βάζετε στο πιάτο σας υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα;