Το κοινό θαλασσινό αλάτι και το γνωστό ροζ αλάτι ή αλάτι Ιμαλαΐων, δίνουν μία ξεχωριστή νοστιμιά, αλλά έχουν σημαντικές διαφορές.
Το ροζ αλάτι
Το ροζ αλάτι ή αλάτι Ιμαλαΐων προέρχεται από τα αρχαία κοιτάσματα αλατιού στα Ιμαλάια Όρη και το ροζ χρώμα του οφείλεται στα ιχνοστοιχεία που έχει, όπως το οξείδιο του σιδήρου. Υπόκειται σε ελάχιστη επεξεργασία, επομένως είναι ακατέργαστο και θεωρείται πιο φυσικό από το κανονικό αλάτι.
Το κοινό αλάτι
Το κανονικό αλάτι, γνωστό και ως επιτραπέζιο αλάτι, είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μορφή αλατιού στα νοικοκυριά. Συνήθως είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο, με τις περισσότερες ακαθαρσίες και μέταλλα να απομακρύνονται κατά την επεξεργασία. Ένα κουταλάκι του γλυκού περιέχει περίπου 2400 mg νατρίου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Θα πρέπει να καταναλώνετε λιγότερο από 2300 mg νατρίου την ημέρα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.
Και τα δύο αλάτια αποτελούνται κυρίως από χλωριούχο νάτριο, το οποίο ευθύνεται για την αλμυρή γεύση. Αλλά το ροζ αλάτι συνήθως έχει 84 έως 98% χλωριούχο νάτριο. Το κανονικό αλάτι έχει 97 έως 99% χλωριούχο νάτριο.
Επιπτώσεις στην υγεία
Η υπερβολική πρόσληψη οποιουδήποτε τύπου μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και στον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεω. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καταπόνηση των νεφρών και κατακράτηση υγρών. Γι’ αυτό οι τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο είναι καλύτερες για την υγεία.
Οι διαφορές
Οι βασικές διαφορές μεταξύ του ροζ αλατιού και του κανονικού αλατιού:
Πηγή: Το κοινό αλάτι προέρχεται από υπόγεια κοιτάσματα αλατιού σε θάλασσες και λίμνες, ενώ το ροζ προέρχεται από το αλατωρυχείο Khewra κοντά στα Ιμαλάια στο Πακιστάν.
Επεξεργασία: Το κοινό είναι πολύ ραφιναρισμένο και περιέχει πρόσθετα όπως αντισυσσωματικούς παράγοντες, ενώ το ροζ είναι ελάχιστα επεξεργασμένο.
Προσθήκη θρεπτικών συστατικών: Το κανονικό αλάτι είναι συνήθως ιωδιούχο για την πρόληψη της ανεπάρκειας ιωδίου. Δεν υπάρχει πρόσθετο ιώδιο στο ροζ αλάτι.
Ιχνοστοιχεία: Αυτά απομακρύνονται σε μεγάλο βαθμό από το κανονικό αλάτι κατά τον ραφινάρισμα. Το ροζ αλάτι, από την άλλη πλευρά, περιέχει πάνω από 84 μέταλλα. Μερικά από αυτά είναι το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο και το κάλιο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Foods.
Υφή: Το κοινό αλάτι είναι ομοιόμορφο και λεπτόκοκκο. Το ροζ αλάτι είναι συνήθως χονδρόκοκκο και διατίθεται επίσης σε λεπτή μορφή ή νιφάδες.
Γεύση: Το κοινό αλάτι είναι καθαρά αλμυρό, ελαφρώς πιο έντονο, ενώ το ροζ είναι ελαφρώς αλμυρό και έχει διακριτική μεταλλική γεύση.
Οφέλη για την υγεία: Το κανονικό αλάτι μπορεί να αποτρέψει την έλλειψη ιωδίου εάν είναι ιωδιούχο. Το ροζ μπορεί να βελτιώσει την πέψη, να υποστηρίξει την ενυδάτωση και την ισορροπία των ηλεκτρολυτών, γεγονός που αποτρέπει την κόπωση.
Μαγειρική χρήση: Το κανονικό αλάτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή μαγειρική, ζαχαροπλαστική και στα καρυκεύματα. Το ροζ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική, αλλά προστίθεται κυρίως σε γκουρμέ πιάτα ή χρησιμοποιείται κατά το ψήσιμο στη σχάρα και το καρύκευμα κρεάτων.
Χρήσεις: Το κανονικό αλάτι χρησιμοποιείται για γαργάρες για να καταπραΰνει τον πονόλαιμο. Το ροζ χρησιμοποιείται σε μπάνια και σε απολεπιστικά προϊόντα περιποίησης δέρματος.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Παχυσαρκία και διαβήτης: Τα νέα φάρμακα έχουν ανάλογα αποτελέσματα με την βαριατρική χειρουργική
Μικροπλαστικά: Πόσο επηρεάζουν την υγεία μας τα «αόρατα» σωματίδια;