Νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) ενισχύει τη σημασία της χρονικής στιγμής που λαμβάνουμε τα γεύματα μας, στην προσπάθεια να διατηρήσουμε ή να χάσουμε βάρος.
Οι ώρες που επιλέγουμε να καταναλώσουμε το πρωινό και το δείπνο φαίνεται πως παίζουν σημαντικότερο ρόλο απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τα ευρήματα μεγάλης μελέτης που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, όσο πιο νωρίς καταναλώνουμε τις βασικές τροφές της ημέρας, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να διατηρήσουμε υγιή δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).
Τι έδειξε η έρευνα
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερους από 7.000 ενήλικες ηλικίας 40-65 ετών, συμμετέχοντες στο ερευνητικό πρόγραμμα GCAT | Genomes for Life. Οι συμμετέχοντες παρείχαν λεπτομερείς πληροφορίες για τις διατροφικές τους συνήθειες, τον τρόπο ζωής τους και τις ώρες των γευμάτων. Πέντε χρόνια μετά, πάνω από 3.000 εξ αυτών επανεξετάστηκαν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι άρχιζαν τη μέρα τους με πρωινό νωρίς το πρωί και κατανάλωναν το δείπνο τους σχετικά νωρίς το απόγευμα, εμφάνιζαν σημαντικά χαμηλότερο ΔΜΣ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται εν μέρει στη «συντονισμένη λειτουργία» των γευμάτων με τους κιρκαδιανούς ρυθμούς του οργανισμού.
Ο ρόλος του βιολογικού ρολογιού
Όπως εξηγεί η ερευνήτρια Luciana Pons-Muzzo: «Η κατανάλωση φαγητού νωρίτερα μέσα στην ημέρα είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένη με τους κιρκαδιανούς ρυθμούς και ευνοεί τη μεταβολική απόδοση, τη ρύθμιση της όρεξης και την καύση θερμίδων».
Διαφορές ανά φύλο
Η ανάλυση των στοιχείων ανέδειξε και σημαντικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι γυναίκες εμφάνιζαν κατά μέσο όρο χαμηλότερο ΔΜΣ, ακολουθούσαν περισσότερο τη μεσογειακή διατροφή, έπιναν λιγότερο αλκοόλ και είχαν καλύτερες συνολικές διατροφικές συνήθειες —αν και δήλωσαν χειρότερη ψυχική υγεία από τους άνδρες.
Αντίθετα, μια υποομάδα ανδρών που ξεκινούσε να τρώει μετά τις 14:00 και παρέμενε νηστική έως και 17 ώρες καθημερινά, εμφάνιζε αυξημένες πιθανότητες παχυσαρκίας και υιοθετούσε λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής.
Διαλειμματική νηστεία: Δεν είναι πάντα λύση
Η ερευνητική ομάδα εκφράζει επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της διαλειμματικής νηστείας, ιδιαίτερα όταν περιλαμβάνει την παράλειψη του πρωινού.
«Δεν παρατηρήσαμε σημαντική συσχέτιση της διαλειμματικής νηστείας (μετάθεση του πρώτου γεύματος) με μείωση του βάρους», επισημαίνει η Camille Lassale, επικεφαλής της μελέτης.
Το νέο πεδίο της χρονοδιατροφής
Η έρευνα εντάσσεται στο επιστημονικό πεδίο της «χρονοδιατροφής», το οποίο εστιάζει όχι μόνο στο τι τρώμε, αλλά και στο πότε και πόσο συχνά. Όπως αναφέρει η Anna Palomar-Cros. «Όταν τρώμε ασύμβατα με το βιολογικό μας ρολόι, μπορεί να διαταραχθεί η μεταβολική ισορροπία του οργανισμού». Η ίδια ερευνητική ομάδα έχει δημοσιεύσει και άλλες μελέτες με παρόμοια συμπεράσματα, τονίζοντας ότι τα πρώιμα γεύματα συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
«Γίνε δωρητής βάρους – Δώσε βάρος στην υγεία σου»: Καμπάνια ενημέρωσης κατά της παχυσαρκίας