Οι μετρήσεις θερμίδων μπορεί να μην είναι ακριβείς και υπάρχουν σημαντικοί λόγοι γι αυτό.
Κάθε φορά που ένα τρόφιμο υποβάλλεται σε επεξεργασία, είναι δύσκολο να προσδιοριστούν οι ακριβείς θερμίδες του. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) γνωρίζει ότι οι θερμίδες που αναγράφονται στις ετικέτες των διατροφικών στοιχείων μπορεί να διαφέρουν έως και 20% από τις πραγματικές θερμίδες.
Αν κάτι που καταναλώνετε ξέρετε ότι έχει 100 θερμίδες ανά μερίδα με βάση τους πίνακες θερμίδων, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι 120 θερμίδες.
Οι 3 λόγοι για τους οποίους οι μετρήσεις θερμίδων μπορεί να μην είναι ακριβείς
Η αναγραφή θερμίδων στα συσκευασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι λανθασμένη για διάφορους λόγους, όπως:
Λάθη στα εργοστάσια τροφίμων
Στα εργοστάσια τροφίμων, μπορεί να υπάρξουν λάθη και αποκλεισμοί. Ακόμα και λίγο περισσότερο ή λιγότερο από ένα συστατικό θα μειώσει ολόκληρο τον αριθμό των θερμίδων.
Για να λάβουν υπόψη αυτές τις αποκλίσεις, οι κατασκευαστές συχνά λαμβάνουν ένα δείγμα μερίδων και υπολογίζουν τις θερμίδες. Οι θερμίδες ανά μερίδα που αναγράφονται στη συσκευασία είναι οι μέσες θερμίδες ανά μερίδα.
Ξεπερασμένες μετρήσεις
Αν και οι περισσότεροι κατασκευαστές ελέγχουν περιοδικά το θρεπτικό περιεχόμενο των τροφίμων τους, κάποια πράγματα που λαμβάνουν υπόψη με βάση τα πρωτόκολλα, μπορεί να είναι ξεπερασμένα. Αυτό δεν αφορά λάθη στη συσκευασία αλλά ο σύγχρονος τρόπος καλλιέργειας και συλλογής των πρώτων υλών.
Π.χ. η γενετική τροποποίηση στα τρόφιμα, ειδικά στα δημητριακά, δεν συνέβαινε πριν από χρόνια. Αυτές οι καινοτομίες μπορούν να αλλάξουν τον αριθμό θερμίδων των τροφίμων που χρησιμοποιούνται σε διάφορα προϊόντα».
Μαγείρεμα
Οι περισσότεροι άνθρωποι μετρούν τις θερμίδες σε ένα γεύμα με βάση τα συστατικά. Αλλά το αποτέλεσμα μπορεί να διαφέρει.
Έρευνες δείχνουν ότι οι μέθοδοι προετοιμασίας και μαγειρέματος μπορεί να επηρεάσουν την μεταβολική ενέργεια ορισμένων τροφίμων. Ο τεμαχισμός, το ψήσιμο ή το άλεσμα μπορεί να διασπάσουν τη δομή του τροφίμου και να επηρεάσουν τον αριθμό των θερμίδων που απορροφάτε. Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα του τροφίμου, όπως το λάδι.
Οι μέθοδοι μαγειρέματος παίζουν τεράστιο ρόλο στην καταμέτρηση θερμίδων. Πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε πόσες θερμίδες προσθέτουμε και δεν υπολογίζουμε ακριβώς το προστιθέμενο λάδι .
Πέψη
Το μικροβίωμα του εντέρου — οι μικροοργανισμοί στο πεπτικό σύστημα — είναι μοναδικό για τον καθένα και επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο χωνεύουμε τα τρόφιμα.
Ο τρόπος που χωνεύει κάτι ένας άνθρωπος δεν είναι ο ίδιος με κάποιον π.χ. που έχει φλεγμονή ή δεν μπορεί να μετακινήσει την τροφή μέσω του πεπτικού του σωλήνα τόσο εύκολα. Οι χρόνιες ασθένειες και η θεραπεία τους επηρεάζουν επίσης πόσες θερμίδες λαμβάνουμε τελικά.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Cinematherapy: Ψυχοθεραπεία και ενθάρρυνση μέσω του κινηματογράφου
Άδωνις: Με βραχιολάκι οι ασθενείς στα ΤΕΠ σε 14 νοσοκομεία – Διορισμοί 500 τραυματιοφορέων