Ελιά: Ο ταπεινός καρπός με την πλούσια διατροφική αξία

Ένα από τα αγαπημένα συνοδευτικά κάθε ελληνικού πιάτου είναι η ελιά, με πολλά οφέλη για την υγεία μας. Οι ελιές χρησιμοποιούνται πολύ στη μεσογειακή διατροφή. Τις τρώμε σκέτες ή τις βάζουμε στην πίτσα, στις σαλάτες και σε πολλές συνταγές για παραδοσιακά φαγητά.

Παρότι καταναλώνονται ευρέως, γνωρίζουμε πραγματικά τι προσφέρει η ελιά στον οργανισμό και την υγεία μας; Πολλοί μύθοι την συνοδεύουν, γι’ αυτό ήρθε η ώρα να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από τη φήμη.

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε 5 αλήθειες και 5 μύθους γύρω από τις ελιές.

Αλήθειες για την ελιά 

  • Είναι γεμάτη οφέλη, πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο, υγιεινά λιπαρά και αντιοξειδωτικά, η ελιά ενισχύει την καρδιά, το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει τη μνήμη και βοηθά στην πέψη.
  • Έχει περισσότερα διατροφικά στοιχεία από το ελαιόλαδο Η ελιά περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και νερό από το λάδι της, όπως και ένα φρούτο έχει περισσότερα στοιχεία από τον χυμό του.
  • Δεν τρώγεται κατευθείαν από το δέντρο Λόγω της φυσικής πικρής ουσίας ελαιοευρωπαΐνης, πρέπει πρώτα να επεξεργαστεί για να γίνει βρώσιμη.
  • Είναι αλμυρή και θέλει προσοχή. Η περιεκτικότητά της σε νάτριο την καθιστά λιγότερο ιδανική για όσους έχουν υπέρταση, όμως υπάρχουν και εκδοχές με μειωμένο αλάτι. Ένα βράσιμο σε νερό βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας αλατιού.
  • Είναι φρούτο,, όχι λαχανικό. Προέρχεταιι από την ελιά (Olea europaea) και ανήκει στα φρούτα, παρόλο που συχνά κατατάσσεται εσφαλμένα στα λαχανικά.

Μύθοι για την ελιά

  • «Ανεβάζει τη χοληστερίνη». Αντιθέτως, οι πολυφαινόλες που περιέχει βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL).
  • «Δεν πρέπει να την τρως το βράδυ». Κι όμως! Περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, τρυπτοφάνη και βιταμίνη Β6 — ιδανικά για τη σύνθεση μελατονίνης και καλύτερο ύπνο.
  • «Παχαίνει». Με 37,5 θερμίδες ανά μερίδα 7 ελιών, οι θερμίδες της είναι ελάχιστες σε σχέση με άλλα σνακ. Επιπλέον, περιέχει υγιεινά λιπαρά και φυτικές ίνες που βοηθούν στην πέψη.
  • «Πράσινες και μαύρες είναι διαφορετικές ποικιλίες». Όχι πάντα. Συνήθως πρόκειται για τον ίδιο καρπό σε διαφορετικό στάδιο ωρίμανσης ή με διαφορετική επεξεργασία. Η διαφορά βρίσκεται κυρίως στη γεύση, όχι στη διατροφική αξία.
  • «Απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη». Κάθε άλλο! Η ελιά προσφέρει τα  απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το έμβρυο, όπως ωμέγα-3 και βιταμίνη Ε. Απλώς καλό είναι να επιλέγετε ελιές με χαμηλό αλάτι και χωρίς έντονα καρυκεύματα.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Τρία μυστικά για σίγουρη απώλεια βάρους μέχρι το καλοκαίρι

Αναπληρώστε έξυπνα τη βιταμίνη D που σας λείπει

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.