Φυτικές ίνες: Το κρυφό «όπλο» για κάψιμο λίπους και υγιές έντερο

Οι φυτικές ίνες είναι πολύ περισσότερο από μια «λύση» για τη δυσκοιλιότητα. Είναι το θεμέλιο για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό, έναν ισορροπημένο μεταβολισμό και έναν υγιές πεπτικό σωλήνα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition, η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Ποιες τροφές πρέπει να τρώτε περισσότερο; Η Caroline Young, RD, διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια του Whole Self Nutrition, αναλύει γιατί είναι τόσο απαραίτητες για την υγεία του εντέρου και πώς μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη τους, προκειμένου να βελτιώσετε την πέψη και να υποστηρίξετε τη συνολική υγεία σας.

Γιατί είναι σημαντικές;

Οι φυτικές ίνες είναι είδος υδατανθράκων που δεν διασπώνται από τα πεπτικά ένζυμα. Χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

Διαλυτές ίνες: διαλύονται στο νερό και σχηματίζουν ένα είδος γέλης που επιβραδύνει την πέψη. Βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου και της χοληστερόλης.

Αδιάλυτες ίνες: δεν διαλύονται, προσθέτουν όγκο στα κόπρανα και ενισχύουν τη λειτουργία του εντέρου, προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα. Και οι δύο τύποι συνεργάζονται για να διατηρούν το έντερο λειτουργικό και το σώμα σε ισορροπία.

Πώς οι φυτικές ίνες ενισχύουν την υγεία του εντέρου

Τρέφουν τα “καλά” βακτήρια του εντέρου (προβιοτικά), τα οποία με τη σειρά τους:

  • Υποστηρίζουν την ανοσοποιητική λειτουργία
  • Μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή
  • Παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, που προστατεύουν το έντερο και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Φυτικές ίνες και απώλεια βάρους

Οι φυτικές ίνες δεν καίνε λίπος άμεσα, αλλά:

  • Προσφέρουν κορεσμό, μειώνοντας την επιθυμία για σνακ
  • Ρυθμίζουν τα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου
  • Συμβάλλουν στη βελτίωση της μεταβολικής υγείας
  • Έτσι, δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για σταδιακή και υγιή απώλεια βάρους.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Διαλυτές

  • Βρώμη
  • Φακές, φασόλια
  • Μήλα, πορτοκάλια, καρότα

Αδιάλυτες

  • Δημητριακά ολικής άλεσηςΚαστανό ρύζιΜπρόκολο, κουνουπίδι
  • Ξηροί καρποί, σπόροι
  • Πώς να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών
  • Ξεκινήστε τη μέρα σας με βρώμη ή δημητριακά ολικής άλεσης
  • Προσθέστε φρούτα ή ξηρούς καρπούς στα σνακ
  • Αντικαταστήστε το λευκό ρύζι με κινόα ή καστανό ρύζι
  • Βάλτε λαχανικά σε κάθε γεύμα
  • Πίνετε αρκετό νερό, γιατί χρειάζονται υγρά για να λειτουργήσουν σωστά

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

6 πράγματα στην κουζίνα που πρέπει να αλλάζουμε συχνά

Αποτσίγαρα: Τα οφέλη από την ανακύκλωσή τους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.