Τα ψάρια έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όμως μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την αρτηριακή πίεση ή τα επίπεδα χοληστερόλης, ανάλογα με το είδος τους, τον τρόπο παρασκευής τους.
Όπως αναφέρει η διαιτολόγος, Sheena Bhageerutty, παρά την υψηλή πρωτεϊνική τους αξία και τη θρεπτική τους πυκνότητα, κάποια είδη ψαριών, ενδέχεται να προκαλέσουν αύξηση στην αρτηριακή πίεση λόγω των αυξημένων επιπέδων νατρίου.
Σύμφωνα με την Bhageerutty, τα ψάρια που μπορεί να ανεβάσουν την αρτηριακή πίεση είναι τα εξής:
Ρέγγα παστή, αντσούγιες, σαρδέλες σε κονσέρβα με λάδι ή αλάτι, τόνος σε λάδι, περιέχουν, πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ανεβάζουν την πίεση.
Τηγανητά
Μπακαλιάρος τηγανητός, γαύρος τηγανητός, ψαροκροκέτες. Το τηγάνισμα αυξάνει τα τρανς λιπαρά και τα κορεσμένα λίπη.
Ορισμένα μεγάλα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο και λίπος, όπως ξιφίας, σκουμπρί (μακρύς), καρχαρίας. Περιέχουν περισσότερα κορεσμένα λίπη σε σχέση με άλλα ψάρια. Μπορούν να επιβαρύνουν τη χοληστερίνη εάν καταναλώνονται συχνά.
Τρόποι μαγειρέματος που ανεβάζουν τη χοληστερόλη
Η χοληστερόλη επηρεάζεται από την ποσότητα και ποιότητα των λιπαρών στο ψάρι ή στο μαγείρεμα.
- Τηγανητά ψάρια
- Μπακαλιάρος τηγανητός
- Γαύρος ή σαρδέλα τηγανητά
- Ψαροκροκέτες
Το τηγάνισμα σε λάδι (ειδικά επαναχρησιμοποιημένο) παράγει τρανς λιπαρά, που ανεβάζουν LDL (κακή) χοληστερίνη και μειώνουν την HDL (καλή), σημειώνει η ειδικός.
Προτιμήστε λιπαρά, πλούσια σε Ωμέγα-3 όπως:
- Σολομός
- Σαρδέλα (φρέσκια, ψητή)
- Σκουμπρί (όχι παστό)
- Τόνος φρέσκος
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τριγλυκερίδια, βελτιώνουν την καλή χοληστερίνη (HDL) και ρυθμίζουν την πίεση.
Άπαχα λευκά ψάρια
- Μπακαλιάρος (όχι παστός)
- Πέρκα
- Γλώσσα
- Μυξινάρι
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
5 ψάρια που κάνουν καλό στο μυαλό ενός μεσήλικα
Πώς το ψωμί ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία των παιδιών