Το καστανό και το μαύρο ρύζι είναι οι καλύτερες επιλογές για απώλεια βάρους επειδή έχουν φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Βοηθούν στη μείωση της πείνας, σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνουν τον μεταβολισμό.
Βέβαια, αν σας αρέσει το λευκό ρύζι, ο έλεγχος της μερίδας είναι το κλειδί, γιατί μπορείτε ακόμα να χάσετε βάρος ενώ το καταναλώνετε με μέτρο.
Αρκετοί λαοί που καταναλώνουν ρύζι καθημερινά, όπως οι Ιάπωνες και οι Ινδοί, διατηρούν ένα υγιές βάρος και έχουν χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Επιστήμη της Παχυσαρκίας, αναφέρει ότι άνθρωποι που κατανάλωναν 150 γραμμάρια ρυζιού κατά μέσο όρο κάθε μέρα ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας από εκείνους που έτρωγαν λιγότερο από 14 γραμμάρια την ημέρα. Αυτό υποδηλώνει ότι ο έλεγχος της μερίδας και η συνολική ποιότητα της διατροφής έχουν μεγαλύτερη σημασία από το να αφαιρέσετε το ρύζι από την διατροφή σας.
Βασικές συμβουλές για να τρώτε ρύζι στη διατροφή για την απώλεια βάρους
- Περιορίστε την πρόσληψη ρυζιού σε ένα μικρό μπολ (περίπου 100-150 γρ. μαγειρεμένο) ανά γεύμα. Η υπερκατανάλωση τροφής, ακόμη και το υγιεινό ρύζι, οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση θερμίδων.
- Να τρώτε πάντα ρύζι με άπαχες πρωτεΐνες (κοτόπουλο, ψάρι) και λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες. Αυτό αποτρέπει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα και σας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
- Αποφύγετε το τηγανητό ρύζι και προτιμήστε βραστό ή στον ατμό ρύζι.
- Η κατάψυξη του μαγειρεμένου ρυζιού για 12 ώρες και στη συνέχεια η αναθέρμανση του αυξάνει το ανθεκτικό άμυλο, το οποίο βελτιώνει την υγεία του εντέρου και μειώνει την απορρόφηση θερμίδων.
- Τα συσκευασμένα πιάτα με ρύζι ή στο εστιατόριο περιέχουν συχνά ανθυγιεινά λίπη και υπερβολικό αλάτι, που εμποδίζουν την απώλεια βάρους.
Το ρύζι δεν προκαλεί πάντα αύξηση βάρους, όπως φαίνεται. Το θέμα είναι η επιλογή του καλύτερου ρυζιού για απώλεια βάρους και η κατανάλωση του με μέτρο σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή. Το ρύζι με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως το καστανό, το μαύρο ή το κόκκινο ρύζι, βελτιώνει τον κορεσμό, τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και την πέψη, διευκολύνοντας την απώλεια βάρους. Αντί να εξαλείψετε το ρύζι, εστιάστε στον έλεγχο της μερίδας, στην ισορροπία των γευμάτων και στο προσεκτικό φαγητό για να επιτύχετε βιώσιμη απώλεια βάρους.
photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Ο Έρικ Ντέιν (Grey’s Anatomy και Euphoria) διαγνώστηκε με τη νόσο ALS
Άδωνις: Νέα προληπτική εξέταση στο ‘ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ” – Τι είπε για το clawback των επόμενων ετών