Αν δεν τρώτε πρωινό, προσέξτε τη χοληστερόλη σας

Αν παραλείπετε το πρωινό στην καθημερινή σας ρουτίνα, προσέξτε γιατί αυτή η συνήθεια μπορεί να επηρεάσει την χοληστερόλη!

To πρωινό, παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση των δυσιολογικών επιπέδων της χοληστερόλης. Μπορεί να έχει αντίκτυπο τόσο στην καλή (HDL) όσο και στην κακή (LDL) χοληστερόλη.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Endocrinology δείχνει ότι η παράλειψη πρωινού συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι επιστήμονες συστήνουν ένα ισορροπημένο πρωινό με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως βρώμη, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και ξηροί καρποί, γιατί βοηθούν στην απομάκρυνση της περίσσειας χοληστερόλης από το σώμα. Πρέπει, επίσης, να συμπεριλάβετε υγιή λίπη, όπως αβοκάντο, ή ελαιόλαδο, γιατί ενισχύσουν την HDL χοληστερόλη, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση της LDL από τις αρτηρίες.

Τι δεν πρέπει να τρώτε για πρωινό, εάν έχετε υψηλή χοληστερίνη

Επεξεργασμένα και ζαχαρούχα δημητριακά: Τα υψηλής επεξεργασίας δημητριακά καλό είναι να μην αποτελούν μέρος του πρωινού σας γεύματος αν έχετε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, καθώς περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες και πρόσθετα σάκχαρα. Αυτό μπορεί να αυξήσει τα τριγλυκερίδια και την LDL (κακή) χοληστερόλη ενώ μειώνει την HDL (καλή) χοληστερόλη.

Γλυκά αρτοσκευάσματα: Τρόφιμα όπως ντόνατς, μάφιν, κρουασάν, δεν πρέπει να καταναλώνονται στο πρωινό. Αυτά περιέχουν ραφιναρισμένο αλεύρι, τρανς λιπαρά και υψηλή ζάχαρη, τα οποία συμβάλλουν στην απόφραξη των αρτηριών.

Τηγανητά φαγητά: Τα τηγανητά τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν μέρος του πρωινού σας αν έχετε υψηλή χοληστερόλη, καθώς είναι γεμάτα με κορεσμένα και τρανς λιπαρά, αυξάνοντας την κακή χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά: Είτε πρόκειται για βούτυρο, κρέμα γάλακτος, πλήρες γάλα ή τυρί, αυτά είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά καθώς αυξάνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

Επεξεργασμένα κρέατα: Τα επεξεργασμένα κρέατα όπως μπέικον, λουκάνικα, ζαμπόν ή σαλάμι, πρέπει να αποφεύγονται στο πρωινό. στις συνταγές πρωινού για υψηλή χοληστερόλη. Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition, Metabilism & Cardiovascular Diseases, έδειξε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος είχε πολύ αυξημένο κίνδυνο υπερχοληστερολαιμίας (όταν η LDL είναι υψηλή), υπερτριγλυκεριδαιμίας (αυξημένα τριγλυκερίδια). Τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν κορεσμένα λίπη και νιτρικά άλατα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερη χοληστερόλη και κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης

Πόνος στη μέση: Τι να αποφεύγετε στην καθημερινότητά σας

Αναστασία Σιάπκα: Η νεαρή επιστήμονας από το Κιλκίς που συμπεριλήφθηκε στη λίστα Women in AI Ethics

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.