Το γάλα αποτελεί σημαντική πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, βιταμινών συμπλέγματος Β, πρωτεϊνών και πηγή πολύτιμων μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Υπάρχει όμως μεγάλη μερίδα ατόμων που απέχει από το αγελαδινό γάλα είτε λόγω δυσανεξίας στη λακτόζη, είτε αλλεργίας, είτε πεποιθήσεων (νηστεία, χορτοφαγία, vegan).
Γι’ αυτό ήταν επιτακτική η ανάγκη να βρεθούν υποκατάστατα του γάλακτος ώστε να μπορεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να καλύπτει την πρόσληψη αυτών των συστατικών, αναφέρει η διαιτολόγος, Claire Muszalski RD. Τι γνωρίζουμε όμως για τη θρεπτική τους αξία; Ποιο φυτικό γάλα μπορούμε να επιλέξουμε με βάση τις ανάγκες μας; Ας δούμε με τη βοήθεια της ειδικού, τι ισχύει για κάθε έναν από τους πιο δημοφιλείς τύπους φυτικού γάλακτος.
Σόγιας
Το γάλα σόγιας είναι διαχρονικά το πιο δημοφιλές φυτικό γάλα. Είναι η μόνη εναλλακτική λύση γάλακτος που περιέχει την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με το αγελαδινό (περίπου 3 γραμμάρια ανά 100 ml). Λόγω του ότι πολλοί κατασκευαστές εμπλουτίζουν το γάλα σόγιας με ασβέστιο και άλλες βιταμίνες, όπως Β12, Β2, D και Α, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια διατροφικά επαρκής εναλλακτική λύση στο αγελαδινό γάλα.
Αμυγδάλου
Έχει ήπια γεύση και είναι ιδανικό για κατανάλωση με δημητριακά. Έχει λιγότερες θερμίδες και πολύ λιγότερη πρωτεΐνη από το γάλα σόγιας και το αγελαδινό. Τα ελάχιστα λιπαρά που περιέχει είναι ακόρεστα, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία.
Βρώμης
Είναι ελαφρώς γλυκό, με αραιή σύσταση παρόμοια με αυτήν του ελαφρού αγελαδινού γάλακτος. Η βρώμη είναι πολύ υγιεινή τροφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στην υγεία του πεπτικού και στη μείωση της χοληστερόλης. Το γάλα βρώμης μπορεί να δρα με τον ίδιο τρόπο όσον αφορά στα επίπεδα χοληστερόλης.
Ρυζιού
Από διατροφικής άποψης, το γάλα ρυζιού δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα φυτικά, εκτός από το γεγονός ότι είναι το καλύτερο για άτομα με αλλεργίες και δυσανεξίες. Συγκριτικά με τα άλλα, είναι πλουσιότερο σε υδατάνθρακες αλλά φτωχότερο σε λιπαρά, πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά όταν δεν είναι εμπλουτισμένο. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, λαμβάνονται τα φυσικά σάκχαρα του ρυζιού, γεγονός που δίνει την τυπική γλυκιά του γεύση χωρίς να χρειάζεται προσθήκη ζάχαρης.
Καρύδας
Το γάλα καρύδας είναι ιδανικό για μαγείρεμα, γιατί δίνει στο φαγητό άρωμα και νόστιμη γεύση με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται σε μια μεγάλη γκάμα συνταγών, από κρεατικά και σούπες μέχρι παγωτό.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Εμβοές: Έρευνα αποκαλύπτει τα τρόφιμα και τα ροφήματα που μειώνουν το βουητό στα αυτιά
Ανοιξιάτικες υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας