Εμβοές: Έρευνα αποκαλύπτει τα τρόφιμα και τα ροφήματα που μειώνουν το βουητό στα αυτιά

Το βουητό στα αυτιά, οι λεγόμενες εμβοές, μπορεί ενδεχομένως να μειώνεται με κάποια τρόφιμα και ροφήματα, αν και ακόμα οι επιστήμονες είναι αρκετά επιφυλακτικοί για το αν μπορεί η διατροφή να επηρεάσει σε αυτό τον βαθμό το πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, διαιτητικών ινών, γαλακτοκομικών προϊόντων και καφεΐνης μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμβοών, προτείνει μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης BMJ Open.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματά τους δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια άμεση (αιτιώδη) σχέση και θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή λόγω της χαμηλής ποιότητας των αποδεικτικών στοιχείων. Ωστόσο, λένε ότι πιθανοί λόγοι μπορεί να αφορούν τις προστατευτικές επιδράσεις αυτών των τροφίμων στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα, καθώς και τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

Τι είναι οι εμβοές

Οι εμβοές είναι η αντίληψη του ήχου (κουδούνισμα, βουητό) όταν δεν υπάρχει εξωτερική πηγή. Τα δεδομένα δείχνουν ότι επηρεάζει περίπου το 14% των ενηλίκων παγκοσμίως και σχετίζεται με κατάθλιψη, άγχος, στρες και σε σοβαρές περιπτώσεις ακόμα και με αυτοκτονία.

Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά η συμβουλευτική, η συμπεριφορική θεραπεία, τα φάρμακα και τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων.

Η διατροφή μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις εμβοές. Θεωρείται ότι η κατανάλωση θρεπτικών συστατικών υψηλής ποιότητας μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ακοή βελτιώνοντας τη ροή του αίματος στο εσωτερικό αυτί και μειώνοντας την οξειδωτική βλάβη και τη φλεγμονή. Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες δείχνουν αντικρουόμενα αποτελέσματα και εξακολουθεί να είναι αβέβαιο ποιες συγκεκριμένες τροφές επιδεινώνουν ή ανακουφίζουν τα συμπτώματα.

Για να το διερευνήσουν περαιτέρω, οι ερευνητές ανέσυραν ερευνητικές βάσεις δεδομένων αναζητώντας μελέτες που συνδέουν τις εμβοές και τη διατροφή σε ενήλικες.

Βρήκαν οκτώ μελέτες παρατήρησης στις οποίες συμμετείχαν 301.533 άτομα που αξιολόγησαν 15 διατροφικούς παράγοντες χρησιμοποιώντας επικυρωμένα ερωτηματολόγια που ήταν κατάλληλης ποιότητας για να συμπεριληφθούν στην ανάλυσή τους.

Οι διατροφικοί παράγοντες περιελάμβαναν υδατάνθρακες, καφεΐνη, αυγά, φρούτα, φυτικές ίνες, λίπος, κρέας, πρωτεΐνες, ζάχαρη, ψάρια, λαχανικά και γαλακτοκομικά.

Τα συνδυασμένα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, φυτικών ινών, γαλακτοκομικών προϊόντων και καφεΐνης συσχετίστηκε με μειωμένη εμφάνιση εμβοών. Αυτές οι μειώσεις ήταν 35% για την πρόσληψη φρούτων, 9% για τις διαιτητικές ίνες, 17% για τα γαλακτοκομικά προϊόντα και 10% για την πρόσληψη καφεΐνης.

Δεν βρέθηκαν συσχετισμοί μεταξύ άλλων διατροφικών παραγόντων και των εμβοών και τα αποτελέσματα ήταν συνεπή μετά από περαιτέρω αναλύσεις, αν και οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η σχέση μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης και των εμβοών παραμένει αμφιλεγόμενη.

Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι «οι πρωταρχικοί υποκείμενοι μηχανισμοί μπορεί να περιλαμβάνουν τις προστατευτικές επιδράσεις αυτών των δίαιτων στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα, καθώς και τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες» και λένε ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες μεγάλης κλίμακας «για να συμπληρωθεί και να επαληθευτεί η σχέση μεταξύ διατροφικής πρόσληψης και εμβοών».

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης

Εφηβική παραβατικότητα: Αύξηση 46% το 2024 – Τι να κάνουν οι γονείς, τι προσφέρουν οι νέες δομές

1ο Φεστιβάλ Ενεργής Γήρανσης – «Ζήσε τη ‘’μεγάλη’’ ζωή στην Αθήνα»

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.