Αν θέλετε να περιορίσετε το αλάτι στο φαγητό, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να δώσετε γεύση στα καθημερινά σας πιάτα.
Το αλάτι υπάρχει σχεδόν σε ό,τι τρώμε και η American Heart Association συνιστά όχι περισσότερα από 1.500 χιλιοστόγραμμα (mg) νατρίου την ημέρα για τους περισσότερους ενήλικες.
Δοκιμάστε λοιπόν, να χρησιμοποιήσετε φυσικά υποκατάστατα όπως λεμόνι, τζίντζερ, κάρυ, αποξηραμένα βότανα π.χ. φύλλα δάφνης, βασιλικό ή δεντρολίβανο, κρεμμύδι, σκόρδο ακόμα και ξερή μουστάρδα.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε υποκατάστατα αλατιού, αλλά συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας. Τα υποκατάστατα αλατιού είναι άλατα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε νάτριο που αντικαθιστούν το χλωριούχο νάτριο με χλωριούχο κάλιο για γεύση. Αν και αυτή είναι μια καλή επιλογή για μερικούς, η εναλλαγή των συστατικών μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο για άλλα προβλήματα, οπότε φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν δοκιμάσετε αυτά τα προϊόντα.
Η χρήση άλλων καρυκευμάτων μπορεί να χρειαστεί λίγη εξοικείωση, αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορείτε να εκπαιδεύσετε τους γευστικούς σας κάλυκες να απολαμβάνουν περισσότερο τη γεύση τους και να λαχταρούν λιγότερο αλάτι.
Πώς να καρυκεύετε το φαγητό χωρίς αλάτι
Βότανα και μπαχαρικά
Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από βότανα και μπαχαρικά που μπορούν να προσθέσουν δυνατές γεύσεις στα αγαπημένα σας πιάτα:
Βασιλικός: Προσθέτει μια γλυκιά, αρωματική γεύση σε σάλτσες, σαλάτες, πιάτα ζυμαρικών ή απλά πασπαλίζετε απευθείας στο πιάτο σας
Ρίγανη: Ιδανική για μεσογειακά πιάτα, σούπες και ψητά λαχανικά
Θυμάρι: Συνδυάζεται καλά με κοτόπουλο, τόφου, μαγειρευτά και ψητά λαχανικά
Δεντρολίβανο: Συμπληρώνει ψητά κρέατα και πατάτες
Κύμινο: Ενισχύει τη γεύση των φαγητών με κάρυ, της σούπας και των πιάτων με ρύζι
Πάπρικα: Προσθέτει μια καπνιστή, ελαφρώς γλυκιά γεύση σε διάφορα πιάτα
Κουρκουμάς: Γνωστό για τη γήινη γεύση και το ζωηρό κίτρινο χρώμα του, αυτό το μπαχαρικό ταιριάζει πολύ με κάρυ και πιάτα με ρύζι και έχει κάποια οφέλη για την υγεία από μόνο του
Μπορείτε ακόμη να δημιουργήσετε τα δικά σας μείγματα βοτάνων ή σάλτσες αναμειγνύοντας διάφορα αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά.
Εσπεριδοειδή
Ένας άλλος τρόπος για να προσθέσετε γεύση στο φαγητό σας είναι να χρησιμοποιήσετε την ξινή γεύση των εσπεριδοειδών. Το ξύσμα ή ο χυμός του λεμονιού, του λάιμ και του πορτοκαλιού μπορούν να προσθέσουν λίγη γεύση όταν το πιάτο σας χρειάζεται κάτι επιπλέον. Στύψτε λίγο χυμό από εσπεριδοειδή σε μαρινάδες, σάλτσες, ακόμη και σε επιδόρπια. Επιπλέον, θα πάρετε και λίγη βιταμίνη C ταυτόχρονα.
Σκόρδο και κρεμμύδια
Σχεδόν όλες οι συνταγές περιέχουν κρεμμύδι ή σκόρδο, αφού δίνουν μία αλμυρή και πλούσια γεύσης στα πιάτα. Τα σοτάρετε ή τα ψήνετε για διάφορες συνταγές ή τα χρησιμοποιείτε σε σάλτσες και ντρέσινγκ.
Επιπλέον, αυτά τα αρωματικά λαχανικά έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Το σκόρδο είναι γνωστό ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και διατηρεί την καρδιά δυνατή , ενώ τα κρεμμύδια μπορούν να ενισχύσουν τα οστά και να καταπολεμήσουν τα βακτήρια .
Τζίντζερ
Το φρέσκο ή αλεσμένο τζίντζερ μπορεί να προσθέσει τη σωστή ποσότητα αλμυρής γεύσης και μια ελαφρώς γλυκιά γεύση σε πατάτες, σούπες, μαρινάδες και πολλά άλλα. Όχι μόνο αυτό, αλλά αυτή η ταπεινή ρίζα μπορεί να ενισχύσει την υγεία σας με άλλους τρόπους παρέχοντας αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ακόμη και ανακούφιση από τη ναυτία.
Πιπεριές τσίλι
Οι ψιλοκομμένες φρέσκες ή αποξηραμένες πιπεριές τσίλι προσφέρουν ένα πικάντικο στοιχείο στα πιάτα σας. Έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες για να ενισχύσουν την υγεία σας. Απλώς έχετε υπόψη σας άλλες παρενέργειες καθώς τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν κράμπες στο στομάχι, καούρα και ναυτία.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Διπλάσιος ο κίνδυνος άνοιας σε γυναίκες που έχουν υπνηλία μέσα στην ημέρα
«Και αυτό φαίνεται»: Νέα καμπάνια της ΕΔΑΕ για την αισθητική δερματολογία