Τα πιο συνηθισμένα λάθη στη διαχείριση της χοληστερόλης

Ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείριση της χοληστερόλης, αλλά οι τιμές δεν έχουν πέσει, όσο θα ήθελε ο γιατρός σας.

Μια μπουκιά από τηγανητά ή εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να φαίνεται ακίνδυνη, αλλά μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, μακροπρόθεσμα. Η κακή διατροφή είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες της χοληστερόλης, ενώ οι άλλες αιτίες περιλαμβάνουν την καθιστική ζωή, τα υψηλά επίπεδα στρες και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Μπορεί ωστόσο, να έχετε περιορίσει αυτές τις ανθυγιεινές συνήθειες, αλλά ίσως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες για την επιμονή της χοληστερίνης σε υψηλότερα από το κανονικό επίπεδα.

Τι είναι η χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία στο αίμα που μοιάζει με λίπος και είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση υγιών κυττάρων, την παραγωγή ορμονών και την υποβοήθηση της πέψης. Το σώμα την παράγει φυσικά, αλλά μπορεί επίσης να ληφθεί από ανθυγιεινά τρόφιμα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Τα υγιή επίπεδα χοληστερίνης μπορούν να διατηρηθούν με άσκηση, καλή διατροφή και ενεργό τρόπο ζωής.

Μέτρηση χοληστερόλης:

  • LDL ή λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας: Αυτή είναι γνωστή ως κακή χοληστερόλη. Τα υψηλά επίπεδα LDL στο σώμα μπορούν να οδηγήσουν σε συσσώρευση της στα τοιχώματα των αρτηριών. Σχηματίζονται πλάκες και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.
  • HDL ή λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας: Αυτή είναι η καλή χοληστερόλη που αφαιρεί στην πραγματικότητα την περίσσεια χοληστερόλης από την κυκλοφορία του αίματος. Τα καλά επίπεδα HDL βοηθούν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις αποτρέποντας τη συσσώρευση πλάκας.
  • VLDL ή πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη: Είναι επίσης παρόμοια με την LDL, ωστόσο, μεταφέρει κυρίως τριγλυκερίδια, έναν άλλο τύπο λίπους. Τα επίπεδα της VLDL θα πρέπει επίσης να ελέγχονται, καθώς αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σχηματισμό πλάκας.
  • Τριγλυκερίδια: Αυτά αποθηκεύουν υπερβολικές θερμίδες στο σώμα μας και παρέχουν ενέργεια όταν χρειάζεται. Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, μαζί με υψηλή LDL ή χαμηλή HDL, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη στη διαχείριση της χοληστερόλης

1. Αποφυγή όλων των λιπαρών

Δεν οδηγούν όλα τα λίπη σε αύξηση της LDL. Φροντίστε να καταναλώνετε υγιή λίπη όπως αυτά που βρίσκονται στο αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μειωθούν τα τρανς λιπαρά και τα κορεσμένα λιπαρά.

2. Βασίζεστε μόνο στη φαρμακευτική αγωγή

Μερικοί άνθρωποι βασίζονται αποκλειστικά σε φάρμακα χωρίς να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να μειώσουν τα επίπεδά τους, περιορίζοντας τα μακροπρόθεσμα οφέλη. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε φάρμακα σε συνδυασμό με μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή, άσκηση και διαχείριση του στρες.

3. Καθιστική ζωή

Ο καθιστικός τρόπος ζωής αυξάνει την LDL και μειώνει την HDL στο σώμα. Αυτό θέτει κάποιον σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC, βρήκε ότι η έντονη σωματική δραστηριότητα συσχετίστηκε θετικά με την HDL-χοληστερόλη. Ασχοληθείτε με τακτική σωματική δραστηριότητα, όπως γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο ή κολύμπι κάθε μέρα για να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο.

4. Δεν καταναλώνετε φυτικές ίνες

Μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες αυξάνει επίσης τα επίπεδα της LDL. Αυτό συμβαίνει επειδή οι φυτικές ίνες βοηθούν στην απομάκρυνση της επιπλέον χοληστερόλης από το σώμα. Προσθέστε στη διατροφή σας δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

5. Παραλείπετε τις τακτικές εξετάσεις

Πολλοί άνθρωποι ξεχνούν να ελέγχουν τα επίπεδά τους, αλλά αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για έναν ασθενή με χοληστερόλη. Οι τακτικοί έλεγχοι και η επίσκεψη στο γιατρό για τη διαχείριση της χοληστερόλης μειώνει προληπτικά την εμφάνιση οποιασδήποτε ασθένειας.

6. Καταναλώνετε ανθυγιεινό λίπος

Η κατανάλωση υπερβολικών κορεσμένων και τρανς λιπαρών από τηγανητά τρόφιμα, επεξεργασμένα σνακ και κόκκινο κρέας αυξάνει τα επίπεδα LDL. Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Atherosclerosis Reports , αναφέρει ότι η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών είναι η κύρια αιτία πίσω από την αύξηση της LDL. Αντικαταστήστε τα ανθυγιεινά λίπη με καλά λιπή καταναλώνοντας ξηρούς καρπούς, σπόρους, ελαιόλαδο και λιπαρά ψάρια, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων HDL (καλής χοληστερόλης).

7. Δεν διαχειρίζεστε το άγχος

Το άγχος παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση των επιπέδων της LDL. Το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης, κάτι που μπορεί να συμβάλει σε υψηλότερα επίπεδα. Δραστηριότητες όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα και οι βαθιές αναπνοές μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του άγχους υπό έλεγχο.

8. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά τριγλυκερίδια και άλλα καρδιακά προβλήματα. Το αλκοόλ προσθέτει επιπλέον θερμίδες χωρίς να παρέχει θρεπτικά συστατικά. Το υπερβολικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα LDL και χαμηλότερα επίπεδα HDL. Επομένως, είναι καλύτερο να αποφεύγετε το αλκοόλ.

photo shutterstock

Διαβάστε επίσης

Πώς επιτυγχάνεται η επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων

Μεγάλη δωρεά από τη Μαριάννα Λάτση – Θα χτίσει ένα νέο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας στο νοσοκομείο του Ρίου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.