Ορισμένα φαγητά αποκτούν καλύτερη γεύση όταν ξαναζεσταθούν, επειδή οι γεύσεις δένουν μεταξύ τους και τα υλικά απορροφούν καλύτερα τα καρυκεύματα και τις σάλτσες .Όταν τα φαγητά μένουν στο ψυγείο και ξαναζεσταίνονται, οι πρωτεΐνες διασπώνται περισσότερο, οι αμυλούχες τροφές απορροφούν καλύτερα τα υγρά, και τα μπαχαρικά ενσωματώνονται πιο ομοιόμορφα. Αυτό δημιουργεί, σύμφωνα με την διαιτολόγο, Dawn Menning, MS, RD, CDCES, πιο γεμάτες και ισορροπημένες γεύσεις.
Οπότε, αν έχεις περισσεύματα από αυτά τα φαγητά, μην ανησυχείς, θα είναι ακόμα πιο νόστιμα την επόμενη μέρα.
Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι αυτά και γιατί γίνονται πιο νόστιμα την επόμενη ημέρα.
Κοκκινιστά και σιγομαγειρεμένα φαγητά
Αυτά τα φαγητά έχουν σάλτσες με ντομάτα, μπαχαρικά και κρασί, που γίνονται πιο μεστά καθώς ξεκουράζονται στο ψυγείο. Το ξαναζέσταμα επιτρέπει στα αρώματα να αναμειχθούν καλύτερα, λέει η διατροφολόγος και ιδιοκτήτρια του WellTheory, Katie Sanger.
• Μοσχάρι κοκκινιστό → Η σάλτσα γίνεται πιο πηχτή, τα μπαχαρικά δένουν και το κρέας γίνεται πιο τρυφερό.
• Γιουβέτσι → Τα ζυμαρικά απορροφούν καλύτερα τη σάλτσα και αποκτούν βαθύτερη γεύση.
• Στιφάδο → Τα κρεμμύδια μαλακώνουν περισσότερο και γλυκαίνουν, ενώ το κρέας λιώνει στο στόμα.
• Μοσχαράκι μπουργκινιόν → Το κρασί και τα μυρωδικά αναδεικνύονται καλύτερα μετά από ώρες αναμονής.
Λαδερά και φαγητά κατσαρόλας
Τα λαχανικά σε αυτά τα φαγητά απορροφούν το λάδι, τη σάλτσα ντομάτας και τα μυρωδικά, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο γευστικά, λέει η Sanger.
• Γεμιστά (χωρίς κιμά) → Τα ρύζι και τα λαχανικά απορροφούν καλύτερα τα αρώματα του λαδιού και των μυρωδικών.
• Μπάμιες → Η σάλτσα δένει περισσότερο, και οι μπάμιες γίνονται ακόμα πιο μαλακές και γλυκές.
• Φασολάκια → Το φαγητό γίνεται πιο μεστό και ζουμερό.
• Μουσακάς & Παστίτσιο → Η μπεσαμέλ σταθεροποιείται, και οι γεύσεις του κιμά και των μπαχαρικών ενώνονται πιο αρμονικά.
Σούπες και όσπρια
Οι σούπες και τα όσπρια είναι ίσως τα φαγητά που ωφελούνται περισσότερο από το ξαναζέσταμα, καθώς τα υλικά συνεχίζουν να “δουλεύουν” μέσα στο ζωμό τους.
• Φασολάδα → Τα φασόλια απορροφούν ακόμα περισσότερο τον ζωμό και τα μυρωδικά. •
Ρεβιθάδα → Γίνεται πιο κρεμώδης και πλούσια σε γεύση.
• Κρεατόσουπα → Το κρέας γίνεται πιο μαλακό, και ο ζωμός αποκτά μεγαλύτερη ένταση.
• Σούπα φακές → Οι φακές δένουν καλύτερα, και τα καρυκεύματα αναδεικνύονται.
Ρύζι και πιλάφι
Αν ξαναζεσταθούν σωστά (π.χ. με λίγο υγρό), τα πιάτα αυτά αποκτούν ακόμα καλύτερη υφή και γεύση.
• Ριζότο → Αν προστεθεί λίγη επιπλέον υγρασία, γίνεται ακόμα πιο κρεμώδες.
• Γιουβέτσι → Το κριθαράκι απορροφά περισσότερη γεύση από τη σάλτσα.
Πίτες και ζύμες
Ορισμένες πίτες και ζύμες γίνονται καλύτερες την επόμενη μέρα, καθώς τα υλικά δένουν και το φύλλο τραγανίζει ακόμα περισσότερο όταν ξαναζεσταθεί, λέει η Menning.
• Σπανακόπιτα → Η γεύση του σπανακιού και του τυριού αναδεικνύεται καλύτερα.
• Τυρόπιτα →Το τυρί αποκτά πιο έντονη γεύση και η ζύμη γίνεται πιο τραγανή.
• Λαχανόπιτα →Τα λαχανικά χάνουν την επιπλέον υγρασία τους και δίνουν πιο συμπαγή γεύση.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
6 θρεπτικά συστατικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό
Kale ή σπανάκι; Συγκρίνετε τα οφέλη