Το ρόδι, φέρνει καλοτυχία και αφθονία! Γι΄αυτό και το έθιμο υπαγορεύει να το σπάσουμε στο κατώφλι του σπιτιού μας την Πρωτοχρονιά. Πέρα από αυτό όμως το ρόδι όμως έχει και πολλές άλλες ιδιότητες εξίσου πολύτιμες για τον οργανισμό και την υγεία μας.
Το ρόδι (επιστημονική ονομασία: Punica granatum) είναι μέλος της οικογένειας Lythraceae, και δεν αποτελεί απλώς σύμβολο γονιμότητας, καλής τύχης και αφθονίας αλλά διαθέτει και μοναδικές ιδιότητες! Από την εποχή του Ιπποκράτη μάλιστα είναι γνωστές οι επουλωτικές, δροσιστικές και αντιδιαρροϊκές του ιδιότητες.
Η διατροφική του αξία
Το ρόδι είναι πλούσια πηγή Βιταμινών Α, C, E, K, B6, Νιασίνης, παντοθενικού οξέος καθώς και φολλικού οξέο .Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό, και σελήνιο.
Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και χοληστερόλη. Ενώ διακρίνεται και για την επίσης υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτοστερόλες, Ω3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Δικαιολογημένα λοιπόν θεωρείται ότι αποτελεί μια πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών, ουσιών γνωστές για τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες, όπως επίσης και για την προστασία ενάντια σε πολλές παθήσεις όπως πχ τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι καλή πηγή Βιταμίνης Ε (ή αλλιώς τοκοφερόλη), λέει η διατροφολόγος, Melissa Rifkin, MS, RDN, CDN.
Τα βασικά οφέλη του ροδιού είναι:
- Έχει αντι καρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση ενώ καταπολεμά χρόνιες ασθένειες
- Προφυλάσσει τις γυναίκες από την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού
- Προστατεύει τους άνδρες από ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη
- Μειώνει την αύξηση της πίεσης του αίματος
- Αντιμετωπίζει τους πόνους των αρθρώσεων και των συνδέσμων
- Μειώνει τις πιθανότητες παρουσίασης καρδιακών προσβολών
- Αντιμετωπίζει τα επικίνδυνα μικρόβια και τους μικροοργανισμούς
- Βοηθάει στην βελτίωση της μνήμης
- Βελτιώνει την φυσική μας κατάσταση
- Μειώνει τα σημάδια της γήρανσης
- Παρουσιάζει αντιοξειδωτική προστασία των κυττάρων
- Προστατεύει από το οξειδωτικό στρες
Λάμψη στην επιδερμίδα
Το ρόδι χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες και τις βιταμίνες του διαθέτει και αντιγηραντική – αντιοξειδωτική δράση, γι’ αυτό και ως συστατικό καλλυντικών, τρέφει και προστατεύει την επιδερμίδα. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, που είναι τόσο γνωστό στους κύκλους της κοσμετολογίας.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές και χωρίς επιπλέον βάρος
Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα: 7 χειμωνιάτικες προτάσεις