Ρόφημα σοκολάτας: Τα οφέλη που δίνει στην υγεία

Το ρόφημα σοκολάτας, ταιριάζει απόλυτα με τις ημέρες των εορτών, καθώς συνδέεται στο μυαλό μας με χαλαρωτικές στιγμές μπροστά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και το αναμμένο τζάκι. Εκτός όμως από θαλπωρή, το ρόφημα σοκολάτας, έχει και άλλα οφέλη για την υγεία μας.

Πολλές ευεργετικές ιδιότητες έχουν αποδοθεί σε αυτόν τον γλυκό πειρασμό. Είναι αγχολυτική, τονωτική, δίνει ενέργεια και δημιουργεί ένα αίσθημα ευφορίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να θεωρούν τη σοκολάτα θεραπευτική, όταν αισθάνονται κακοδιάθετοι, κουρασμένοι ή λυπημένοι.

Πρόκειται λοιπόν για ένα “τέχνασμα”, ή πραγματικά η σοκολάτα μπορεί να μας δώσει αυτό που χρειαζόμαστε για να αισθανθούμε καλύτερα;

Η απάντηση κρύβεται στην αυξημένη περιεκτικότητά της σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και τρυπτοφάνη! Η τρυπτοφάνη, είναι ένα αμινοξύ που αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης. Πρόκειται για έναν νευροδιαβιβαστή, ο οποίος στέλνει ένα σήμα που προκαλεί την ευτυχία στο νευρικό σύστημα! Αυτός είναι και ο λόγος που η σοκολάτα μας δημιουργεί ένα αίσθημα ευφορίας μειώνοντας ταυτόχρονα το άγχος, λέει η διατροφολόγος, Claudia Sidoti.

Ρόφημα σοκολάτας: Τα οφέλη που δίνει στην υγεία

  • μείωση στα επίπεδα χοληστερόλη
  • πρόληψη στην γνωστική παρακμή
  • μείωση στον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων
  • Μια κούπα ζεστή σοκολάτα αποτελεί όχι μόνο γευστική επιλογή για τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα, αλλά και εξαιρετικό φυσικό τονωτικό για τον οργανισμό.

Το είδος γάλακτος που χρησιμοποιείτε στη ζεστή σοκολάτα μπορεί να έχει διαφορετικά οφέλη

Αν προσθέσετε γάλα, κάθε κατηγορία σας ευνοεί με διαφορετικό τρόπο. Το αγελαδινό γάλα περιέχει περισσότερο ασβέστιο, πρωτεΐνη και μαγνήσιο. Αν επιλέξετε γάλα με όλα του τα λιπαρά, θα πετύχετε και πιο κρεμώδη υφή. Το δε γάλα σόγιας σου δίνει  πρωτείνη και το γάλα αμυγδάλου πετυχαίνει αυτήν την υπέροχη παχύρρευστη υφή και προσφέρει βιταμίνη Ε.

Τέλος, θυμηθείτε πως το φυτικό λίπος που δίνει ο καρπός του κακακόδεντρου δεν έχει σημαντική θερμιδική επιβάρυνση στη διατροφή μας, εκτός αν συνδυαστεί με ζάχαρη. Αλλά είναι και ένα από τα “καλά” λιπαρά, καθώς χάρη στη φυτική του προέλευση ωφελεί τη λειτουργία της καρδιάς χωρίς να αυξάνει τα λιπίδια και τα τριγλυκερίδια του αίματος.

Tips για να την απολαμβάνεις χωρίς να ανησυχείς για το βάρος σου:

  • Kατανάλωσέ τη μία με δύο μερίδες μέσα στην εβδομάδα.
  • Μην προσθέσεις επιπλέον ζάχαρη.
  • Μην προσθέσεις σαντιγί και μην καταναλώνεις μαζί μπισκότα, κουλουράκια.
  • Προσπάθησε το ποτήρι να είναι πιο μικρό από τα συνηθισμένα.
  • Προτίμησε τη μαύρη σοκολάτα.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα: 7 χειμωνιάτικες προτάσεις

Πόσα λεπτά ζωής «χάνουμε» με κάθε μπέργκερ ή αναψυκτικό που καταναλώνουμε;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.