Φρούτα: Τελικά πρέπει να τα ξεφλουδίζεις;

Τα φρούτα είναι τα απόλυτα υγιεινά σνακ. Μπορείς να τα έχεις πάντα μαζί σου και το μόνο που σε χωρίζει από το να τα φας είναι ένα σχολαστικό πλύσιμο. Ωστόσο, οι πιο επιλεκτικοί προτιμούν να τα ξεφλουδίσουν, μην γνωρίζοντας όμως ότι έτσι χάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των θρεπτικών στοιχείων του φρούτου, εξηγεί η Rebecca Dittmar, συντονίστρια του προγράμματος διαχείρισης και προστασίας τροφίμων στο Texas A&M University College of Agriculture & Life Sciences.

Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν πέντε φρούτα την εβδομάδα, παρουσίασαν καλύτερη λειτουργία στους πνεύμονες, χάρη στην κερκετίνη. Το ίδιο αντιοξειδωτικό όμως φαίνεται να ενισχύει και τη μνήμη, καταπολεμώντας τις βλάβες στον ιστό του εγκεφάλου που συνδέονται με τη νόσο του Alzheimer κι άλλα εκφυλιστικά προβλήματα, όπως έδειξαν οι μέχρι τώρα μελέτες σε ποντίκια.

Η φλούδα έχει τις περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες

Τα φρούτα όπως πχ, ένα μέτριο μήλο με τη φλούδα του περιέχει 4.4 γραμμάρια φυτικών ινών. Χωρίς την φλούδα παίρνεις μόνο 2.1 γραμμάρια, ποσότητα ανεπαρκής ακόμα και για να την χαρακτηρίσεις “καλή πηγή φυτικών ινών’. Στο ίδιο μέγεθος, το μήλο με τη φλούδα θα σου δώσει 8.4 ml βιταμίνης C and 98 IU βιταμίνης A. Αφαιρώντας την φλούδα έχεις αυτομάτως 6.4 ml και 61 IU αντίστοιχα.

Τα μήλα μπορούν να διευκολύνουν τα αναπνευστικά προβλήματα, μόνο όταν τρώγονται με την φλούδα. Η φλούδα του μήλου περιέχει επίσης ουρσολικό οξύ, μια σημαντική ουσία για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Το ουρσολικό οξύ φαίνεται να αυξάνει τη μυϊκή μάζα και το “καφέ” λίπος, το οποίο αυξάνει με την σειρά του την καύση των θερμίδων.

Τι μπορείς να τρως με τη φλούδα;

Μήλα, αχλάδια, αγγούρια, καρότα, μελιτζάνες, νεκταρίνια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, πατάτες και γλυκοπατάτες, ενώ η Dittmar,  προτείνει να τρως ακόμα και τη φλούδα της μπανάνας!

Αν και η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστά το πλύσιμο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών με τρεχούμενο νερό πριν από την κατανάλωσή τους, υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι καθαρισμού που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας.

«Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι πορώδη τρόφιμα. Τα σαπούνια και τα οικιακά απορρυπαντικά μπορούν να απορροφηθούν από αυτά και, παρά το καλό ξέβγαλμα, μπορεί να σας αρρωστήσουν», προειδοποιεί η Dittmar.

Photo Shutterstock

Διαβάστεε επίσης 

Κρεατινίνη: 8 τροφές και 3 ροφήματα για να τη διατηρείτε σε χαμηλά επίπεδα

Φυστικοβούτυρο: Ποια τα οφέλη του στην υγεία;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.