Γιατί πρέπει να προτιμάμε ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3;

Το να τρώμε ψάρια είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Τα ψάρια αποτελούν μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής διατροφικής αξίας, με την ιδιαίτερη σημασία τους να έγκειται κυρίως στην περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αναφέρει η διατροφολόγος Amy Goodson MS, RD, CSSD, LD.

Τι είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα ψάρια

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ανήκουν στα πολυακόρεστα «υγιεινά λίπη» που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη στήριξη της καρδιαγγειακής υγείας. Ένα από τα κύρια οφέλη τους είναι η ικανότητά τους να μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Δεδομένου ότι το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να συνθέσει τα ωμέγα-3 σε επαρκείς ποσότητες, αυτά τα λιπαρά οξέα θεωρούνται απαραίτητα και πρέπει να τα προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας.

Τα κύρια είδη ωμέγα-3 περιλαμβάνουν το DHA και το EPA, που βρίσκονται στα θαλασσινά, καθώς και το ALA, το οποίο προέρχεται από φυτικές πηγές.

Για να προσθέσετε ωμέγα-3 στη διατροφή σας, προτιμήστε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί, καθώς και φυτικές πηγές όπως ο λιναρόσπορος και οι σπόροι chia.

Βιταμίνες A και D και άλλα θρεπτικά συστατικά

Εκτός από τα ωμέγα-3, τα ψάρια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες A και D. Η βιταμίνη A ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ η βιταμίνη D διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου, συμβάλλοντας στην υγεία των οστών. Τα ψάρια είναι επίσης πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, καθώς και σημαντικών μετάλλων όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος.

Οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Σύμφνα με την Amy Goodson, η κατανάλωση ωμέγα-3 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, αιφνίδιου θανάτου από αρρυθμία, και σχηματισμού θρόμβων αίματος. Επιπλέον, τα ωμέγα-3 μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου, της νόσου του Αλτσχάιμερ, της άνοιας, και της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Ψάρια με  περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 ανά 100 γραμμάρια

  • Σαρδέλες: 1,41 γρ.
  • Γαύρος: 0,8 γρ.
  • Κολιοί: 1,34 γρ.
  • Σκουμπρί: 1,34 γρ.
  • Πελαγίσιος μπακαλιάρος: 0,18 γρ.
  • Γόπες: 0,86 γρ.
  • Μελανούρι: 0,96 γρ.
  • Ξιφίας: 0,74 γρ.
  • Σαφρίδια: 0,26 γρ.
  • Κουτσομούρα: 3,9 γρ.
  • Σφυρίδα: 265 mg

Η ενσωμάτωση ψαριών στη διατροφή μας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην υγεία, προσφέροντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του οργανισμού, καταλήγει η Goodson.

Διαβάστε επίσης 

Συμπληρώματα διατροφής: Πώς επηρεάζουν το ήπαρ;

5 τροφές που καλό είναι να μην τις ανακατεύετε με μέλι

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.