Κυριακίδου: Η διανομή των προσαρμοσμένων εμβολίων για την COVID-19 στα κράτη μέλη έχει ήδη ξεκινήσει – Οι συστάσεις

Η διανομή των προσαρμοσμένων εμβολίων για την COVID-19 στα κράτη μέλη ξεκίνησε τη Δευτέρα, λέει η Κυριακίδου ανέφερε δύο μέρςε νωρίτερα η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Υγείας στην Πράγα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Τα νέα εμβόλια που έχουν προσαρμοστεί για την υποπαραλλαγή BA1 της Όμικρον του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19 έχουν αρχίσει να διανέμονται στα κράτη μέλη από τη Δευτέρα μετά το πράσινο φως για έγκριση των πρώτων προσαρμοσμένων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, και όπως ανέφερε η κ. Κυριακίδου, «έχουμε διασφαλίσει πως τα εμβόλια που θα παραδίδονται από τον Σεπτέμβριο και μετά θα είναι προσαρμοσμένα εμβόλια mRNA, που θα καλύπτουν τόσο το αρχικό στέλεχος όσο και τα στελέχη της Όμικρον».

Οι συστάσεις

Η Επίτροπος αναφέρθηκε στις συστάσεις που έχουν εκδώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες για θέματα υγείας για τη χρήση των προσαρμοσμένων εμβολίων κατά της COVID-19, και ειδικότερα στη σύσταση για να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα.

Πέρα από τους εμβολιασμούς, ανέφερε, θα πρέπει να υπάρξουν ανθεκτικά συστήματα παρακολούθησης της ανάπτυξης του ιού, καθώς και στρατηγικές για την επαναφορά μέτρων για τη δημόσια υγεία εάν χρειαστεί, αλλά και την ενίσχυση των δυνατοτήτων των συστημάτων υγείας.

Επίσης, σημείωσε πως για πρώτη φορά το διοικητικό συμβούλιο της HERA συναντήθηκε σε επίπεδο Υπουργών στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Υγείας, με αντικείμενο την προσαρμογή της προμήθειας εμβολίων με τη ζήτηση.

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, και χρειάζεται να το μεταφέρουμε αυτό καθαρά στους πολίτες» τόνισε, προσθέτοντας πως «ο εμβολιασμός και οι ενισχυτικές παραμένουν τα ισχυρότερα μας πλεονεκτήματα κατά του ιού».

Η κ. Κυριακίδου επανέλαβε πως ένα από τα κύρια μηνύματα που μετέφερε στους Υπουργούς Υγείας ήταν η επείγουσα ανάγκη για διαμόρφωση ισχυρών στρατηγικών εμβολιασμού, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ξεκάθαρη επικοινωνία προς τους πολίτες για το ποια εμβόλια μπορούν να λάβουν, συμπεριλαμβανομένων των νέων και προσαρμοσμένων.

Και η ευλογία των πιθήκων στο τραπέζι

Η Επίτροπος αναφέρθηκε ακόμα και στην ανάγκη προώθησης των εμβολιασμών για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων, και στην ανακοίνωση της Κομισιόν για αγορά ακόμα 170.000 δόσεων για τα κράτη μέλη, φέρνοντας τον συλλογικό αριθμό εμβολίων που έχουν αγοραστεί με ευρωπαϊκά κονδύλια στις 334.000 δόσεις.

Επίσης σημείωσε πως ενημέρωσε τους Υπουργούς για την πρόταση που θα καταθέσει η Κομισιόν στα τέλη Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του σχεδίου καταπολέμησης του καρκίνου, και που θα αφορά νέα σύσταση της ΕΕ για τους προσυμπτωματικούς ελέγχους.

Διαβάστε επίσης

Νέο Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Ψυχοκοινωνικής Υγείας, στη Βέροια

Οι 3 τύποι γυναικείου οργασμού: Κύμα, χιονοστιβάδα, ηφαίστειο – Βρείτε τον δικό σας

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει και από αυτό τον κίνδυνο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.