Μελάσα: Ο γλυκός σύμμαχος στο αδυνάτισμα και όχι μόνο

Η μελάσα είναι ένα φυσικό γλυκαντικό, που ίσως σου θυμίζει το μέλι ενώ δεν μοιάζει με αυτό ως προς την προέλευση, αλλά περισσότερο με τη ζάχαρη. Πρόκειται για έναν παχύρευστο χυμό, σαν σιρόπι, που προέρχεται από τα ζαχαροκάλαμα ή τα ζαχαρότευτλα.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην Εταιρία για τη Μελέτη Συμπεριφοράς της Διατροφής (SSIB), των Ηνωμένων Πολιτειών, η συμπληρωματική λήψη εκχυλίσματος μελάσας, έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία:

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Richard Weisinger, Ph.D., διερεύνησε την επίπτωση που έχει η προσθήκη εκχυλίσματος μελάσας σε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η μελάσα περιέχει φυσικά σάκχαρα, τα οποία αφομοιώνονται πλήρως από τον οργανισμό, χωρίς να αποθηκεύονται σε λίπος. Αυξάνει τον ρυθμό μεταβολισμού, επιταχύνει τις καύσεις και συμβάλλει έτσι στη μείωση του λίπους. Επιπλέον, έχει μόνο 15 θερμίδες ανά κάθε κουταλιά του γλυκού και προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού.

Οφέλη

  • Είναι ευεργετική και απαραίτητη σε άτομα με στίγμα μεσογειακής αναιμίας ή χαμηλό αιματοκρίτη, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε σίδηρο. Αυξάνει τις τιμές του σιδήρου, της φεριτίνης και του αιματοκρίτη χωρίς να βλάπτει το συκώτι.
  • Εξαφανίζει την ωχρότητα του προσώπου και τους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια (που οφείλονται στην έλλειψη σιδήρου και καλίου) μόνο με 2 κουταλάκια ημερησίως σε 2 με 3 εβδομάδες.
  • Βοηθά στα προβλήματα τριχόπτωσης που προέρχονται από έλλειψη σιδήρου, στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών, ενώ εμποδίζει το γκριζάρισμά τους.
  • Προσφέρει άμεση τόνωση, απομακρύνοντας το αίσθημα της κόπωσης.
  • Η μελάσα είναι πηγή σιδήρου, σεληνίου, χαλκού και ασβεστίου, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση υγιών οστών. Βοηθά σε προβλήματα οστεοπόρωσης αλλά και στη σωστή ανάπτυξη των ιστών και οστών των παιδιών.
  • Ιδανική για την περίοδο της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της εμμήνου ρύσης, όπου ο γυναικείος οργανισμός χρειάζεται περισσότερο σίδηρο και ασβέστιο.
  • Ανακουφίζει από τα συμπτώματα του προεμμηνορησιακού συνδρόμου, ιδιαιτέρως από τους πονοκεφάλους και την κατακράτηση υγρών.
  • Δρα ως φυσικό κολλαγόνο λόγω της περιεκτικότητας της σε ελαστίνη, για αυτό βοηθά τόσο στις αρθρώσεις όσο και στο δέρμα.
  • Επαναφέρει τη φυσική ομορφιά επαναδραστηριοποιώντας και ενισχύοντας τη σπαργή του δέρματος, δηλαδή την ενυδάτωση των κυττάρων του δέρματος, άρα και τη φυσική τους αναγέννηση.
  • Βοηθά στην ακμή και στην επούλωση των σημαδιών του προσώπου που δημιουργούνται από αυτήν.
  • Θωρακίζει τον οργανισμό με τις ολικές πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά γνωστά για την αντικαρκινική τους δράση, ενώ έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες βοηθώντας σε ρευματοειδείς αρθρίτιδες.
  • Βοηθά στην αποβολή τοξινών από το ήπαρ και τις ασθένειες που σχετίζονται με αυτό, επαναφέροντας τα κύτταρα στην αρχική τους κατάσταση.
  • Έχει αποχρεμπτική δράση, διευκολύνοντας την αποβολή του φλέγματος. Βοηθά στο πρόβλημα της ανορεξίας και αποτρέπει μόνιμες ορμονικές και οργανικές βλάβες, επειδή προσφέρει εύκολα τα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία που λείπουν από τον οργανισμό.
  • Τονώνει τη μνήμη και την πνευματική συγκέντρωση, ενώ συμβάλλει στην μείωση του στρες λόγω της περιεκτικότητάς της σε βιταμίνη Β6 και μαγνήσιο.
  • Ενισχύει τη libido, βοηθά στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και στην γονιμότητα.
  • Μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, με καθημερινή χρήση της.
  • Καταπολεμά το οξειδωτικό στρες. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στη μελάσα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.
  • Βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Η μελάσα είναι πηγή καλίου, η οποία προάγει την φυσιολογική αρτηριακή πίεση.
  • Η μελάσα μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε υγιείς ενήλικες με δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Μια κουταλιά της σούπας μελάσα, έχει τις ακόλουθες ποσότητες θρεπτικών συστατικών

  • Μαγγάνιο: 13%
  • Μαγνήσιο: 12%
  • Χαλκός: 11%
  • Βιταμίνη Β6: 8%
  • Σελήνιο: 6%
  • Κάλιο: 6%
  • Σίδηρο: 5%
  • Ασβέστιο: 3%

Τρόποι χρήσεις

Η μελάσα, ως πρωτογενές παράγωγο του ζαχαροκάλαμου, είναι κατάλληλη για ζαχαροπλαστική και μαγειρική χρήση, τη δημιουργία γλυκών και αρτοσκευασμάτων όπως ψωμί, κέικ, κουλούρια, μπάρες, σάλτσες γλυκόξινες, σάλτσες κόκκινες, μαρινάδες και σαλάτες. Σε όλες τις χρήσεις και συνταγές, χρειάζεται η μισή ποσότητα μελάσας σε σχέση με την αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης που αναγράφεται στη συνταγή.

Διαβάστε επίσης 

Λέτε όχι στην πρώτη μπουκιά και φεύγετε ή τσιμπολογάτε; Οι επιστήμονες εξηγούν

Το κλειδί για σωστές διατροφικές συνήθειες εφ’ όρου ζωής

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.