Υπάρχουν πολλοί τρόποι να «κόψετε» θερμίδες από τη διατροφή σας χωρίς να το καταλάβετε. Αν δεν αντιμετωπίζετε κάποιο παθολογικό πρόβλημα, η αλλαγή μικρών καθημερινών συνηθειών που σας προσθέτουν παραπάνω θερμίδες -τις οποίες και δεν χρειάζεστε- μπορεί να είναι σωτήρια.
Τρώμε φαγητά που μας χορταίνουν
Ένας τρόπος να ελαττώσουμε τις θερμίδες στο φαγητό μας, νιώθοντας ταυτόχρονα χορτασμένοι είναι να διαλέγουμε τροφές που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και νερό, αλλά όχι και πολλές θερμίδες. λέει ο καθηγητής διαιτολογίας, στο πανεπιστήμιο Cornell, David Levitsky, PhD. Αυτό σημαίνει, εξηγεί ο καθηγητής, πως εστιάζουμε στα φρούτα και τα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, η ντομάτα, τα μήλα και τα φασόλια. Άλλες τροφές που μας χορταίνουν χωρίς πολλές θερμίδες είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά, όπως και οι σούπες με βάση τους ζωμούς.
Αν παρατηρήσουμε τη διατροφή μας, θα δούμε ποιες ακριβώς τροφές μπορούμε να αντικαταστήσουμε. Δεν είναι ανάγκη να βγάλουμε εντελώς από τη ζωή μας τα αγαπημένα μας φαγητά. Οι μικρές αλλαγές είναι που έχουν σημασία και το να μπορούμε να καταναλώνουμε τροφές με πολλές θερμίδες πάντα με μέτρο.
Κάντε μόνο μία αλλαγή
Μειώστε τις θερμίδες κάνοντας μια μικρή μόνο αλλαγή σε κάθε γεύμα ή σνακ. Για παράδειγμα, αντί να παραγγέλνετε σαλάτα και να σας τη σερβίρουν γεμάτη ντρέσινγκ, ζητήστε να σας φέρουν το ντρέσινγκ ξεχωριστά. Λατρεύετε τον καφέ; Παραγγείλτε τον με άπαχο γάλα. Θέλετε να αυξήσετε την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως; Παραγγείλτε το σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως. Και αν θέλετε να φάτε επιδόρπιο, μοιραστείτε το με κάποιον άλλο! Λίγη προσπάθεια και λίγη δημιουργικότητα είναι ό,τι χρειάζεστε για να κόψετε θερμιδες.
Μάθετε καλύτερα την τροφή σας
Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να το κάνετε είναι να μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες στα τρόφιμα. Εκτός από το θερμιδικό περιεχόμενο, αν μάθετε πώς να εντοπίζετε τα άλλα συστατικά σε ένα προϊόν, θα μπορείτε να αποφασίζετε καλύτερα αν είναι καλό ή αν πρέπει να το αφήσετε εκεί που το βρήκατε!
Αφήνετε κάτι στο πιάτο σας
Τουλάχιστον το 25% του φαγητού στο πιάτο σε κάθε γεύμα. Αν συνήθως καταναλώνετε 1.800 θερμίδες την ημέρα με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε γύρω στις 400 θερμίδες.
Μειώστε το μεσημεριανό
Σε αντίθεση με τη λαϊκή σοφία, η μείωση της κατανάλωσης φαγητού το μεσημέρι στο μισό δεν θα σας κάνει να φάτε περισσότερο το βράδυ. Μάλιστα, μπορεί να είναι το μυστικό απώλειας κιλών. Σε πρόσφατη μελέτη στο πανεπιστήμιο Cornell, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν μικρές μερίδες το μεσημέρι κατανάλωναν 245 λιγότερες θερμίδες την ημέρα κι έχασαν κατά μέσο όρο μισό κιλό σε δύο βδομάδες.
«Ο οργανισμός επαναρυθμίζεται σε κάθε γεύμα», εξηγεί ο υπεύθυνος της μελέτης David Levitsky, PhD. «Για παράδειγμα, αν περάσετε μια μέρα νηστείας, δεν θα φάτε τη διπλάσια ποσότητα φαγητού την επομένη. Το ίδιο ισχύει και από γεύμα σε γεύμα».
Αλλάξτε χέρι
Οι ερευνητές βρήκαν το τέλειο κόλπο αδυνατίσματος. Σε μελέτη που έκανε το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες, έδωσαν στους συμμετέχοντες να φάνε ποπ-κορν ενώ έβλεπαν μια ταινία και τους είπαν με ποιο χέρι να το κάνουν. Αυτοί που χρησιμοποιούσαν το μη κυρίαρχο χέρι τους έφαγαν 30% λιγότερο από τους άλλους.