Αλλαγές στις μεταμοσχεύσεις, προκειμένου οι πολίτες να αποφεύγουν τη γραφειοκρατία, που ενίοτε τους εμποδίζει από το να γίνουν δωρητές οργάνων, προχωρά το Υπουργείο Υγείας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι σύντομα οι πολίτες θα ερωτώνται, εάν θέλουν να γίνουν δωρητές, με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο.
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, με τίτλο «Ενισχύοντας την Ελλάδα με Δεξιότητες για ένα Βιώσιμο Μέλλον», που διοργάνωσε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), στο Ίδρυμα Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», ο Υπουργός Υγείας δήλωσε:
«Έχουμε αποφασίσει να φτιάξουμε μία εφαρμογή, που θα στέλνουμε μέσω του gov.gr ένα μήνυμα στο κινητό των πολιτών, στο οποίο θα τους ρωτάμε, εάν δέχονται να γίνουν δωρητές συμπαγών οργάνων σώματος.
Όσοι δέχονται, αυτομάτως θα μπορούν να κατεβάζουν την εφαρμογή (το app) και την κάρτα του εθελοντή δότη στο κινητό τους τηλέφωνο, ώστε να είναι γνωστό σε όλους ότι ο άνθρωπος αυτός θέλει να είναι δότης συμπαγών οργάνων. Αισθάνομαι ότι είναι πάρα πολύ μεγάλη ντροπή η Ελλάδα να είναι η τελευταία χώρα στις μεταμοσχεύσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και να μας έχει ξεπεράσει η Τουρκία».
Μεταμοσχεύσεις: Τα στοιχεία
Νωρίτερα ο κ. Γεωργιάδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΟΜ (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων), Γιώργο Παπαθεοδωρίδη. Σε ανάρτησή του ανέφερε:
«Συναντήθηκα με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, κ. Γεώργιο Παπαθεοδωρίδη. Συζητήσαμε για τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα της δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων, ιστών και κυττάρων».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το 2023, όπως
αυτά έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΜ, ο απολογισμός είχε θετικό πρόσημο.
Η δωρεά και η μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων εμφανίζει μια σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, επιτυγχάνοντας τον μεγαλύτερο αριθμό αποβιωσάντων δοτών της τελευταίας 15ετίας και έχοντας διπλασιάσει τους δότες αυτούς μέσα σε μόλις μία 3ετία.
Ειδικότερα, το 2023, 87 οικογένειες δοτών συναίνεσαν στη δωρεά των οργάνων τους, δίνοντας ζωή σε πάνω από 200 ασθενείς. Εκατοντάδες ιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας, μέσα στο Εθνικό Δίκτυο Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων, έφεραν σε πέρας μια από τις πιο πολύπλοκες και απαιτητικές επιχειρήσεις του συστήματος υγείας, τη δωρεά οργάνων από αποβιώσαντα δότη.
Η δωρεά ξεκινά από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και σύμφωνα με τον ΕΟΜ, διακρίνονται οι ΜΕΘ του νοσοκομείου «Αττικόν» (16 δότες), του νοσοκομείου Πάτρας (8 δότες), του «Γ. Παπανικολάου» (7 δότες), του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», του «Σωτηρία», του νοσοκομείου Ιωαννίνων (από 6 δότες) και του «Παπαγεωργίου» (5 δότες).
Αισιοδοξία για την ανοδική πορεία
Οι παραπάνω δότες συνέβαλαν στην πραγματοποίηση 138 μεταμοσχεύσεων νεφρού στα νοσοκομεία «Λαϊκό», «Ιπποκράτειο», «Ευαγγελισμός», Πάτρας και Ιωαννίνων, 40 μεταμοσχεύσεων ήπατος στο «Ιπποκράτειο» και στο «Λαϊκό» και 14 μεταμοσχεύσεων καρδιάς και 12 πνευμόνων στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Ειδικά οι μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, που ξεκίνησαν το 2020, εμφανίζουν μια δυναμική και έχουν πολύ καλά αποτελέσματα για τους ασθενείς.
Το 2023 είναι χρονιά – ορόσημο για τις μεταμοσχεύσεις και για έναν, ακόμη, λόγο. Για το ρεκόρ ζώντων δοτών νεφρού. Εκατόν ένας (101) ζώντες δότες, του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος ασθενών υπό αιμοκάθαρση, προχώρησαν σε δωρεά νεφρού χωρίς προβλήματα.
Οι πιο πολλές από αυτές τις επεμβάσεις έγιναν στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Νεφρού στο «Λαϊκό» (73 μεταμοσχεύσεις), ενώ ζώσες μεταμοσχεύσεις νεφρού πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και στις άλλες Μονάδες Μεταμοσχεύσεων Νεφρού.
Σταθερά ανοδική είναι την τελευταία δεκαετία η πορεία των μεταμοσχεύσεων αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (μυελού των οστών) από μη συγγενή δότη.
Το 2023 πραγματοποιήθηκαν 141 μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (Α.Α.Κ.) σε ασθενείς στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων 31 παιδιά. Σήμερα το 30% των μοσχευμάτων προέρχεται από Έλληνες εθελοντές δότες.
Έλληνες εθελοντές δότες πρόσφεραν ζωή και σε πάνω από 80 συμβατούς ασθενείς σε χώρες του εξωτερικού.
Όπως επεσήμανε ο κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης: «Για 3η συνεχόμενη χρονιά έχουμε πετύχει βελτίωση των δεικτών, που σχετίζονται με τη δωρεά και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, αλλά και αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, γεγονός που αποδεικνύει την πολύπλευρη και συστηματική προσπάθεια, που γίνεται στον χώρο των μεταμοσχεύσεων, με τη συμμετοχή όλων των σχετιζόμενων φορέων, τη στήριξη της Πολιτείας και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η βελτίωση αυτή επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι η χώρα μας μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω και να πλησιάσει τα ευρωπαϊκά στάνταρ, εφόσον η προσπάθεια και η στήριξη της Πολιτείας στο Σύστημα Μεταμοσχεύσεων συνεχισθεί».
Διαβάστε επίσης
Παχυσαρκία: Η μάστιγα της εποχής και η σύγχρονη αντιμετώπισή της