Οι ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι σοβαρά και επικίνδυνα για τη ζωή, βιώνουν σημαντική ταλαιπωρία λόγω των ελλείψεων συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως η ηπαρίνη, αλλά και των αποφάσεων του ΕΟΠΥΥ για περιορισμό διαγνωστικών εξετάσεων.
Τον Γολγοθά των ασθενών με αιματολογικά νοσήματα περιέγραψαν σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 34ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο (ΠΑΣ) που θα διεξαχθεί στην
Αθήνα από 9 έως 11 Νοεμβρίου 2023 στο Ξενοδοχείο Divani Caravel.
Ασθενείς με λευχαιμία, με πολλαπλό μυέλωμα, με λέμφωμα ή άλλες αιματολογικές ασθένειες βιώνουν καθημερινά τις ελλείψεις φαρμάκων, ειδικά κάποιων φθηνών φαρμάκων που συνοδεύουν τη βασική φαρμακευτική θεραπεία και σχετίζονται με την ενίσχυση του αίματος ή με τη μείωση των παρενεργειών και των καθημερινών συμπτωμάτων, ανέφερε ο καθηγητής Αιματολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Ακόμα και η ηπαρίνη, βασικό όπλο στη φαρέτρα των αιματολόγων, είναι σε παγκόσμια έλλειψη, πρόσθεσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας κα Ελισάβετ Γρουζή.
Παράλληλα, λόγω της ιδιαιτερότητας της αντιμετώπισης των αιματολογικών νοσημάτων, απαιτούνται σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και καθημερινές εξετάσεις αίματος, προκειμένου να τροποποιείται αναλόγως η φαρμακευτική αγωγή (χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, κ.λπ.).
“Μπορεί να χρειαστεί να κάνουν εξετάσεις -την απλή γενική εξέταση αίματος – ακόμα και κάθε μέρα. Ή το λιγότερο μια ή δύο φορές την εβδομάδα”, ανέφερε η Αιματολόγος και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο ΘΣΝ, “Θεαγένειο” Ειρήνη Κατωδρύτου.
Με πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ, δεν δικαιολογούνται συχνές εξετάσεις, ακόμα και στους συγκεκριμένους ασθενείς. Αυτό έχει ως συνέπεια να πληρώνουν τις εξετάσεις που συστήνει ο γιατρός, με ότι αυτό συνεπάγεται οικονομικά.
Με την απόφαση τίθενται χρονικά όρια σε μια σειρά εξετάσεων και δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, εάν δεν μεσολαβήσει κατά περίπτωση διάστημα 4, 60, 90 ημερών ή 6 μηνών.
Η Μαρία Μπουζάνη, Αιματολόγος και Διευθύντρια της Αιματολογικής-Λεμφωμάτων Κλινικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», εξήγησε ότι δεν πρόκειται για νοσηλευόμενους ασθενείς, αλλά για ασθενείς που έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους και ακολουθούν τη θεραπεία κατ’ οίκον.
“Είναι γεγονός ότι ο νόμος καλύπτει αρκετές εξετάσεις, δηλαδή ανά τετραήμερο ή πενταήμερο. Αλλά για τους ασθενείς με οξεία λευχαιμία ή με λέμφωμα, ή για όσους υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, αυτό δεν φτάνει. Χρειάζονται καθημερινά εξετάσεις και αν προσέρχονται καθημερινά στο νοσοκομείο επειδή είναι ανοσοκατεσταλμένοι, κινδυνεύουν. Σ’ αυτούς τους ασθενείς πρέπει να είναι δωρεάν και χωρίς όριο οι εξετάσεις και κυρίως η γενική αίματος και τα βασικά βιοχημικά”, τόνισε.
Διαβάστε επίσης
ΠΙΣ: Εντός Νοεμβρίου ο εμβολιασμός κατά της γρίπης και του κορωνοϊού
Πρόληψη γυναικολογικού καρκίνου: Αρκούν το PAPtest και το γυναικολογικό υπερηχογράφημα;